31 ianuarie 2023

Cartea săptămânii: ”Revenire” de Blake Crouch

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Un inimaginabil thriller science-fiction, o poveste amenințătoare despre profunzimea naturii umane.” – The New York Times Book Review

Blake Crouch este autorul a 14 romane de suspans, mister și horror. Trei dintre acestea au  apărut și în românește, tot la Editura RAO, anume primele două volume din trilogia Wayward Pines (Oraşul din munţi și Șeriful), după care s-a realizat un serial TV. Romanele sunt povestea agentului Ethan Burke de la Serviciul Secret, care soseşte în Wayward Pines, Idaho, cu misiunea de a localiza şi salva doi agenţi federali dispăruţi în acest orăşel de provincie. Dar nu mai poate pleca. Constată că orașul e împrejmuit de un gard dincolo de care nu mai poți trece, iar în interior e o lume de coșmar, un fel de închisoare experimentală.

Al treilea roman, prezentat la această rubrică în urmă cu patru ani, ”Materia întunecată”, este și mai năucitor. Eroul, un fizician pe nume Jason Dessen, pe cale să inventeze o tehnologie complexă pentru transferul interdimensional, renunță la cercetare pentru a-și întemeia o familie și optează să rămână doar un profesor obișnuit de fizică la un colegiu din Chicago. Prietenul lui cel mai bun îi continuă cercetările, descoperă ce se aștepta să descopere și, după cincisprezece ani, vrea să revină la viața de familie și-i ia locul fostului săi coleg. Din acest moment începe o călătorie înspăimântătoare în universuri paralele. Există o șansă la un milion să avem de-a face cu multiversul. Adică cu infinitul. Adică să existe un milion de lumi ca a noastră. Să existe realități paralele, la fel de reale. În care să ne pierdem.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi este și mai straniu.

Eroina, Helena Smith, specialistă în neuroștiințe, vrea să-și salveze mama, atinsă de Alzheimer, și pentru aceasta vrea să mapeze amintirile subiecților cu Alzheimer în stadiul trei, iar când ajung în stadiul cinci sau șase, să reactiveze amintirile pe care le-a salvat pentru ei. O amintire nu este nimic altceva decât o combinație specifică de neuroni care lansează impusluri împreună. Filtrul între noi și realitate. Dacă vom putea capta amintirile, vom înțelege cum le putem împiedica să se șteargă cu totul. Cercetătoarea reușește să creeze un „scaun” al amintirilor (procedura e complicată, n-o explicăm aici) prin care reușește să capteze amintirile, dar declașează o catastrofă, pentru că amestecul de amitiri reale și false face ca trecutul și prezentul să se poată schimba, fără niciun avertisment. Dar cum să trăim într-o asemenea lume? Urmările descoperirii, care atacă structura trecutului, sunt chiar anihilarea lumii.

Scriu editorii:

„La început, pare o boală. O epidemie care se răspândește prin mijloace necunoscute, înnebunindu-și victimele cu amintirile unei vieți pe care nu au trăit-o niciodată. Dar forța care scutură lumea nu este un agent patogen. Este doar prima undă de șoc, declanșată de o descoperire uluitoare, și ceea ce este în pericol nu este mintea noastră, ci însăși țesătura timpului.

În New York, detectivul Barry Sutton se apropie de adevăr, iar într-un laborator îndepărtat, neurologul Helena Smith nu știe că ea singură deține cheia acestui mister. . . și instrumentele pentru a riposta. Împreună, Barry și Helena vor trebui să-și confrunte inamicul, înainte ca ei și lumea să fie prinși într-o buclă de haos în continuă creștere.

Revenire este cel mai ambițios, uluitor și irezistibil thriller al lui Blake Crouch de până acum.”

„Un science-fiction șocant și plin de suspans, o poveste de dragoste tulburatoare.” – Entertainment Weekly

Blake Crouch – Revenire. Editura RAO. 360 pag.