31 iulie 2021

Cartea săptămânii: O istorie a Imperiului Otoman

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Douglas A. Howard este profesor de istorie la Calvin College, unde predă din 1988. Este autorul lucrării The History of Turkey şi a publicat articole despre istoria armatei şi a literaturii otomane în diverse reviste. Prin urmare se poate spune că e un specialist în problemele otomane. Cartea de față a apărut în 1917 și încearcă să epxplice, cum spune însuși autorul în introducere,  „concepția otomană despre lume, cum c-a constituit și cum s-a destrămat. Ea nu a fost lipsită de dispute și nici de contestări, Totuși, elementele sale fundamentale au fost împărtășite de toate comunitățile otomane, fie ele musulmane, creștine sau evreiești, chiar dacă fiecare dintre aceste comunități și grupările din cadrul lor și-au configurat elementele în moduri diferite, în concordanță cu tradițiile proprii. Cartea descrie concepția otomană despre lume pe trei niveluri care se suprapun.” Cele trei niveluri sunt: cel al dinastiei otomane, familia sultanilor fără de care n-ar fi existat Imperiul Otoman; înțelegerea prosperității și a succesului și strategiile pentru obținerea acestora; convingerile sprirtuale.

Scriu editorii: „O istorie exhaustivă acoperind peste șase secole, de la fondarea Imperiului Otoman în Eurasia postmongolă până după Primul Război Mondial, când s‑a semnat ultimul tratat de pace și s‑au consfințit hotarele Turciei moderne sub Kemal Atatürk, acest volum ne arată ce a fost, cum s‑a format și cum s‑a destrămat Imperiul Otoman. Accesibil și bine organizat, cu numeroase ilustrații, volumul tratează nu doar istoria politică a imperiului, începând cu sultanul și curtea lui, ci și istoria lui economică, religioasă, culturală și mai ales socială, cu viața elitelor, dar și a oamenilor de rând, în capitală, ca și în provincii. Autorul subliniază rolul crucial al sultanilor și al familiilor lor extinse, descrie evoluția modelului fiscal al imperiului și analizează texte din literatura otomană, punând accent pe spiritualitate, pe raportarea la spațiu și timp, dar și pe migrația, violența, flagelurile și dezastrele care au afectat Imperiul din 1300 până în 1924, la destrămarea sa.”

Douglas A. Howard – O istorie a Imperiului Otoman. Traducere de Irina Vainovski-Mihai şi Adina Avramescu. Editura Polirom, colecțioa Historia. 460 pag.