Publicat: 19 Septembrie, 2019 - 00:00
Share

Robert B. Reich, profesor de economie la Harvard și la Berkeley, a lucrat în funcții importante în administrațiile a trei președinți americani. Cartea de față, probabil cea mai importantă dintre lucrările sale, a fost tradusă în peste 22 de limbi.

În vârstă de 73 de ani, Robert Bernard Reich este un profesor american, economist, care a lucrat cu administrațiile Gerald Ford, Jimmy Carter și Bill Clinton. Între 1993 și 1997 a fost ministru al Muncii. În 2008, revista Time l-a numit unul dintre primii zece membri de cabinet al secolului. A publicat 18 cărți și a fost premiat de mai multe ori pentru activitatea sa. Cartea de față a apărut în 1991 și a ajuns bestseller.

Începe șocant: ”Nu vor mai exista produse sau tehnoogii naționale, nici corporații și industrii naționale. Nu vor mai exista economii naționale, sau în orice caz ele nu vor mai fi ceea ce înțelegem noi prin această noțiune. Tot ce va mai rămâne fixat în interiorul granițelor naționale sunt oamenii care formează națiunea. Principala avuție a unei națiuni va consta din priceperea și ingeniozitatea cetățenilor săi. Principala sarcină politică a fiecărei națiuni va fi aceea de a face față forțelor centrifuge ale economiei mondiale care subminează legăturile care-i unesc pe oameni, oferind tot mai mult celor mai calificați și inteligenți și condamnându-i pe cei mai puțin calificați la un nivel de trai din ce în ce mai scăzut. Pe măsură ce frontierele devin tot mai puțin însemnate sub aspect economic, cetățenii cei mai bine plasați pentru a reuși să se îmbogățească pe piața mondială sunt tentați să se elibereze de legătura loialității naționale și astfel să se debaraseze de semenii lor mai puțin norocoși. Cartea de față descrie această schimbare economică și provocarea politică pe care aceasta o implică.”

Profesorul Reich analizează economia americană în raport cu economiile lumii și consideră că adevărata problemă cu care SUA se vor confrunta este de a spori valoarea potențială a contribuției cetățenilor săi la economia mondială prin punerea în valoare a priceperii și capacității lor și prin îmbuinătățirea mijloacelor de racordare la piața mondială. Firește, provocare pentru competitivitatea națională, dar și pentru rentabilitatea corporațiilor, ai căror investitori cutreieră lumea în căutare de ocazii favorabile pentru afaceri rentabile. Profesorul Reich mai e de părere că frontierele economice dispar.

 

Robert B. Reich – Munca națiunilor. Pregătindu-ne pentru capitalismul secolului XXI. Editura Paideia, Colecția Cărți de referință - economie. Traducere în limba română de Mihaela Eftimiu. Consultant științific: prof. univ. dr. Sultana Sută-Selejan. 417 pag.

 

Topic: 

Format: