1 iulie 2022

Cartea săptămânii: „Paradoxul bunătății” de Richard Wrangham

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„O nouă analiză fascinantă a violenței umane, plină de idei noi și de dovezi palpitante de la verii noștri primate, strămoșii istorici și vecinii contemporani. – Steven Pinker.

Richard Wrangham este profesor de antropologie biologică la Universitatea Harvard.). A studiat cimpanzeii sălbatici în Uganda începând din 1987. Este membru al Fundației MacArthur, al Academiei Americane de Arte și Științe și al Academiei Britanice. A scris mai multe cărți, cea de față a apărut în 2019.

Scriu editorii: „Noi, Homo sapiens, putem fi cea mai bună, dar și cea mai rea dintre specii. Ce s-a întâmplat în timpul evoluției umane pentru a se ajunge la acest paradox? Care sunt cele două tipuri de agresiune la care sunt susceptibile primatele și de ce a evoluat separat fiecare dintre ele? Cum se compară intensitatea violenței dintre oameni cu comportamentul agresiv al altor primate? Cum s-au domesticit singuri oamenii? Și cum au fost achiziția limbajului și practica pedepsei capitale factori determinanți în evoluția culturii și a civilizației?

Plină de autoritate, provocatoare și antrenantă, Paradoxul bunătății oferă o teorie originală și surprinzătoare despre cum, în ultimii 250 de milioane de ani, omenirea a devenit o specie din ce în ce mai pacifistă în interacțiunile ei zilnice, chiar dacă totuși capacitatea ei de violență planificată la rece și devastatoare rămâne nediminuată. Urmărind istoriile evoluționiste ale agresiunii reactive și proactive, antropologul biolog Richard Wrangham argumentează convingător în favoarea necesității toleranței sociale și a controlului diviziunilor sălbatice care continuă să ne bântuie și astăzi.”

„Foarte originală… complexă și ambițioasă… O poveste despre originile moralității care începe cu sute de mii de ani înainte ca vreo creatură să posede simțul binelui și al răului sau chiar al sinelui… Alegerea, evaluarea și potrivirea împreună a dovezilor culese de pe șase continente, din 12 discipline, de la câteva zeci de specii, și din două milioane de ani, pentru a da naștere unei structuri complexe și de mari dimensiuni, are ceva impresionant, chiar emoționant. Este vorba și de o lecție: evoluția este mult mai puțin relevantă pentru creșterea noastră decât imaginația morală.“ – The New Yorker

Richard Wrangham – Paradoxul bunătății. Despre relația ciudată dintre virtute și violență în evoluția omului. Traducere din limba engeleză de Alexandru Bumbaș. Editura Litera, colecția IQ230. 463 pag.