Publicat: 25 Aprilie, 2019 - 00:00

„Un roman grandios şi ambiţios care anunţă apariţia unui nou autor de succes în galaxia scriitorilor suedezi de romane poliţiste.“ - Daily Mail.
Blacksburg, Kauhajoki, Bailey, Montreal, Jacksboro, Red Lake, Cold Spring, Red Lion, Erfurt... Lista poate fi desfășurată la nesfârșit cu școlile în care demenți, psihopați care au învățat acolo au revenit să-și asasineze foștii colegi sau profesori din varii motive. Stefan Ahnhem amintește la un moment dat în cartea sa această listă. Și continuă: ”Fiecare îşi avusese momentul de glorie, dar în ziua de azi toate aveau aceeaşi soartă. Pierdute în abisul uitării. Nimeni nu-şi mai amintea şcolile de pe listă. Nimeni în afara celor care îşi plângeau morţii. Restul lumii uitase de mult.” Și continuă cu gândurile noului asasin: ”Aceasta era altfel. Cu totul altfel. N-avea să fie uitată niciodată. Avea să fie gravată în milioane şi milioane de minţi, şi nimeni nu va putea să-i uite numele. Dimpotrivă, el avea să fie gravat în miliarde şi miliarde de minţi, şi numele său n-avea să lase niciodată pe cineva indiferent. Procesul era deja în plină desfăşurare. Vestea despre crimele spectaculoase se răspândise mult dincolo de hotarele Suediei, şi în ultimele douăzeci şi patru de ore fusese unul dintre subiectele principale pe CNN.”

Asasinul plănuia să lichideze o clasă întreagă și reușește cu jumătate din ea, înainte să fie oprit. O minte strălucită, capabilă să găsească soluții de ieșire din orice, dar cu atât mai diabolică.

Cam aceasta este tema romanului prezentat astăzi, unul dintre cele mai captivante apărute în ultimii ani, tradus deja în peste 25 de țări, apreciat de critici și cititori în egală măsură: ”mai înfricoșător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson.” Un roman de debut apărut în 2014, imediat tălmăcit în engleză, al unui autor născut în 1966 și socotit una dintre cele mai de succes voci ale romanului polițist scandinav. Un roman care deschide seria Fabian Risk și care va continua cu ”A nouălea mormânt” și ”Minus optsprezece grade”, pe cale a fi traduse și în românește - și pe care, în mod cert, veți fi nerăbdători să le citiți.

Scriu editorii: ”Inspectorul criminalist Fabian Risk a părăsit Stockholmul împreună cu soţia sa, Sonja, şi cei doi copii ai lor, pentru a începe o viaţă nouă în oraşul natal, Helsingborg. Deşi şi-a planifi cato vacanţă de şase săptămâni înainte de a începe lucrul la noul loc de muncă din cadrul Brigăzii Omucideri a poliţiei, după doar câteva ore de la sosire este rugat să investigheze o crimă de o violenţă extremă. Corpul lui Jörgen Pålsson, unul dintre colegii de clasă ai lui Risk, a fost descoperit cu ambele mâini tăiate. Curând sunt găsite cadavrele altor colegi, iar Risk se vede angrenat într-o cursă contracronometru: vor putea prinde criminalul înainte ca acesta să ucidă întreaga clasă?”

Un număr impresionant de personaje, situații aproape incredibile, petrecute în sudul Suediei și nordul Danemarcei, inteligență și profesionalism, plus toate ingredientele de top ale romanului polițist. O încântare.

 

 

 

Stefan Ahnhem – Victimă fără chip. Editura Litera, colecția Buzz books. Traducere din limba engleză și note de Dana-Ligia Ilin. 635 pag.

d-winning Fabian Risk

Topic: 

Format: