Publicat: 11 Februarie, 2019 - 08:35

Juriul naţional şi publicul au decis, duminică seara, la Arad, câştigătorii show-ului care a încheiat seria semifinalelor Selecţiei Naţionale.

D A I N A - Letiţia Moisescu & Sensibil Balkan, Dear Father - Laura Bretan, On a Sunday - Ester Peony, Renegades - Linda Teodosiu şi Right Now - Olivier Kaye sunt piesele calificate de juriu în marea finală Eurovision România 2019. Alături de acestea, publicul a trimis în finală, prin televot, piesa Your journey, interpretată de Aldo Blaga.

Show-ul a fost prezentat de Aurelian Temişan şi Ilinca Avram, gazdele actualei ediţii a Selecţiei Naţionale.

Show-ul, transmis în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR+, a fost deschis de trupa Unique Dance Studio, care a adus în Sala Polivalentă Victoria, din Arad, spectacolul tinereţii pe ritmuri de hip-hop.

La rândul lor, Alessandro Canino ft Hit Italy au ridicat publicul în picioare cu un recital plin de emoţie şi forţă, din care nu au lipsit piesa care i-a adus recunoaşterea internaţională - "Brutta", nici şlagărul "Dacă pleci", devenit "Vai da lei" în interpretarea artistului italian.

- 12 melodii pentru finala Eurovision România
Alături de câştigătorii semifinalei de la Arad, pentru un loc pe scena concursului internaţional vor concura, în ultimul act al Selecţiei Naţionale, piesele calificate din prima semifinală, organizată la Iaşi: Army Of Love - Bella Santiago, Destin - Trooper, Skyscraper - Teodora Dinu, We Are The Ones - Claudiu Mirea, Without You (Sin Ti) - Dya & Lucian Colareza şi Underground - Vaida.

- Duminica viitoare, publicul şi juriul decid cine merge la Tel Aviv.
Selecţia Naţională se va încheia cu Marea Finală, care va avea loc duminică, 17 februarie, în Bucureşti. În ultimul act al competiţiei, juriul semifinalelor va preda ştafeta juriului internaţional, care va alege, alături e public, reprezentantul României în faza internaţională a Eurovision. Spectacolul va fi transmis în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR+.

Despre câştigătorii semifinalei:
Aldo Blaga ne cântă despre "Your journey"
De la Tip-Top Mini Top la jazz în Chicago şi New York şi emisiuni concurs precum "Vocea României" sau "X-Factor". Cam aşa arată parcursul lui Aldo Blaga. Dacă la 4 ani obţinea locul 3 la "Tip Top Mini Top", la 7 ani începea să studieze pianul, iar la 11 ani, clarinetul, Aldo urmează calea muzicală şi ajunge licenţiat al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca. Anul 2007 înseamnă primul drum în Statele Unite ale Americii şi aprofundarea studiilor, ca în 2010 să cânte cu orchestra lui Bill Porter (trombonistul lui Frank Sinatra) şi alte nume mari ale jazz-ului din Chicago şi New York. Revine în ţară şi începe o colaborare cu Horia Brenciu, apoi, în 2011, participă la "Vocea României", iar în 2016, la "X-Factor". Perioada 2011 - 2016 este marcată de concerte şi finalizarea albumului de debut - "Despre dragoste". În 2017 se întoarce în America, iar în august 2018 îl cunoaşte şi ajunge să cântă alături de David Foster.

Ester Peony a trecut Oceanul pentru o carieră muzicală
Ester Alexandra Creţu, cunoscută profesional ca Ester Peony, este o cântăreaţă şi compozitoare de origine română. Pasiunea ei pentru muzica a apărut încă din copilărie, pe când locuia cu familia în Montreal, Canada. În 2014, Ester s-a făcut remarcată în mediul online prin înregistrarea unor cover-uri în stil propriu, fapt care i-a adus aprecierea internauţilor, dar şi piatra de temelie către semnarea unui contract cu o casă de discuri din România. Un an mai târziu, a debutat pe radio şi TV cu piesa "Sub aripa ta" (feat. Vescan), care s-a bucurat de succes, clasându-se săptămâni la rând în topurile radiourilor şi posturilor TV de muzică din România. Totodată, începe să concerteze atât solo, cât şi în cadrul unui turneu organizat prin ţară alături de Puya, Vescan, Doddy şi Anastasia. În 2018 lansează primul EP "Dig It", unde Ester se numără printre principalii compozitori. Împreună cu Alexandru Şerbu şi Ioana Victoria Badea scrie "On a Sunday" cu care se încrie în Selecţia Naţională Eurovision 2019. În prezent, Ester lucrează la primul ei album care va fi lansat în 2019.

Laura Bretan
Născută la Chicago în urmă cu doar 16 ani, Laura Bretan a avut o evoluţie fulminantă în show-biz. În 2016, Laura fost selectată dintre peste 100.000 de aplicanţi la America's Got Talent, unde s-a calificat în finala competiţiei. În România, a câştigat ediţia din acelaşi an a concursului Românii au talent, iar prestaţiile sale au devenit virale, fiind urmărite de zeci de milioane de oameni de pe tot globul. Laura urcat pe scene din SUA, Germania, Italia, Emiratele Arabe, iar în România la Sala Palatului, Ateneul Roman sau Opera din Cluj. Născută în Chicago, tânăra artistă a devenit un adevărat fenomen în SUA, cu apariţii la NBC, CBS, CNN, Windy City Live, WGN, WCIU, Today\s Show, Country Living, Chicago Tribune, NBC online etc. Pe lângă muzică, Laura îşi dedică o parte din timp activităţilor de binefacere, fiind ambasador al Star of Hope International, organizaţie de ajutorare a copiilor săraci, orfani sau cu dizabilităţi. Anul acesta, Laura Bretan participă la Selecţia Naţională cu piesa "Dear father", pe care speră să o interpreteze şi pe scena Eurovision din Israel.

Letiţia Moisescu şi Sensibil Balkan
"Cred că tot ce sunt pot exprima pe scenă. Niciodată nu am reuşit să fiu eu însămi decât pe scenă. Iubesc muzica cu tot ceea ce reprezintă ea", spune Letiţia Moisescu, cea care se reîntoarce la Eurovision România după ce, în 2011, a participat cu piesa "Dreaming of you", scrisă de Play&Win. De la imaginea angelica, promovată cu piesa "Dreaming of you", la vaduva neagra, cu piesa "Tot eu", militand pentru drepturile LGBT, prin lansarea single-ului "What is your problem, boy?" sau interpretând melodii populare, ca "Suflet bun, inima mare", Letiţia s-a reinventat si are un vis: sa reprezinte România la concursul Eurovision, alături de SENSIBIL BALKAN, cu piesa "D A I N A"! Pentru aceasta, a colaborat cu Mihai Ogăşanu, cel care a compus si hiturile "Le, le" si "Zig zaga" pentru Loredana.

Linda Teodosiu
Născută în Koln, Linda este fiica cunoscutului saxofonist român Flavius Teodosiu. La vârsta de doar 16 ani, tânăra interpretă a reuşit să cucerească Germania cu vocea ei, ajungând în finala concursului "Germania îşi caută superstarul". Până la vârsta de 27 de ani, Linda a avut deja două în top 20 Germania, ultimul single lansat fiind intitulat "Du lebst mich kaputt". Succesul i-a asigurat prezenţa pe lista scurtă a interpreţilor care au cântat în deschiderea concertelor faimoasei Beyonce în 2009 în Europa şi a urcat pe scenă alături de nume uriaşe ale muzicii internaţionale, precum Michael Bolton, Gloria Gaynor sau Johnny Logan. Din anul 2013, are rolul principal in show-ul lui Peter Maffay "Tabaluga", difuzat în Germania, urmând să apară şi într-un lung metraj inspirat din celebra emisiune.

În curând, Linda va juriza un nou show muzical produs de RTL, dar, până atunci, fanii o put urmări pe scena Selecţiei Naţionale, unde concurează cu piesa "Renegades".

Olivier Kaye (25 ani) este un cântăreţ autodidact dintr-o familie non-muzicală. Mai întâi a participat la concursuri de cântat în localitatea natală şi apoi la evenimente mai mari, precum competiţiile TV X Factor şi The Voice Belgia.

A colaborat cu artişti precum Aleksander Rybak, PUGGY, Quentin Mosimann, Ashley Hicklin, Alex Germys, Nicolas Dorian şi Pat Lemoine. În plus, a participat la spectacolul Talents Sing Eurovision, împreună cu Sandra Kim, Johnny Logan, Tom Dice şi talentele de la The Voice Belgia.

Artistul nu este la prima experienţă Eurovision - în 2017, a participat la Selecţia Naţională din Belgia, iar în 2019, Olivier încearcă din nou să ajungă pe scena concursului internaţional, de data aceasta ca reprezentant al României.

Tag-uri Institutii: