4 februarie 2023

Cartea săptămânii: „Lista judecătorului” de John Grisham

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un roman bine scris, alert, cu o intrigă captivantă, practic fără fisură, unul dintre cele mai bune thrillere.

Un „bărbat alb, cincizeci de ani, și-a început fărădelegile pe la douăzeci și ceva de ani. Burlac, probabil nu a fost căsătorit niciodată. Cu excepția primelor două victime, ucidea vinerea sau în weekend, semn că are o slujbă importantă. Are facultate, e clar că e intelgent, sclipitor chiar, și răbdător. Crimele nu au componentă sexuală, prin urmare, probabil că e impotent. E mânat de o nevoie nesănătoasă de răzbunare. Nu are remușcări, așa cum se întâmplă de obicei. Tendințe sociopate, pe puțin spus. Antisocial, dar, educat fiind, probabil reușește să păstreze aparențele. Șapte crime în șapte state diferite de-a lungul a douăzeci de ani. Foarte neobișnuit. Știe că poliția nu va săpa suficient încât să găsească legătura dintre crime.”

Îl cheamă Ross Bannick; știe că nu va fi bănuit pentru că este judecător, prin urmare o funcție foarte respectabilă. În plus, este un foarte priceput în ale tehnicii. Îmbrățișase lumea științei și tehnologiei în tinerețe, pe timpul liceului și în facultate, fiecare cec, fiecare bănuț îl investise în modernizarea și actualizarea calculatorului pe care și-l cumpărare de mic. „În tinerețe, ascultase telefoane, își filmase colegii făcând sex cu iubitele lor, înregistrase prelegeri la care nu avea acces, dezactivase camere de supraveghere, forțase încuietori, intrase în birouri securizate și își asumase sute de alte riscuri prostești, dar nu regreta nimic. Nu fusese niciodată prins, nici măcar bănuit.” „Foarte neobișnuit. Narcisist, personalitate dublă, capabil să ducă o viață respectabilă și păroductivă, pe de o parte, iar în timpul liber să își plănuiască următoarea crimă.”

Teama că va fi prins nu i-a venit decât acum, când o femeie la fel de tenace ca el, l-a urmărit pas cu pas, vreme de două decenii, străduindu-se să găsească dovezi pentru vinovăția lui. Cu douăzeci de ani în urmă, judecătorul îi ucisese tatăl, profesor de drept, doar pentru îl umilise la cursuri. Iar acum teama judecătorului venea mai degrabă din teama că va fi nevoit să înceteze.

În romanul precedent, „Informatorul” (semnalat și el la această rubrică), Lacy Stoltz, membră a Comisiei de Conduită Judiciară care analizează plângerile împotriva oamenilor legii, a investigat un judecător corupt care luase milioane de dolari de la un sindicat al crimei. Trei ani mai târziu, începe acțiunea romanului de față: Lacy întâlneste o femeie misterioasă care este atât de speriată încât recurge la o serie de pseudonime. Tatal lui Jeri Crosby fusese ucis cu douăzeci de ani mai devreme, cazul rămăsese nerezolvat, dar Jeri avea în minte un suspect pe care îl urmărise două decenii, pe parcursul cărora, descoperise și alte victime.

John Grisham a început să publice în 1988, primul său roman s-a numit „…Și vreme e ca să ucizi”, ecranizat în 1996. Au urmat alte patruzeci de romane, vândute în peste patru sute de milioane de exemplare în întreaga lume. Este considerat maestrul thrillerului juridic. Iar cartea de față este cea mai surprinzătoare și înfricoșătoare din tot ce a scris.

„Abundând de detalii high-tech şi inedite răsturnări de situaţie, romanul lui Grisham îşi copleşeşte cititorii cu o poveste în care misterul şi suspansul sunt la cote maxime…“-  The Wall Street Journal.

John Grisham – Lista judecătorului. Traducere din limba engleză de Mihaela Neacșu. Editura RAO. 346 pag.