28 septembrie 2021

Cartea săptămânii: „Vremuri grele” Mario Vragas Llosa

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Toți trei am fost de acord că Statele Unite au dat dovadă de o mare prostie atunci când au pregătit lovitura de stat militară împotriva lui

Árbenz luându-l drept paravan pe colonelul Castillo Armas și punându-l în fruntea conspirației. Triumful obținut a fost trecător, inutil și contraproductiv. A dus la recrudescența atitudinii antiamericane în toată America Latină și a întărit partidele marxiste, troțkiste și castriste.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi est cele mai nou scris de Mario Vargas Llosa și a obținut Premiul Umbral pentru cel mai bun roman al anului 2019. Scriitorul peruan a obținut în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură pentru, între altele, „cartografierea structurilor puterii şi imaginile crude ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale”, potrivit juriului Nobel. Cam aceleași lucru se întâmplă și în romanul de față.

Scriu editorii; „Istoria mare și istoriile personajelor – protagoniști sau martori, călăi sau victime – se întrepătrund într-un nou roman emblematic pentru creația lui Mario Vargas Llosa. Un roman profund și alert, bazat pe fapte și documente, care îmbină meditația lucidă și amară asupra forțelor ce guvernează istoria cu narațiunea plină de suspans și personajele memorabile, alcătuind un tablou fascinant și tragic al Americii Latine în a doua jumătate a secolului XX.

În anii ’50, în Guatemala, interesele companiilor americane sunt amenințate de reformele președintelui Jacobo Árbenz. În urma unei lovituri de stat atent orchestrate cu sprijinul CIA și al dictatorului dominican Trujillo, guvernul democratic este dat jos de Carlos Castillo Armas, care instaurează un regim de teroare și declanșează un ciclu al violenței ce va marca nenumărate destine. Omul de încredere al lui Rafael Trujillo, maleficul Johnny Abbes García, torționarul prezent și în Sărbătoarea Țapului, va juca un rol-cheie în evenimentele din Vremuri grele, împărțind scena centrală cu cel mai fascinant personaj al romanului, Marta Borrero Parra, zisă Miss Guatemala, care va deveni amanta președintelui Castillo Armas și, la asasinarea acestuia, va fugi cu Abbes García în Republica Dominicană.”

Prezentarea editorilor români v-a sugerat în mare conținutul romanului. Citiți-l, însă, e o încântare – ca stil, ca prezentare a personajelor, ca tensiune epică, inclusiv ca traducere.

Mario Vragas Llosa – Vremuri grele. Traducere de Marin Mălaicu-Hondrari. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 373 pag.