29 noiembrie 2021

Cartea săptămânii: Numărătoarea inversă 1945

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În ultima jumătate de secol au apărut o mulțime de cărți despre apariția bombei atomice, contextul istoric, personalitățile implicate și firește despre consecințe. Totuși, nu ratați această carte, care nu e ca niciuna dintre precedentele. E povestea complexă și completă a unuia dintre cele mai importante momente ale istoriei, cu personaje memorabile.

Chris Wallace este prezentator al emisiunii Fox News Sunday. De-a lungul celor cinci decenii de când lucrează în domeniul audiovizualului, a intervievat lideri importanți din SUA și din lume, inclusiv șapte președinți, și a câștigat premii importante pentru reportajele lui, printre care trei trofee Emmy.

Mitch Weiss este jurnalist de investigație la Associated Press, câștigător al premiului Pullitzer, autor sau coautor a șapte cărți primite foarte bine de critici.

Scriu editorii: „În paginile volumului Numărătoarea inversă 1945, descoperim o descriere electrizantă, din spatele scenei, a întâlnirilor și evenimentelor secrete derulate în întreaga lume, în cursul celor 116 zile care au condus la prima utilizare mondială a bombei atomice – atacul american asupra orașului Hiroshima, din 6 august 1945. Dar pe parcursul cărții nu este vorba doar despre bomba atomică. Autorii surprind viețile oamenilor obișnuiți în vremuri grele, personaje memorabile și înduioșătoare din Statele Unite și Japonia. Scrisă cu vigoare, inteligență și umanism.”

„O carte superbă, de maestru… Numărătoarea inversă 1945 se citește ca un roman captivant. Wallace dezvăluie mecanismele și dezbaterile interne care au dus la crearea bombei atomice în cel mai scurt timp posibil… Dar el surprinde și profunzimea modului în care s-au luat deciziile la nivel înalt și emoția acelor zile.“ – Jay Winik, The New York Times Book Review

„Wallace și Weiss umanizează acele evenimente receptate frecvent doar ca niște secrete tehnice și diplomatice. Autorii își spun povestea descriind viața oamenilor implicați… Totul se derulează ca un film rapid, însuflețit de istorii și glume colorate.“ – Gregg Herken, The Washington Post

Chris Wallace alături de Mitch Weiss – Numărătoarea inversă 1945. Extraordinara poveste a bombei atomice și a celor 116 zile care au schimbat lumea. Traducere din limba engleză de Alexandru Marinescu. Editura RAO. 360 pag.