Publicat: 8 August, 2018 - 20:08
Share
26.000 de familii ar putea beneficia de finantare

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca programul Casa Verde a fost inlocuit cu altul care prevede alocarea a 100 de milioane de euro pentru montarea de celule fotovoltaice.

Astfel, 26.000 de familii, care ar putea beneficia de finantare, vor deveni mici producatori de energie electrica.

Ministrul Mediului a declarat, miercuri, la Alba Iulia, in cadrul unei conferinte de presa, ca cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie se va aproba ghidul de finantare privind montarea de celule fotovoltaice in gospodarii.

"Acel program pe care il cunosteati, Casa Verde, e inlocuit cu programul de montare de panouri fotovoltaice, avem 100 de milioane de euro, astfel incat 26.000 de gospodarii vor putea sa beneficieze de aceasta finantare. Asta inseamna montarea de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 3 kilowati.

Asta inseamna un mare ajutor si pentru incalzire si pentru incalzirea apei calde si pentru folosirea aparatelor electrocasnice cu producerea curentului electric de catre aceste celule fotovoltaice si inca un castig pentru persoanele care vor accesa aceste fonduri va fi faptul ca va deveni un mic producator de energie electrica, deoarece curentul electric produs suplimentar va intra in reteaua nationala", a spus ministrul Mediului.

Gratiela Gavrilescu a adaugat ca este convinsa ca un numar foarte mare de cetateni vor accesa acest program, la fel cum a fost accesat si programul Casa Verde.

"In acelasi timp, pentru ca vorbesc de celule fotovoltaice si pentru ca suntem in an Centenar, din respect fata de inaintasii nostri, m-am gandit inca din 2015, la gospodariile care nu au curent electric, care sunt vaduvite de alimentarea la o sursa de curent electric.

Asta inseamna si o lipsa de informare, pentru ca nu au posibilitate sa cunoasca ce se intampla in jurul lor, cum de altfel nu au posibilitate sa foloseasca un frigider sau alta aparatura electronica sau electrocasnica.

Impreuna cu Ministerul Energiei vom lansa in perioada urmatoare ghidul de finantare pentru 9.000 de unitati locative, respectiv de gospodarii, pentru montarea tot de celule fotovoltaice. Proiectul se numeste Centenarul Luminii", a spus Gratiela Gavrilescu.

Ea a adaugat ca isi doreste ca primele celule fotovoltaice sa fie montate anul acesta

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: