8 august 2022

Cartea săptămânii: Povești despre speranță

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mulți cititori ai acestei rubrici cunsoc deja scrisul lui Heather Morris și știu destule despre ea. S-a născut în Noua Zeelandă, a studiat în Australia, a urmat un curs pentru scenariști profesioniști. A câștigat International Independent Film Awards în 2016. Impulsionată de succesul avut și de părerile celor care au citit scenariul în cadrul competiției, l-a rescris ca roman. Aașa a apărut în 2018, Tatuatorul de la Auschwitz, care a cunoscut un mare succes internațional, fiind încununat cu numeroase premii. Cartea de față este prima de nonficțiune semnată de Heather Morris¸de asemenea, un mare succes internațional.

„Poveștile despre speranță, scrie Heather Morris, au susținut oemnirea încă de la începutul timurilor, transmise din generație în generație, împărtășite prietenilor, relatate străinilor. Sunt ultimul lucru care moasre în fiecare dintre noi.”

Cartea de față a fost scrsiă după izbucnirea epidemiei de Covid-19 și cuprind observațiile scritoiarei despre ce se petrece în jurl ei, într-o perioadă de criză și de cumpănă, „când lumea s-a schimbat, depășind orice măsură, orice credință, orice capacitate de înțelegere”, o periaodă „ne-a crescut nivelul de stres individual și colectiv ca niciodată până acum.”

Scriu editorii: „Heather Morris ne prezintă „povestea din spatele poveștii“ – detaliile extraordinare, necunoscute, ale întâlnirii și prieteniei cu Lale Sokolov, tatuatorul de la Auschwitz, dar alcătuieşte și un adevărat ghid de comunicare. Acesta ne va inspira cu o serie de relatări despre oamenii remarcabili pe care autoarea i-a întâlnit, poveștile incredibile pe care i le-au spus și lecțiile pe care le putem învăța de la ei.” O carte „împletire între memoir și self-help, o pledoarie pentru comunicare, empatie și implicare, ce completează portretul lui Lale Sokolov, tatuatorul de la Auschwitz, așa cum l-a cunoscut autoarea în ultimii lui ani de viață, dar oferă și detalii inedite despre întâlnirea cu două dintre cele trei surori supraviețuitoare ale Holocaustului care vor fi protagonistele următorului său roman, Trei surori.”

Heather Morris – Povești despre speranță. Cum găsim inspirație în viața de zi cu zi. Traducer din engleză de Ioana Schidu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 285 pag.