Publicat: 15 Martie, 2018 - 00:00
Share

Uimitoare carte, pe care ar trebui s-o citească părinți și adolescenți în egală măsură! Un roman despre iubire și moarte. Dar și un roman în care, chiar dacă nu sunt descrise în amănunt culisele unui proces american, este unul în care apar cele mai strălucitoare pledoarii, răsturnând total, de la un moment la altul, percepția despre un anume fapt și convingându-ne despre complexitatea adevărului, care e departe de a fi văzut doar în nuanțe de alb și negru.

Foarte pe scurt, timp de optsprezece ani, familiile Harte și Gold au trăit una lângă cealaltă, viețile lor fiind inseparabile. Copiii lor, o fată și un băiat, au fost cei mai buni prieteni și nimeni n-a fost surprins când relația lor s-a transformat în iubire, la 17 ani. Doar că fata, Emily, are brusc tendințe suicidare și-și roagă prietenul și iubitul să o ajute să se împuște.

”Adolescenții care decid să se sinucidă împreună sunt, de obicei, apropiați. Dar, odată ce au luat hotărârea de a se sinucide împreună, lumea lor mică se restrânge și mai mult. Nu au încredere decât unul în celălalt ca să se destăinuie. Nu vor să vadă pe altcineva decât unul pe celălalt. Iar cercul se strânge din ce în ce mai mult în jurul lor, până când singurul lucru care mai are sens este comiterea actului sincucigaș: plănuirea lui, evenimentul în sine.”

Emily moare, Chris trăiește. Toate converg spre vinovăția lui: el adusese arma, pe care erau aproape numai amprentele lui, el rămăsese în viață. E arestat, acuzat de crimă de gradul întâi, ceea ce presupune o condamnare la închisoare pe viață. Procurorul susține că băiatul era convins că are toate motivele să comită acel act ireparabil, când aflase că iubita lui e însărcinată. Apărarea mizează pe cu totul alte direcții.

Romanciera alternează capitolele cu viața de până la momentul crimei a celor doi adolescenți cu capitole despre pregătiera procesului și procesul în sine. Insistă pe martorii aduși de apărare. Pledoarii, spunea, strălucitoare. Și un final neprevăzut.

„Pactul este un roman atat de bun, ca nu il poti lasa din mână. Plin de suspans, inteligent scris, de actualitate.” - Detroit Free Press

Jodi Lynn Picoult este o romancieră americană, născută în 1966, cartea a apărut în 1998;  a scris multe alte romane, în 2003 a primit New England Bookseller Award pentru ficțiune (dar apoi și alte multe premii). După romanul de față a fost turnat un film cu același titlu în 2002.

 

Jodi Picoult – Pactul. Editura Litera, colecția Blue Moon. Traducere din limba engleză și note de An

Topic: 

Format: