5 octombrie 2022

Cartelul de la Guadalajara și „tentaculele” CIA

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Luni, Marina mexicană a anunțat arestarea traficantului de droguri Rafael Caro Quintero, liderul cartelului de la Guadalajara. Presa a prezentat știrile în mod obișnuit, ca una dintre acele „lovituri” aduse traficului de droguri.
CNN amintește că acest personaj a ordonat răpirea, torturarea și uciderea agentului DEA Enrique „Kiki” Camarena în 1985 și că are un ordin de extrădare în Statele Unite (1). Pe scurt, pare încă un capitol din „războiul împotriva drogurilor”, la fel ca toate celelalte.
În 1985, uciderea lui Camarena a creat o mare tensiune între Mexic și Statele Unite, deoarece, potrivit lui Reagan, „guvernul mexican i-ar fi acoperit atunci pe criminali, ceea ce a dus la închiderea frontierei”, o scurtă perioadă.
Confruntat cu presiuni, Mexicul l-a arestat pe Caro Quintero și l-a condamnat la 40 de ani de închisoare pentru crimă, deși a fost eliberat în 2013. La acel moment, rețeaua americană de televiziune Fox și revista mexicană Proceso au dezvăluit chestiunea: Caro Quintero era un pistolar angajat…al CIA, precum și un narcotraficant, în același timp, și l-a asasinat pe Camarena în numele șefilor săi. Cu alte cuvinte, CIA a fost cea care l-a ucis pe agentul DEA, dacă ar fi să ne luăm după însăși ziariștii americani.
În 1985, Camarena a fost unul dintre primii care au descoperit planul CIA de a finanța afacerea „contrast” din Nicaragua cu bani din traficul de droguri, adică legătura Iran-Contra. Mai mult decât atât, conform unui fost agent DEA, Héctor Berrellez, „CIA a ordonat capturarea și torturarea lui Kiki Camarena, iar când l-au ucis ne-au făcut să credem că Caro Quintero a acoperit activitățile sale ilegale [CIA] în Mexic. „.
Berrellez mai susține că agenții CIA au fost prezenți în timpul torturii lui Camarena, care a durat mai mult de 30 de ore (2).
Phil Jordan, cadru al DEA care a condus Centrul de Informații în orașul frontalier american El Paso, a asigurat mass-media că „CIA a fost implicată în circulația drogurilor din America de Sud către Mexic și Statele Unite”.
Traficantul de droguri din Honduras Juan Matta Ballesteros și compania sa SETCO, care a lucrat pentru CIA și Departamentul de Stat, au participat la răpirea, tortura și uciderea lui Camarena, conform unui raport al Congresului din 1988. Raportul afirmă că agențiile de informații americane aveau cunoștințe despre SETCO și ce rol avea în traficul de droguri.
La un an după uciderea lui Camarena și Matta Ballesteros a fost urmărită penal pentru implicare în crimă, Departamentul de Stat a plătit SETCO cu suma de 185.924 de dolari. Plățile au fost efectuate între ianuarie și august 1986.
Tosh Plumlee, unul dintre piloții folosiți de CIA, a declarat public că operațiunile de trafic de droguri și arme „au fost aprobate de guvernul federal, controlat de Pentagon. CIA a acționat în unele cazuri ca echipa noastră de asistență logistică.”
La rândul său, Berrellez a susținut că „pilotul care l-a dus pe Caro Quintero în Costa Rica [pentru a-l ajuta să scape după uciderea lui Camarena] a fost un angajat „angajat” de CIA.
Restul e tăcere și introspecție
Surse pentru acest material:
Sursa foto: ABC7 Chicago
A consemnat Ciprian Pop