Publicat: 14 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

Născut în 1961 la Paris, Jean-Christophe Grangé este jurnalist, scriitor, scenarist și creator de benzi desenate. A debutat ca scriitor de romane polițiste în 1994, a publicat mai multe romane, pentru unele obținând premii, a fost tradus în mai multe limbi și este un autor de mare succes. (Primul său roman a apărut în românește în 1999 sub titlul „Diamante mortale”, la editura Nemira). Cartea de față este prima care i se traduce (excelent) la Editura Crime Scene Press.

În lumea întunecată a sadomasochismului se petrec două crime una după alta, două dansatoare de striptease sunt asasinate într-un mod oribil, cu mâinile și picioarele legate la un loc cu propriii chiloți, sugrumate cu sutienele, cu gura și obrajii secționați până la urechi și cu câte o piatră înfundată în gât, pentru a le menține maxilarele deschise într-un urlet. Criminalul „trebuia să le tortureze, să le ucidă, să le distrugă, transformându-le în opere de artă de coșmar, dar cu o putere de atracție reală. Gurile lărgite, căscându-se și dezvăluind piatra înfundată pe gât, aveau puterea de a atyrage privirile tuturor și, poate, de a absorbi sufletele. (…) Pentru a se decompensa, individul le ucidea în cel mai opribil mod cu putință, făcându-le astfel să plătească nu doar pentru propriile greșeli, ci și pentru vina pe care și-o atribuia sieți, aceea de a iubi aceste femei, de a fi exitat de ele.”

Comandantul Stéphane Corso este chemat să ancheteze cazurile și să dezlege misterul. Polițistul pătrunde într-un vârtej al violenței și depravării. Criminalul pare să fie un un fost condamnat pentru omor, care petrecuse 17 ani înm închisoare, unde se educase, obținuse diplome, învățase să picteze și ajunsese să fie foarte cunoscut și căutat ca pictor. Poziția lui de acum din societate, una privilegiată, nu-l împiedică pe polițist să-l aresteze. Dar lucrurile se complică, Grangé e un maestru al loviturilor de teatru. Avocata spulberă toate dovezile strânse de poliție, totul pare să fi fost o înscenare a celui sau celor care îl invidiau pe pictorul asasin, dar pistele se înfundă din nou, asasinul condamnat din nou se sinucide și crimele continuă, e ucisă chiar avocata celebră care-l apărase. În spatele a tot ce aflase până acum cititorul se găsea o realitate complet diferită.

Un roman fascinant.

„Grangé are întotdeauna o slăbiciune pentru intrigile complexe, personajele cu două fețe, capitolele scurte, un număr mare al locurilor în care e desfășoară acțiunea… Scriitorul știe să construiască eroi negativi și să își tulbure cititorul prin multiplicarea perspectivelor.” – L’Express”

 

 

 

 

Jean-Christophe Grangé – Tărâmul morților. Crime Scene Press. Traducere din franceză de Horia Nicola Ursu. 574 pag.

 

 

Topic: 

Format: