Publicat: 12 Septembrie, 2019 - 00:00
Share

Cartea pe care o prezentăm astăzi încheie o trilogie semnată de cel mai în vogă scriitor italian de thrilleruri, Sandrone Dazieri. Sandrone Dazieri s-a născut la Cremona în 1964. A experimentat multe meserii, a debutat spectaculos din 1999 cu romanul Attenti al Gorilla, a devenit redactor-șef al secțiunii pentru cărți polițiste a celebrei edituri italiene Mondadori, iar thrillerul său „Ucide-l pe Tată”, a devenit imediat best-seller în lume. Al doilea volum, tradus și el în românește și prezentat la această rubrică, s-a numit „Îngerul”. Sandrone Dazieri a fost în România, la lansarea acestui al doilea roman al său tradus în românește, iar la Festivalul Internațional de Carte Transilvania de la Cluj a primit și un premiu.

Precedentele două volume îi aveau în centru pe Dante Torre, închis decenii, pe când era copil și adolescent, de un nebun pentru experiențe; și prietena sa polițista Colomba Caselli. În primul roman, făceau experiențe pe oameni CIA și filialele și acoliții lor din lume, inclusiv din Italia. În cel de-al doilea aurtorul trecea de partea cealaltă a globului, în lumea comunistă și postcomunistă. Încetarea Războiului Rece nu dusese decât la răspândirea în lume a unor experiențe în vederea obținerii soldatului și asasinului perfect. Undeva lângă Cernobâl se construise o ”cutie” în care erau închiși copii ce aveau să devină asasinii perfecți, după o metodă inspirată de Pavlov și exacerbată de adepții acestuia. Explozia de la centrala nucleară, din aprilie 1986, avea să ducă la închiderea ”cutiei”, dar și răspândirea asasinilor în lume.

În al treilea volum, „Regele de Arginți”, scriu editorii, un atentat sângeros comis la Veneția o lasă pe Colomba Caselli mai mult moartă decât vie. În timpul masacrului, Dante Torre, genialul anchetator care a fost ținut prizonier toată copilăria într-un siloz de către geniul malefic cunoscut sub porecla de „Tatăl”, e răpit de un individ misterios care dispare fără urmă.

Colomba se retrage din activitate și se cufundă în depresie în casa ei de la țară, chinuită de coșmaruri și insomnie. Asta până când în curte îi apare Tommy, un băiat care suferă de autism, scăpat ca prin urechile acului din mâinile unui nebun care i-a ucis părinții.

Dar comportamentul lui Tommy dezvăluie un adevăr mai tulburător – și el a fost prizonier al geniului malefic cunoscut sub porecla de „Tatăl”.

Fără voia ei, Colomba se vede aruncată din nou în vâltoarea creată de Răul absolut, o călătorie din care nu știe dacă va scăpa cu viață.

Și începe una dintre cele mai complicate, mai complexe și mai incredibile acțiuni descrisă în vreun roman polițist. Sandrone Dazieri e, probabil, unic din acest punct de vedere: zeci și zeci de personaje, toate cu un rol important, răsturnări de situație neașteptate, care șterg cu buretele tot ce și-a imaginat cititorul până în acel moment. O carte greu de povestit, dar care chiar se citește cu sufletul la gură.

O încântare. Biune scrisă și bine tradusă.

„Cu Dante și Colomba, Sandrone Dazieri a creat două dintre cele mai memorabile personaje din literatura polițistă modernă: un cuplu de eroi măcinați, cu probleme, dar nobili, care se văd nevoiți să înfrunte manifestări inimaginabile ale răului. Bravo.” - Jonathan Kellerman

 

 

Sandrone Dazieri – Regele de arginți. Editura Crime Scene Press. Traducere din limba italiană de George Arion Jr. 444 pag.

 

Topic: 

Format: