19 octombrie 2021

Cartea săptămânii: Ultima vânătoare

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Jean-Christophe Grangé, născut în 1961, este unul dintre cei mai apreciați scriitori și ziariști francezi. A colaborat cu publicații prestigioase, printre care „Paris Match”, „Sunday Times” sau „National Geographic”. După o activitate intensă în presa franceză şi internaţională a înfiinţat propria agenţie de presă, L&G. În 1991 şi 1992 a primit Premiul Reuter şi Premiul World Press, două distincţii importante în lumea jurnalismului.. A publicat mai multe romane, trei dintre ele au fost publicate anii trecuți de Crime Scene Press: „Tărâmul morților”, „Râuri de purpură” și romanul de față, apărut într-o excelentă traducere.

E greu să nu te apropii cu încredere de un roman acre este atât de elogios prezentat de „Le Monde” – „O carte care te captivează, te tulbură, te devorează încă de la prima pagină.” – sau de „Le Journal de Dimanche” – „O poveste orchestrată magistral care, pe rând, te tulbură și te entuziasmează și se dovedește teribil de eficientă.”

Scriu editorii: „Trupul neînsuflețit al unui bărbat e descoperit la câțiva kilometri de lacul Titisee. Victima, Jürgen von Geyersberg, moștenitorul uneia dintre cele mai mari averi din Germania, a fost mutilat.

Comandantul Pierre Niémans și colega lui, locotonentul Ivana Bogdanoviç, membri ai unui organism nou care ajută poliția și jandarmeria în cazurile dificile, sunt trimiși în Munții Pădurea Neagră. Ancheta îi poartă pe urmele Vânătorilor negri, un batalion de nelegiuiți înrolați de Himmler în 1941, specializați în vânătoarea de oameni.

Pe măsură ce se întorc în trecut la sursa răului au parte de întâlniri tot mai stranii – o preoteasă a apelor termale, crescători de câini, vindecători. Însă fiara ucigașă nu e ceea ce cred ei… Ultima vânătoare a început.”Cei doi polițiști francezi au de elucidat un caz extrem de dificil. Nimic nu e ce pare a fi, iar lucrurile se răstoarnă constant, apar noi morți și mai nimeni nu vorbește pentru că fie nu înțelege nimic, fie e constrâns de un  fel de legământ al tăcerii. Bărbatul ucis inițial, a fost omorât, decapitat și eviscerat exact în stilul de vânătoare practicat în timpul vieții. Polițiștii trebuie să disceană între cruzime, răzbunare persoanlă, mesaj ecologist împotriva violenței asupra animalelor, dar și aplicarea unor cerințe vechi de secole ale familiei aristocratice din care făcea parte victima.

Jean-Christophe Grangé – Ultima vânătoare. Traducere din limba franceză de Horia Nicola Ursu. Crime Scene Press. 405 pag.