Publicat: 11 Ianuarie, 2018 - 00:00

Deja se spune că Origini ar fi cea mai bună carte scrisă de Dan Brown până acum. Dan Brown aproape nu mai trebuie prezentat cititorului român, îl cunoaște ca autor al precedentelor bestselleruri Codul lui da Vinci, Ingeri și Demoni, Inferno sau Simbolul pierdut. Romanele lui au fost publicate în 54 de limbi, vândute în mai mult de 200 de milioane de exemplare, iar ecranizările s-au bucurat de un succes similar. În 2005, revista Time îl desemna ca fiind unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume. Ce să fi făcut ca acest cel din urmă roman al său să fie socotit cel mai bun și pe deasupra să fi fost pus de Vatican pe lista cărților care ar trebui interzise?

Înainte de toate, romanul încearcă să răspundă la două întrebări esențiale pe care omenirea și le tot pune de milenii: De unde venim? Și unde ne ducem?

Eroul este același profesor american Robert Langdon, specialist în simboluri. De astă dată este invitat de Muzeul Guggenheim din Bilbao la ceremonia de dezvăluire a unei invenții care „va schimba fața științei pentru totdeauna“. Gazda evenimentului este fostul său student Edmond Kirsch, ajuns milionar în urma unor realizari high-tech și cu deosebire în domeniul computerelor, care l-au făcut celebru în toată lumea. El urmează să-și prezinte descoperirea care răspunde celor două întrebări fundamentale, ce poate răsturna total concepțiile fundamentale ale tuturor religiilor. Înainte de a-și prezenta descoperirea, Edmond Kirsch este asasinat, iar profesorul american e implicat într-o aventură contracronometru pentru a dezvălui lumii ce realizase fostul său student și pentru a rămâne, în același timp, în viață. Nu vom spune mai multe despre acțiunea thrillerului care implică imense forțe politice și ecleziastice ce poartă cititorul la Madrid, în palatele regale și mai ales la Barcelona, în și în jurul celebrei catedrale Sagrada Familia.

Romanul a stârnit ample controverse, autorul a fost acuzat de ateism și anticatolicism, dar a răspuns prompt acuzelor: ”Religia a adus mult bine omenirii. În acelaşi timp însă, în fiecare religie există facţiuni care preiau anumite metafore sau mituri ale scripturii şi afirmă că sunt fapte adevărate. Acesta este un pericol pentru orice religie, pentru orice filosofie. (…) Istoric vorbind, toţi zeii au căzut la un moment dat. Prin urmare, mă întreb: suntem atât de naivi încât să ne închipuim că zeii de astăzi nu vor avea parte de aceeaşi soartă?”. „Eu cred că planeta noastră o să se descurce foarte bine şi fără religie şi cred că omenirea se îndreaptă în această direcţie.”

”Adevărul e că venim de nicăieri – afirmă în carte Edmond Kirsch, inventatorul unui supercomputer dotat cu toate calitățile umane, nu numai cu inteligență și memorie. Apariția noastră se datorează acelorași legi ale fizicii care au creat viața în întregul univers. Existăm, cu sau fără Dumnezeu. Suntem rezultatul inevitabil al entropiei.” ”Specia umană a evoluat până în momentul actual al istoriei și apoi, dintr-odată, o nouă specie s-a materializat (…) o specie care ne absoarbe.” Adică al șaptelea regn, technium. Citiți explicațiile, elaborate, convingătoare, cutremurătoare, dar care nu exclud până la urmă religia, pentru că noile paradigme, după ce oamenii vor renunța la vechile credințe, ar putea duce la o nouă religie.

Mai există o întrebare fundamentală în care pe care Dan Brown doar o enunță: ”Dacă legile fizicii sunt atât de puternice, încât pot crea viață, cine a creat legile?”

 

 

 

Dan Brown – Origini. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu. 528 pag.

 

Topic: 

Format: 

Tags: