15 august 2022

Cartea săptămânii: „La Caracas va fi mereu noapte” de Karina Sainz Borgo

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„O poveste tulburătoare, scrisă cu mare forţă, pe cât de disperată, pe atât de actuală.” (Kirkus Reviews)

„Proza admirabilă a Karinei Sainz Borgo dezminte realitatea brutală a prăbuşirii societăţii civile pe care o dezvăluie în această puternică perspectivă literară asupra Venezuelei sfâşiate de conflicte.” (Booklist)

Puțină lume cunoaște situația dezastruoasă a unei țări aflate departe de noi, în extremitatea cealaltă a globului, Venezuela. Criza economică din anii 1908 și 1990 a dus la o criză politică, iar aceasta la moartea a sute de oameni în revoltele de stradă, la un șir de lovituri de stat și la accesul la putere a unui regim comunist, condus de Hugo Chavez, care a ruinat țara. Când protetestele s-au înmulțit împotriva președintelui, acesta a scos armata care i-a ucis pe protestatari. Alegerile au devenit mascarade, Chavez a rămas la putere până la moarte, în urma unui cancer, în 2013. I-a urmat șoferul de camion lider sindicalist Nicolas Maduro, sprijinit de Cuba, care a ruinat și mai mult țara, aruncând-o în haos economic, limitarea drepturilor cetățenești, redesenarea unui parlament și a unei justiții fidele, inflație record, exodul a milioane de locuitori, apariția unor grupruscul necontrolate, chipurile sprijinitoare ale regimului, a căror teroare a sporit haosul. O țară negurvernată, sau oricum foarte departe de principiile democratice.

Iată că a apărut un roman care descrie uluitor de realist situția din Venezuela. Este scris de o tânără de numai 40 de ani, Karina Sainz Borgo, născută în Venezuela, care a emigrat în Spania în 2006, a studiat jurnalismul și a fost ziaristă. Romanul de față a fost debutul său literar, devenit imediat un fenomen editorial, un roman vândut în douăzeci și șase de țări.

Scriu editorii: „În Caracas, Venezuela, Adelaida Falcón îşi înmormântează mama – singura familie pe care a avut-o vreodată – şi se teme că, la lăsarea nopţii, hoţii vor jefui mormântul. Nici măcar morţii nu-şi pot afla liniştea aici. Adelaida a copilărit într-o Venezuelă prosperă, care primea imigranţi în căutarea unei vieţi mai bune, locuind împreună cu mama ei într-un apartament modest. Dar acum? În fiecare zi se aşază la coadă la pâine, care se termină invariabil înainte să ajungă la casă. În fiecare noapte îşi astupă ferestrele cu bandă adezivă ca să nu intre gazele lacrimogene împrăştiate de forţele de ordine asupra protestatarilor. Când nişte femei care se dau drept revoluţionare îi ocupă apartamentul, Adelaida se vede nevoită să ia o serie de decizii îngrozitoare pentru a putea supravieţui într-o ţară ce alunecă în anarhie, unde cetăţenii par tot mai învrăjbiţi unii împotriva altora. Dar cât de departe este dispusă să meargă? Romanul Karinei Sainz Borgo este o odă adusă poporului venezuelean şi un memento terifiant al felului în care lumea aşa cum o ştim se poate dezintegra într-o clipă sub ochii noştri.”

Când străzile sunt invadate de grupuri de ucigași care, chipurile, acționează în numele guvernului, terorizează, fură, devastează și ucid, când chiar și în propriul apartament se instalează un asemenea grup, Adelaida Falcon nu are decât o singură cale – își schimbă identitatea cu a unei spanioloace decedate și fuge în Spania. ”Țară, blestemată, n-ai să mă mai vezi vreodată!”

O poveste copleșitor de dureroasă, foarte actuală. „O poveste universală… Cu o voce care păstrează un echilibru perfect între răceală şi melancolie, ca a unei jurnaliste care caută şi descoperă realitatea în ficţiune, Karina Sainz Borgo spune o poveste care nu mai este a ei, ci a devenit deja a noastră.” (la Repubblica)

Karina Sainz Borgo – La Caracas va fi mereu noapte. Traducere din limba spaniolă și note de Alina Cantacuzino. Editura Polirom. 229 pag.