31 ianuarie 2023

Cartea săptămânii: „Te voi ucide zâmbind” de Vera Kurian

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un roman care a fost desmenat de „New York Times” cel mai bun thriller din 2021 și a fost nominalizat la Premiul Edgar pentru cel mai bun roman al anului.

Un thriller psihologic foarte bine construit și foarte modern, eroii fiind un grup de stundeți ai unei universități americare din Washington.

Chloe, eroina principală nu are decât optsprezece ani, un IQ de 135, inteligența îi e dublată de un farmec excepțional, e frumoasă, dar psihopată. E rece și calculată. Nu înseamnă că este automat și o criminală, dar scopul ei, în momentul începerii romanului, este să-l ucidă pe Will Bachman, care a violat-o pe când ea avea 12 ani, a filmat evenimentul, l-a păstrat în telefon și oricând poate distribui filmulețul pe rețelele de socializare, distrugându-i fetei viitorul. Cloe își planifică minuțios fiecare acțiune, nu lasă nimic la întâmplare. Nimic nu pare s-o oprească. Nici chiar atunci când doi din grupul din care face parte sunt asasinați și descoperă că ea însăși a devenit țintă a unui asasin din umbră care s-ar părea că imită un asasin în serie prins în urmă cu douăzeci de ani, condamnat și executat.

Toate se petrec la universitatea Adams, din Washington, unde un profesor a organizat un grup de psihopatie, oferindu-le chiar burse celor care participă la panelul său, toți tineri atinși de psihopatie, adică tineri care au avut la un moment dat în scurta lor viață probleme de comportament, de adaptare și chiar probleme cu legea. Panelul cuprinde șase studenți care nu se știu între ei, iar profesorul vrea să demonstreze că prihopații nu sunt criminali periculoși. Studenții primesc burse în schimbul acceptării participării la programul care cuprinde o serie de teste periodice. Când în campus apare un asasin, Cloe e încântată să poată pune pe seama acestuia moartea celui pe care îl urăște. Își face prieteni, îi descoperă pe ceilalți membri ai panelului, dar nu poate avea încredere în niciunul, un psihopat nu poate avea încredere în alt psihopat.

Scriu editorii: „Un thriller compulsiv scris de o autoare tânără – o voce proaspătă, cu un stil complet neobișnuit –, o ficțiune captivantă al cărei mister este dezvăluit abia în ultimele pagini. Cum numești o cameră plină de psihopați? În acest roman, ne îndreptăm spre Ziua 60, când Chloe Sevré își va dezvălui planurile diabolice.”

O poveste bine construită și condusă.

Vera Kurian este o tânără cu un doctorat în psihologie socială care i-a permis să studieze relațiile umane. Acesta este prima ei carte.

Vera Kurian – Te voi ucide zâmbind. Traducere din limba engleză de Mihaela Neacșu. Editura RAO. 367 pag.