30 septembrie 2022

Cartea săptămânii: „Santinela” de Andrew & Lee Child

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou roman din seria Jack Reacher, ajuns, firește, și acesta bestseller New York Times. „Ca de obicei, Reacher este apărătorul unic și fără rival al omului de rând.” – Daily Mail.

Lee Child este unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de thrillere. O spune toată lumea, o spun și editorii români din ale căror însemnări spicuim cele ce urmează. Cărțile lui Lee Child se află constant pe listele de bestselleruri din întreaga lume, fiind publicate în peste 100 de țări și recompensate cu premii, precum Anthony Award și Barry Award pentru romanul său de debut, „Capcana Margrave”, Specsavers National Book Award pentru „Urmărit” și RBA Prize for Crime Writing pentru „Personal”. Două dintre cărțile sale au fost ecranizate: Jack Reacher, bazat pe romanul „Un glonț la țintă”, și „Jack Reacher: Să nu te întorci niciodată”, ambele avându-l pe Tom Cruise în rolul principal.
Recent, studiourile Amazon au decis să transforme romanele care îl au ca protagonist pe Jack Reacher într-un serial TV, în care rolul principal va fi interpretat de actorul Alan Richson.

La Editura Trei, au apărut romanele: „Merită să mori”, „Școala de noapte”, „61 de ore”, „Convinge-mă!”, „Ghinioane și încurcături”, „Personal”, „Urmărit”, „Să nu te întorci niciodată!”, „Filiera de la miezul nopții”, „Capcana Margrave”, „Timpul trecut”, „Să nu greșești”, „Un glonț la țintă”, precum și volumul de povestiri „Fără al doilea nume” și eseul „Eroul”.

De astă dată semnalăm un nou roman scris de Lee Child împreună cu fratele său Andrew, care scrie și sub pseudonimul Andrew Grant.
„Ca de obicei, Reacher nu are o destinație anume, dar are la dispoziție tot timpul din lume. Într-o bună dimineață, ajunge într-un orășel de lângă Pleasantville, în Tennessee. Însă locul nu are absolut nimic plăcut.
În miezul zilei, Reacher zărește un nefericit care intră de-a dreptul într-o ambuscadă… așa că intervine, în stilul personal de rezolvare a conflictelor.
Bărbatul pe care-l salvează e Rusty Rutherford, un IT-ist proaspăt concediat după un atac informatic care blocase toate bazele de date electronice ale orășelului… dar și secretele lui.
Reacher e intrigat. Atacatorii sunt însă în stare de orice, de la conspirație până la crimă.
Prima regulă: când nu știi în ce belea ai intrat, ține-l pe Reacher aproape.”

Urmează o poveste care te ține cu sufletul la gură – stilul Child! – despre spioni, ruși, bineînțeles, infiltrați chiar și în structurile de securitate americane, care vor să împiedice să funcționeze programele electroncie defensive sau să le copieze; un asemenea program are o denumire complicată, dar în limbajul obișnuit e numit Santinela. Furându-l, rușii ar putea cu acest program să schimbe rezultatele alegerilor pe cale să se desfășoare. Vă amintiți că asemenea suspiciuni au existat și în 2016? Firește, acțiunea este mult mai complicată, intervin și grupuscule extremiste, neonaziste chiar, americane, acțiunea ajunge să se desfășoare, în stilul eroului nostru, în buncăre din vremea Războiului Rece.
„Ca de obicei, băieții răi — de data asta, spioni ruși și huligani naziști americani — descoperă prea târziu că nu se pot măsura cu Reacher. În pofida schimbării autorilor, scriitura rămâne concisă, iar acțiunea intensă e la fel de antrenantă ca întotdeauna.” – Associated Press

Andrew & Lee Child – Santinela. Traducere din limba engleză de Constantin Dumitru-Palcus. Editura Trei, colecția Fiction Connection. 428 pag.