31 ianuarie 2023

Cartea săptămânii: „Tânăra cerșetoare” de Alice Munro

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Nu știu exact dacă <<Tânăra cerșetoare>>, de Alice Munro, este o culegere de povestiri sau un nou tip de roman, dar indiferent ce ar fi, este minunată. Precizia psihologică este o încântare, iar surprizele de ordin narativ – salturi în timp neașteptate, transformarea personajelor familiare – fac această carte să fie așa cum ar trebui să fie cărțile, un pic nebunești, un pic misterioase. – John Gardner

Prin urmare, semnalăm astăzi o carte a celebrei canadiene Alice Munro (premiată Nobel pentru literatură), o carte dintre primele pe care le-a publicat (în 1977), în care sunt adunate zece povestiri ce pot fi citite independent, dar întrucât eroii care continuă de la o povestire la alta, cartea poate fi citită și ca un roman. O carte superb scrisă și plină de referiri culturale, începând chiar cu titlul, asupra căruia se revine în povestirea intitulată chiar „Tânăra cerșetoare”:

„Mă bucur că ești săracă. Ești adorabilă. Ești ca tânăra cerșetoare.

– Ca cine?

– Regele Cophetua și tânăra cerșetoare. Știi. Tabloul. Nu știi tabloul?”

„King Cophetua and the Beggar Maid” este un tablou din 1884 al pictorului pre-rafaelit Edward Burne-Jones, care ilustrează povestea/legenda prințului african Cophetua care s-a îndrăgostit la prima vedere de cerșetorul Penelophon. Eroina lui Alice Munro e o tânăr de origine modestă, inteligentă, care obține o bursă pentru studii la universitate, unde un tânăr cu origine socială mult superiaoră, în fapt moștenitorul unui imperiu comercial, o îndrăgește pe loc și o admiră pentru ceea ce este.

Scriu editorii: „Născută în cartierul sărac al unui orășel canadian, Rose s-a luptat toată copilăria și adolescența cu Flo, mama ei vitregă, pragmatică și aspră, care o speria cu povești din propriul ei trecut și avertismente în legătură cu lumea primejdioasă din afara casei lor. Însă Rose era ambițioasă – a obținut o bursă și a plecat la Toronto, unde s-a măritat cu Patrick, vlăstarul unei familii bogate. În ochii lui era tânăra cerșetoare, <<blajină și voluptuoasă, cu picioarele albe și sfioase>>, iar el era cavalerul ei, fericit să-i șadă la picioare și s-o adore.

Această culegere splendidă de povestiri se citește ca un roman, urmărind viața lui Rose pe măsură ce se îndepărtează de originile sărmane și-și croiește propriul drum în lume.”

Munro a combinat povestirea cu elementele specifice romanului, oferind un tip neobișnuit de desfătare literară. Fiecare din cele zece povestiri este un tot contemplativ și estetic; fiecare cuprinde o lume aluzivă și complexă, fiecare cu expresivitatea și textura ei. Spre satisfacția cititorului însă, toate aceste lumi sunt străbătute de un unic destin romanesc.“ – New Republic

Alice Munro – Tânăra cerșetoare. Traducere din limba engleză de Mariana Piroteală. Editura Litera, colecția Clasici contemporani. 304 pag.