27 octombrie 2021

Cartea săptămânii: Michelangelo ereticul

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

S-a scris enorm, în câteva sute de ani, despre Michelangelo. Să vii pe piața literară cu încă un roman despre acest titan al culturii lumii e și îndrăzneală și performanță. Mai ales că, așa cum s-a spus, e un roman istoric cu o tensiuen dramatică perfect susținută. Autrorul ănsuși recunoaște, într-o notă, că a fost „de departe cel mai greu roman pe care l-am scris vreodată. Înainte de a-l începe, eram pur ș simplu terorirzat. În timp ce-l scriam, frica nu m-a păsărit niciodată.”

Cine este Matteo Strukul?

S-a născut în 1973, la Padova, a studiat Dreptul la Universitatea din Padova și a obținut titlul de doctor în Drept European la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția. După cum declară el însuși, trăiește în mai multe locuri, împărțindu-și timpul între Padova, Berlin și Transilvania. Este romancier, autor de proză scurtă și eseist, scenarist, autor de benzi desenate (a publicat în 2019 primele două volume dintr-o trilogie despre Vlad Ţepeș), traducător, jurnalist și profesor de scriere creativă. Citiroii români poate au citit deja un alt roman de al lui, tot istoric, publicat tot de Humanitas Fiction, „Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte”, apărut în urmă cu doi ani și semnalat în această rubrică.

 „Michelangelo ereticul – scriu editorii – este povestea unei scurte perioade (1542–1547) din viața genialului artist, când, grație și prieteniei cu Vittoria Colonna, cunoscută poetă a Renașterii italiene, aderă la grupul Spiritualilor, care-și propunea o schimbare în sânul Bisericii Catolice tot mai corupte. Spiritualii intră însă în vizorul Inchiziției, și doar prestigiul imens îl salvează pe Michelangelo de la a fi declarat eretic și tratat ca atare. Toate frământările sale legate de o Biserică de care era tot mai dezamăgit sunt perfect sintetizate în opera descrisă de el ca „tragedia“ vieții sale, monumentul funerar al Papei Iulius II din biserica San Pietro in Vincoli, având drept figură centrală statuia lui Moise. Nemulțumit de faptul că Moise, așa cum îl sculptase, privește spre altar, Michelangelo reușește în doar două zile să modifice traiectoria privirii profetului, întorcându-i capul spre lumina ferestrei.”

Un roman minunat, admirabil tradus.

Matteo Strukul – Michelangelo ereticul. Traducere din italiană și note de Gabriela Lungu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 311 pag.