8 decembrie 2021

Cât de mulţumiţi sunt cetăţenii români de locuinţele lor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cetăţenii României trăiesc în cele mai aglomerate locuinţe din Uniunea Europeană cu o rată a supraaglomerării de 45,8%, faţă de media europeană de 17% (Eurostat, 2019). Cu toate acestea, 90% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de locuinţa personală, conform datelor dintr-un barometru de opinie publică realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”, iar 84% spun că au spaţiu suficient în locuinţă.

Eurostat consideră că o persoană locuieşte într-o gospodărie supraaglomerată dacă clădirea respectivă nu are cel puţin o cameră pentru întreaga gospodărie, precum şi o cameră pentru un cuplu, pentru fiecare persoană singură cu vârsta peste 18 ani, pentru o pereche de adolescenţi (12 ani până la 17 ani) de acelaşi sex, pentru fiecare adolescent de sex diferit şi pentru o pereche de copii (sub 12 ani). Spre exemplu, un apartament cu două camere în care locuieşte o familie formată dintr-un cuplu şi un copil este considerat supraaglomerat.

87% dintre români afirmă că locuinţa în care locuiesc este locuinţă proprietate personală neipotecată (iar 64% spun că locuiesc în locuinţă individuală separată), o confirmare a faptului că românii în proporţie masivă sunt proprietarii propriilor locuinţe.

În barometru se mai arată că cetăţenii au în general o percepţia despre locuinţele personale ca fiind sigure. Mai exact, 83% spun că locuinţa este sigură la eventuale calamităţi, la fenomene meteo extreme (precum inundaţii, ploi foarte puternice, căderi mari de zăpadă, avalanşe). În plus, 79% afirmă că locuinţa lor este sigură la un eventual cutremur.

De asemenea, 13% dintre respondenţi spun că locuinţa în care trăiesc are igrasie, 10% spun că acoperişul are scurgeri, 9% afirmă că locuinţa are lumină insuficientă, iar 6% că trăiesc în locuinţe cu ferestre, podele, sau uşi putrezite. Aceste rezultate sunt apropiate de raportările Eurostat acolo unde 10% dintre români sunt indicaţi în 2020 ca având astfel de probleme cu locuinţa.

Datele barometrului pot fi consultate aici: http://romania-durabila.gov.ro/wp-content/uploads/2021/10/RD19-Livrabil-C-Rezultate-sondaj.pdf