7 octombrie 2022

Câştigătorii concursului de educaţie financiară „Idei de Viitor”, anunţaţi într-o conferinţă online

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul de Studii Financiare (ISF) a organizat evenimentul „Idei de Viitor pentru tinerele generaţii”, prin care şi-a propus să identifice şi să valorizeze cele mai bune instrumente de promovare a educaţiei financiare. În cadrul evenimentului, desfăşurat în mediul online, au fost prezentate cele trei proiecte câştigătoare ale concursului „Idei de Viitor”, iar profesionişti din piaţa financiară nebancară şi din ISF, împreună cu profesori şi studenţi, au dezbătut subiecte importante pentru viitorul economiei româneşti.

Iniţiativa reprezintă doar o mică parte din eforturile pe care ISF le depune pentru a creşte gradul de educaţie financiară în rândul românilor, în ultimul timp fiind organizate, în colaborare cu universităţi de prestigiu şi asociaţii profesionale, numeroase conferinţe online şi seminarii de specialitate, la care au participat aproximativ 2.000 de studenţi.

„Consumatorii trebuie să înţeleagă pe deplin atât beneficiile, cât şi riscurile care vin la pachet cu o investiţie. Tocmai în acest scop, ISF şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au construit împreună o paletă de cursuri de educaţie financiară care se adresează elevilor, studenţilor, dar şi publicului larg. Este esenţial ca tinerii şi copiii să înţeleagă noţiunile de bază, mecanismele şi principiile de funcţionare aferente pieţelor financiare, astfel încât să-şi formeze din timp o bază solidă pentru a putea trece la nivelul următor, atunci când va fi cazul. ISF îşi propune aşadar să devină un integrator al iniţiativelor de educaţie financiară din sectorul financiar nebancar. În ceea ce priveşte perspectiva, în anul 2021, ISF organizează câteva evenimente important de educaţie financiară, şi aş vrea să amintesc doar două: sesiunile tematice din cadrul sesiunilor de comunicare studenţeşti din cel puţin trei universităţi partenere şi organizarea de sesiuni şi de seminarii vocaţionale, SmartFIN ISF, în format fizic sau online. Evenimentele organizate împreună cu asociaţiile membre ISF vin în întâmpinarea nevoilor studenţilor în ceea ce priveşte nivelul de pregătire ca viitori angajaţi. În anul universitar 2020-2021 au fost organizate 30 de astfel de sesiuni în cadrul a 14 universităţi, la care au participat în jur de 2.000 de studenţi”, a declarat Ovidiu Petru, Vicepreşedinte ISF.

Explicaţia succesului de care s-au bucurat proiectele, consideră prof. univ.dr. Marian Siminică, Director Executiv ISF, constă atât în deschiderea universitărţilor partenere, care au promovat iniţiativele ISF şi au asigurat un cadru propice desfăsurării lor, cât şi a suportului oferit de asociaţiile profesionale şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cu ajutorul acestora, Institutul de Studii Financiare a organizat şi concursul de promovare a educaţiei financiare de către studenţi „Idei de Viitor”, la care s-au înscris 25 echipe din 12 centre universitare.

În cadrul evenimentului „Idei de Viitor pentru tinerele generaţii” au fost anunţate cele trei proiecte câştigătoare:
– Economisirea şi investirea pe piaţa de capital, proiect elaborat de echipa Universităţii Aurel Vlaicu din Arad
– Pentru că vrei să ştii totul despre bani: azi economiseşti, mâine investeşti!, proiect elaborat de echipa Universităţii din Piteşti
– Gestiunea bugetului personal, proiect elaborat de echipa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

„Avem conferinţa de premiere a câştigătorilor proiectului „Idei de Viitor”, însă să nu ne gândim că se încheie proiectul. De fapt, noi ne-am propus să identificăm din zona tinerelor generaţii, din zona studenţilor, modalităţi de promovare a educaţiei financiare, pentru că într-un fel gândeşte un adult, care de exemplu e profesionist în zona serviciilor financiare, şi altfel gândeşte un student, economist, finanţist sau de la specializări complementare. Am fost curioşi să vedem lucrul acesta şi am văzut: Suntem entuziasmaţi de ideile cu care au venit! Mulţumesc foarte mult partenerilor din mediul profesional, care au acceptat să intre în comisiile de jurizare. Deşi acordăm premiile, proiectul nu se încheie pentru că efectele de abia acum urmează să se producă. Încurajez toţi participanţii să distribuie ideile, indiferent că au fost selectate în primele trei sau nu, să le distribuie pe reţelele de socializare, în relaţia cu colegii, pentru că ei pot să devină ambasadori ai educaţiei financiare”, a declarat prof. univ.dr. Marian Siminică, directorul executiv al ISF.

Comisia care a desemnat proiectele câştigătoare a fost formată din Cătălin Câmpeanu, Director Adjunct ISF, Alexandru Ciuncan, Director Executiv UNSAR, membru CD al ISF, Mihnea Bărbulescu, Director Executiv Erste Asset Management şi Eduard Simionescu, Director Greco România, membru CD UNSICAR.

Mesajele membrilor juriului pentru participanţi:

Cătălin Câmpeanu, Director Adjunct ISF
– „Am primit şi foarte multe proiecte, şi foarte bune. Procesul de deliberare nu a fost uşor, nu am ales cu uşurinţă cele trei proiecte, a fost o concurenţă foarte mare. Noi ne-am dorit să apelăm la voi pentru a ne adapta mijloacele de comunicare pentru a avea succes mai mare în rândul studenţilor. E foarte simplu de realizat că modul în care gândim noi nu este neapărat perfect adaptabil noii generaţii, şi aşa a fost de fiecare dată: şi noi am fost la fel faţă de părinţii noştri, şi părinţii noştri faţă de bunici, şi va fi la fel pentru voi peste nişte ani. Ne bucurăm de succesul acestui proiect! Pot să vă spun că aceste proiecte pe care voi le-aţi început, că este doar un început, noi le vom pune în practică. Le veţi vedea realizate, şi cu sprijinul vostru, deoarece ne dorim să vă implicăm şi de aici înainte pentru că, până la urmă, acest proiect este doar o cărărmidă într-un zid, e doar un început, şi intenţionăm să construim pe baza acestor proiecte, pe baza acestor idei, pentru a creşte, până la urmă, gradul de educaţie financiară”

Alexandru Ciuncan, Director Executiv UNSAR
– „Sunteţi nişte adevăraţi ambasadori ai educaţiei financiare şi nu-mi rămâne decât să vă spun că, în continuare, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România va merge în direcţia educaţiei financiare: avem şase campanii planificate pentru acest an, totul este digital, totul este dedicat tinerilor. Aceste campanii sunt realizate în mare parte împreună cu ISF şi cu alte asociaţii profesionale din piaţă. Cred că suntem la început cu toţii pe acest drum, însă viitorul e în voi.”

Mihnea Bărbulescu, Director Executiv Erste Asset Management
– „A fost o onoare şi un privilegiu pentru mine să fiu alături de echipa ISF, de invitaţi şi, mai ales, de studenţi care ne-au arătat că putem să dormim liniştiţi noaptea pentru că pe urmele noastre vor veni profesionişti de marcă. A fost reconfortant pentru mine să văd cât de bine s-au descurcat. Nu există de fapt pieţe diferite, ne adresăm aceluiaşi consumator român, aceluiaşi cetăţean român, şi cred că dacă reuşim să facem ceea ce face ISF, să punem sub aceeaşi cupolă toate segmentele pieţelor financiare, cred că atunci vom avea succes.”

Eduard Simionescu, Director Greco România, membru CD UNSICAR
– „Absolut toate proiectele au fost interesante, au prezentat idei noi, dar, ca în orice competiţie, cineva trebuie să câştige. Vreau să vă felicit astăzi pe voi, cei care aţi câştigat, proiectele voastre sunt cu adevărat ingenioase şi vă provoc cu următorul lucru: Călătoria abia începe! E foarte greu să atingi performanţa, dar este şi mai greu să te menţii la acel nivel. De aceea, voi trebuie să continuaţi acest drum. Un mare compozitor spunea că inspiaţia îi vine când se uită la stele. Vă invit să priviţi către stele, să fiţi curajoşi şi să ajutaţi la progresul societăţii, pentru că, până la urmă, educaţia financiară înseamnă progres.”

Despre Institutul de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare, fondat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este un centru de excelenţă în domeniul studierii pieţelor de profil şi derulării programelor de educaţie financiare pentru asigurarea competenţelor, aptitudinilor şi cunoştinţelor personalului instituţiilor financiare şi a personalului ASF şi pentru creşterea nivelului de educaţie financiară al consumatorilor de servicii şi produse financiare non-bancare. Pe termen lung, ISF îşi propune alinierea activităţii la cerinţele europene, trecerea de la acumularea de cunoştinţe la acumularea şi evaluarea de competenţe, furnizarea de programe de formare profesională pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizaţionale, determinate de cerinţele legislative, de dinamica pieţei şi a cadrului european, contribuind la maturizarea pieţei financiare nebancare din România, la crearea capacităţii acesteia de a face faţă concurenţei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.