27 iunie 2022

Cat costa trimiterea unui colet pe teritoriul Uniunii Europene?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia Europeana pune la dispoziția celor interesați o aplicație care le permite sa afle costurile trimiterii unui colet în și din orice stat din Uniunea Europeana. Astfel, utilizatorii pot afla din aplicația disponibila aici cât îi costa sa trimita un colet intern sau transfrontalier, în funcție de tipul și greutatea acestuia, având acces la tarifele practicate de toți furnizorii activi pe piața serviciilor poștale la nivel național. Acest demers vine ca urmare a aplicarii Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontaliera de colete, adoptat de Parlamentul și Consiliul European în anul 2018, pentru a încuraja concurența prin creșterea gradului de transparența a tarifelor acestor servicii și prin stabilirea unui cadru european unitar de monitorizare a evoluției acestei piețe.

Aplicația pentru verificarea tarifelor pentru livrarea de colete

Unul dintre obiectivele Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontaliera este îmbunatațirea transparenței prețurilor. Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai mulți angajați, precum și furnizorii stabiliți în mai mult de o țara din UE, sa ofere autoritații naționale de reglementare din țara lor prețurile interne și transfrontaliere pentru pâna la 15 servicii de baza de livrare a coletelor (în anumite cazuri, este posibil ca autoritațile de reglementare sa fi folosit un prag de 25 de angajați pentru a ține cont de anumite condiții din țara lor). Pe baza raportarilor autoritaților naționale, Comisia Europeana centralizeaza și publica tarifele practicate de furnizori în aplicația destinata utilizatorilor de servicii poștale din întreaga Uniune.

Informațiile despre tarifele practicate sunt valabile începând cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, nu includ TVA și sunt actualizate în fiecare an la 31 martie, prețurile publicate fiind raportate în moneda locala și în euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrala Europeana la 31 martie este utilizat pentru conversia în euro.

De menționat ca tariful afișat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiții și restricții. În multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.

Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontaliera de colete

Regulamentul adoptat de Parlamentul și Consiliul European se aplica începând cu 22 mai 2018 și poate fi consultat aici. Regulamentul contribuie la mai buna funcționare a piețelor, asigurând o supraveghere mai eficienta și mai coerenta a piețelor de colete și stimulând concurența. Aplicarea Regulamentului urmarește creșterea transparenței tarifelor, în vederea reducerii diferențelor tarifare nejustificate precum și a tarifelor platite de persoanele fizice și de întreprinderile mici și mijlocii, în special cele aflate în zonele izolate sau slab populate.

Furnizorului de serviciu universal care ofera servicii de livrare de colete, furnizorii de servicii de livrare transfrontaliera de colete care au peste 50 de angajați, precum și furnizorii de servicii de livrare de colete care au mai puțin de 50 de angajați, dar care sunt stabiliți în mai mult de un stat membru au obligația de a transmite autoritații de reglementare din statul membru în care își au sediul informații generale de identificare, informații specifice cu privire la activitatea desfașurata în anul calendaristic precedent, tipul de servicii oferite, condițiile generale de vânzare, inclusiv o descriere detaliata a procedurii în materie de reclamații și orice modificare a acestor informații. Aceste informații sunt raportate apoi catre Comisia Europeana, pentru a contribui în sprijinul obiectivelor pieței unice digitale de a intensifica comerțul electronic transfrontalier și incluziunea digitala.