25 ianuarie 2022

Cartea săptămânii: Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O carte uluitoare, scrisă impecabil, pe care ți-e imposibil s-o lași din mână.“ — Publishers Weekly

„O capodoperă care răstoarnă canonul narațiunii memorialistice despre boală ca să ne arate ce se întâmplă atunci când corpul se vindecă, iar creativitatea și curajul intră în scenă pentru a plămădi un nou sine.” Melissa Febos

Totul a început cu o mâncărime, „ca o gheară înnebunitoare pe care o simți pe piele și te ține trează toată noaptea.” A apărut în ultimul an de facultate al autoarei, care avea douăzeci și doi de ani și un viitor strălucit. În câteva luni, angajată deja într-un birou de avocatură la Paris, primește verdictul: leucemie, cu șanse de numai 35 la sută de supraviețuire. Se întoarce în Statele Unite, face analize peste analize și începe un program de chimioterapie. Urmează patru ani de tratamente și chinuri cumplite, în care boala nu cedează, dar are norocul să facă un transplant foarte riscant și costisitor de măduvă, care dă rezultate, după care, la hotarul dintre cele două lumi, a bolnavilor de cancer și a celor sănătoși, începe calvarul adaptării la o viață care să semene cu cea dinainte. În tot acest timp scrie, cu chinuri cumplite, un jurnal și deschide un blog în care povestește prin ce trece. În fiecare clipă pândită de moarte.

Cartea, de debut, e toată această experiență. Una cum nu s-a mai scris, pentru că vorbește numai despre boală, ci și despre revenirea extrem de dificilă la o viață normală.

Suleika Jaouad s-a născut la New York dintr-un tată tunisian și o mamă elvețiană. A urmat studii muzicale la Juilliard, și-a obținut licența cu brio la Princeton University și a absolvit masteratul în literatură la Bennington College. A scris, în timpul calvarului ei, o serie de articole pentru NewYork Times intitulată Life, Interrupted, distinsă cu Premiul Emmy. Este un speaker de mare succes. A creat platforma Isolation Journals, cu peste o sută de mii de membri, menită să încurajeze creativitatea și sentimentul de comunitate în vremuri de pandemie. A fost consilierul lui Barack Obama în probleme referitoare la cancer și a primit mai multe distincții pentru efortul ei de a-i susține pe cei care se luptă cu această boală.

Scriu editorii: „Când, după patru ani, primește în sfârșit vestea că nu mai suferă de cancer, descoperă că vindecarea sufletească de abia acum începe. Dorința de a se reintegra în lumea celor sănătoși o îndeamnă să pornească într-o lungă călătorie cu mașina, împreună cu terierul ei. Pe drum, îi întâlnește pe câțiva dintre noii prieteni cu care corespondase despre boală și nu numai. În comuniunea cu ei își găsește speranța și puterea de a începe o nouă viață.”

„Pentru oameni ca noi – se confesează la un moment dat Suleika – nu există restituire, nu există întoarcere la zilele în care trupurile ne erau nevătămate, iar inocența – intactă. Recuparea nu-i ca o vacanță în care te ocupi mai atent de tine și care apoi te readuce la starea de dinainte de îmbolnăvire. Deși cuvântul poate sugera altceva, recuperarea nu înseamnă sub nicio formă salvarea trecutului. Înseamnă acceptarea faptului că trebuie să te lepezi pentru totdeauna de ceea ce știi despre tine, în favoarea unui om care abia atunci s enaște. Este un act de descoperire de sine brută, înspăimântătoare.”

„O poveste scrisă cu măiestrie, care te emoționează și te marchează. Observațiile lui Suleika Jaouad de­spre sine, despre comuniunea cu cei din jur, despre incertitudinea viitorului pot rezona cu oricare dintre noi, fie că ne-am confruntat cu un astfel de diagnostic sau nu.“ — The Washington Post

„O carte impresionantă, tulburătoare și universal valabilă, care ne vorbește despre durere și frică, dar și despre vindecare și izbăvire. Cu multă empatie, Suleika Jaouad ne arată ce înseamnă să trăiești și să înfrunți moartea, pentru a reveni și mai plenar la viață.“ – Square Books.

„O capodoperă care răstoarnă canonul narațiunii memorialistice despre boală ca să ne arate ce se întâmplă atunci când corpul se vindecă, iar creativitatea și curajul intră în scenă pentru a plămădi un nou sine. Frazele lui Suleika Jaouad sunt la fel de frumoase precum povestea pe care o zugrăvesc. Între două lumi este debutul excepțional al unei voci puternice și o lectură obligatorie pentru oricine a suferit vreodată.“ – Melissa Febos

Nu ratați acestă carte!

Suleika Jaouad – Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată. Traducere din engleză de Ines Simionescu, Anca Lăcătuș și Andreea Niță. Editura Humanitas. Colecția Memorii, jurnale. 392 pag.