Publicat: 6 August, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Wladyslaw Szpilman (1911-2000) a fost un cunoscut pianist evreu din Polonia, supraviețuitor al Holocaustului. A studiat la Berlin cu profesori celebri și a lucrat la radioul polonez, cu excepția războiului, când stația a fost distrusă  de bombardamente, până în 1963, când a emigrat. În timpul războiului, familia sa a fost deportată în lagărul de exterminare de la Treblinka, dar Wladyslaw Szpilman a fost salvat de un membru al poliției care l-a recunoscut, a particpat la revolta ghettoului varșovian, după care și-a găsit o ascunzătoare cu un pian, la care continua să cânte. A fost găsit acolo de Wilm Hosenfeld, un ofițer nazist iubitor de pian care nu l-a denunțat, ci l-a aprovizionat cu hrană. În 1945, când trupele naziste s-au retras, Hosenfeld a fost luat prizonier de armatele sovietice și dus în lagăr, unde a și murit, în ciuda cererilor repetate de după război de a fi eliberat. În 2007 ofițerul german a fost distins postmortem de președintele Poloniei cu Ordinul Renașterea Poloniei, iar în 2009, în Israel, a fost recunoscut drept unul dintre Drepții între Popoare.

Cartea de față, scrisă de pianistul polonez în 1945, publicată în Polonia în 1946 și apoi interzisă de autoritățile comuniste, spune povestea pianistului și compozitorului evreu despre lupta pentru supraviețuire în ghettou și, mai apoi, într-o Varșovie distrusă. Are prin urmare o mare valoare documentară. Władysław Szpilman avea să se întoarcă în studioul radioului în ianuarie 1945, imediat după eliberarea Varșoviei, și să reia recitalul Chopin din 1939. În acest răstimp – scriu editorii -, Władysław Szpilman pierdea tot ce poate pierde un om în vremuri de ură, frică și război.

După plecare din Polonia, Władysław Szpilman a format cu Bronislaw Gimpel un duet și au concertat în toată lumea.

Viața sa a constituit subiect al filmului „Pianistul” din 2002, regizat de Roman Polański, distins cu Palme d’Or și cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film în 2002 și cu trei premii Oscar în 2003 (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor – Adrien Brody, cel mai bun regizor). Cartea însăși a primit premiul pentru cea mai bună carte a anului 2000 acordat de revista Lire, Jewish Quarterly-Wingate Literary Prize în 2000 și Marele premiu al cititoarelor revistei Elle în 2002 și a fost inclusă pe listele celor mai bune cărți ale anului 1999.

În 2106 filmul a fost inclus de BBC printre cele mai mari ale secolului 21.

Traducerea de față include, pe lângă textul lui Władysław Szpilman, un  fragmente din jurnalul căpitanului Wilm Hosenfeld, publicat pentru prima oară – într-una zile, acesta exclamă: „De ce Dumnezeu a îngăduit acest război înspăimântător, cu victimele sale teribile?” Cartea mai conține un epilog scris de Wolf Biermann, poet, muzician, eseist și militant german, care face legătura (chiar în titlu) între Władysław Szpilman și Wilm Hosenfeld și subliniază unul dintre marile merite ale cărții, acela că a fost scrisă „la cald”, când ruinele încă fumegau – „Autorul, cu o distanțare aproape melancolică, descrie tot ceea ce a trăit.”

 

 

 

Władysław Szpilman – Pianistul. Amintiri din Varșovia 1939-1945. Urmate de fragmente din jurnalul lui Wilm Hosenfeld. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. Cuvânt-înainte de Andrzej Szpilman. Epilog de Wolf Biermann. Traducere din polonă de Luiza Săvescu. 376 pag.

 

Topic: 

Format: