Publicat: 17 Mai, 2018 - 00:00

În vârstă de 70 de ani (îi împlinește în decembrie), Lawrence Freedman este profesor la King’s College, în Londra, din 1982, membru al Academiei Britanice, din 1995 și înnobilat în 1996. A fost numit istoric oficial al campaniei din Insulele Falkland, în 1997, iar din 2009, este raportor oficial privind Războiul din Irak. Profesorul Freedman a scris numeroase lucrări despre strategia nucleară și Războiul Rece și este un cunoscut comentator al problemelor de securitate contemporane. În mode cert este unul dintre puținii istorici abilitați să publcie o cartea precum cea de față, apărută în 2013. (Și tradusă, trebuie s-o spunem de la început, excelent de Corina Hădăreanu).

După o prefață în care stabilește câteva repere esențiale (oricine are nevoie de o strategie, de la conducători de armate la corporații și partide politice; strategiile nu privesc doar chestiuni de viață și de moarte, ci și probleme de zi cu zi; strategia, cel mai simplu spus, vorbește despre un echilibru între scopuri, căi și mijloace; strategia este deseori prezentată ca o ciocnire între două forțe opuse; istoric vorbind, cartea urmărește să realizeze o relatare asupra dezvoltării temelor celor mai importante din teoria strategiei ș.a.) Freedman își organizează subiectul în trei părți: strategia militară (a forței), care include strategia nucleară; strategia de jos în sus (cea politică) și strategia de sus în jos (a corporațiilor). Urmează o recapitulare – strălucită, spun criticii – a celor mai importante teorii ale strategiei din istorie, de la David (care l-a învins pe Goliat), la teoria modernă a jocurilor în economie.
Scriu editorii: ”Lawrence Freedman imortalizează lunga istorie a gândirii strategice, într-o relatare consistentă și profundă a modului în care aceasta a ajuns să influenţeze fiecare aspect al vieții noastre. În inima strategiei se află întrebarea dacă este posibil să ne manipulăm și să ne modelăm mediul mai degrabă decât să devenim victimele forțelor aflate dincolo de controlul nostru. Freedman ne demonstrează că impredictibilitatea inerentă a acestui mediu supus evenimentelor întâmplătoare, eforturilor oponenților noștri și pașilor greșiți făcuți de prieteni oferă strategiei provocările și dramatismul necesare. Armate, corporații și națiuni schimbă rareori un stadiu al lucrurilor cu altul, croindu-şi drum printr-o serie de stări, nici una nefiind chiar cea anticipată. Procesul solicită mereu o reevaluare a strategiei originale, ca şi a obiectivului final, imaginea acesteia fiind una fluidă și flexibilă, guvernată de punctul de început, nu de cel final.”

Cartea se încheie cu un excelent capitol despre diferențele dintre strategic și dramatic.

Lawrence Freedman – Strategia – o istorie completă. Editura Litera, colecția Kronika. Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu. 1020 pag.

 

 

Topic: 

Format: