Miercuri, 20 Ianuarie, 2021 - 10:53

Un război purtat pe mai multe fronturi. Și pierdut pe toate. Declanșat la Washington. Nu doar în bătălia pentru Casa Albă. Și cu efecte la nivel planetar. Astăzi se schimbă ștafeta. Un conducător de 74 de ani îi cedează, de voie de nevoie, locul unuia de 78 de ani. Dar nu la cei doi mă refer în primul rând. Ci la sistem. Un sistem care ne-a adus în această situație este el însuși sclerozat. Efectele sclerozei se extind pretutindeni.

Miercuri, 20 Ianuarie, 2021 - 00:44

Eric Lichtblau este un jurnalist american laureat cu două premii Pulitzer – autor al best-sellerurilor „Naziștii de lângă noi” și „Bush’s Law: The Remaking of American Justice”. A fost reporter pentru New York Times timp de 15 ani.

Marţi, 19 Ianuarie, 2021 - 12:00

Refuz să tratez un alt subiect. Aceasta este principala provocare a zilei. Cum anume va proceda Rareș Bogdan, împins de la spate de către președintele Klaus Iohannis, pentru a-l debarca pe Ludovic Orban de la președinția PNL, poziție în care este relativ bine înșurubat și pe care înceracă să și-o securizeze în fel și chip? Pe ce s-a bazat Klaus Iohannis când a dat semnalul? Pe ce s-a bazat Rareș Bogdan când a declanșat atacul?

Marţi, 19 Ianuarie, 2021 - 00:41

În primăvara lui 1918 a apărut în Italia o serie de cărți pentru copii intitulată „Berry Bees”, semnată de Carolina Capria și Maria Martucci, cunoscut și sub numele Cat Le Blanc. Seria cuprinde șase titluri care au fost deja traduse în numerose limbi. Cartea de față este prima dintre cele șase.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 14:42
FUMIGENE DE LUNI (20)

DNA dă dovadă zilele astea de oportunism politic cras. În contextul desființării Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SSIJ), DNA, intrată în ultimul timp într-un con de umbră, ar dori să se întoarcă la atribuțiile și privilegiile de pe vremea Codruței Koveși, atât în materie de “colaborare” cu Serviciile, cât și de cercetare (și intimidare) a judecătorilor STOP Prin urmare, DNA face frumos. Pentru a intra în grațiile noii puteri, Direcția a pus pe tavă două capete: Dragnea și Tăriceanu.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 09:54

Gata! Se pune de acum problema succesiunii. Aripa anti-Orban s-a dezlănțuit. I-a declarat acestuia un război pe viață și pe moarte. Fie frontul anti-Orban pierde și va fi excomunicat, fie câștigă. Iar consecința este debarcarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL. Mai degrabă câștigă. Capul răzvrătiților este Rareș Bogdan.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 09:48

Vaccinarea arată în România așa cum arată toate celelalte: haos; pe sus, la Iohannis, Cîțu, Arafat, totul s-a desfășurat exemplar; dar talpa țării e lăsată de izbeliște; vin semnale din toate părțile că programările sunt, practic, imposibil de făcut, platforma e blocată, fie intenționat, fie din cauza supra-solicitării, au apărut, inevitabil, înscrierile pe sub mână și vaccinările peste rând; românește; Valeriu Gheorghiță promite îmbunătățirea funcționării sistemului de programare; succes!

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 00:35

Două romane într-o singură carte. Îl citești pe primul, până la pagina 153. Întorci cartea, a doua copertă, alt roman, 110 pagini. Pot fi citite în orice ordine, deși cea naturală ar fi aceasta: întâi „Înălțarea la Ortopedie”, apoi „Musafir pe viață”. O carte în care, recunoaște autoarea, „bibliografia e la fel de importantă ca biografia”.

Duminică, 17 Ianuarie, 2021 - 17:31

De ce plătesc românii curentul electric mai scump decât cetățenii altor state europene? Ne-au explodat hidrocentralele? Termocentralele? Doamne ferește, centralele nucleare? Nu. Nici măcar nu putem da vina pe privatizări frauduloase ale acestor obiective. Și atunci ce se întâmplă? Se întâmplă că se privatizează fraudulos însuși curentul electric. Și transportul acestuia. Și în sistem se dau bonusuri peste bonusuri. Pe care le plătesc tot consumatorii. Sunt de fapt atâtea motive, încât mi-e și frică să nu-mi scape vreunul. Să punem însă în discuție principalele cauze.

Duminică, 17 Ianuarie, 2021 - 00:06

Cum să nu deschizi o carte care e prezentată drept „thrillerul care a prezis o lume în izolare”?

De ceva timp au început să apară fel și fel de cărți despre pandemie – eseuri, reportaje, povestiri și romane. Cartea pe care o semnalăm astăzi se deosebește de toate. Peter May este un jurnalist britanic, scenarist și romancier. În cuvântul-înainte al traducerii pe care o semnalăm, Peter May spune cum a scris această carte, în urmă cu… 15 ani!, după apariția unei pandemii cu virusul aviar.

Sâmbătă, 16 Ianuarie, 2021 - 00:04

Jay Shetty, cunoscut multora deja, este un britanic de origine indiană, educat la Londra, care a petrecut mai mulți ani în India, trăind laolaltă cu călugării, meditând zilnic și închinându-și viața ajutorării altora. După trei ani, unul dintre profesorii săi i-a spus că ar avea mai mult impact asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși altora din experiența dobândită. Întors în Marea Britanie, a devenit coach pentru buna stare și treptat unul dintre cei mai populari lideri de gândire din lume.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 16:00

Categoric, Florin Cîțu vrea să rămână în istorie. El inițiază o nouă metodă de privatizare a marilor proprietăți ale statului în economie. Sau cel puțin așa crede. Până una alta, rezultatul acestui demers pare imprevizibil. Pentru că de fapt nu se știe în ce constă el. Dar oare Cîțu însuși știe?

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 10:24

După 6 ianuarie, de fapt, din noaptea de 6 spre 7 ianuarie, ca urmare a „invadării” Capitoliului, când marii electori l-au ales pe Joe Biden preşedinte, şi mai ales după 20 ianuarie, când Joe Biden va depune jurământul, în SUA nu se mai poate, nu se va mai putea vorbi de fraudarea alegerilor. Şi nici în ţările partenere ale SUA, cum e România. Începând din 20 ianuarie, Joe Biden va deveni şi comandantul-şef al armatei americane şi va fi apărat de aceasta, care este de departe cea mai puternică şi mai bine dotată armată din lume.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 10:20

Categoric, Florin Cîțu vrea să rămână în istorie. El inițiază o nouă metodă de privatizare a marilor proprietăți ale statului în economie. Sau cel puțin așa crede. Până una alta, rezultatul acestui demers pare imprevizibil.  Pentru că de fapt nu se știe în ce constă el. Dar oare Cîțu însuși știe?

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 10:08
FUMIGENE DE WEEKEND (174)

Târguiala din Obor-ul coaliției și Vacciniada sunt temele momentului. Pe de o parte se vorbește de tăieri de pensii speciale și plafonări de salarii, pe de alta se înmulțesc, ca ciupercile, pozițiile (plătite) de “demnitate” publică. În cel mai nedemn mod cu putință, pe baza unui algoritm pe lângă care al CDR era mic copil: în funcție de “scorurile” obținute la alegeri, organizațiilor județene ale partidelor din coaliție le “revine” un anumit număr de secretari de stat, șefi de agenții etc.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 00:01

„Îmi revin subit şi mă uit încă o dată la ea. Marilyn în carne şi oase îşi modifică imaginea din mintea mea.

Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 09:27

De ce plătesc românii curentul electric mai scump decât cetățenii altor state europene? Ne-au explodat hidrocentralele? Termocentralele? Doamne ferește, centralele nucleare? Nu. Nici măcar nu putem da vina pe privatizări frauduloase ale acestor obiective. Și atunci ce se întâmplă? Se întâmplă că se privatizează fraudulos însuși curentul electric. Și transportul acestuia. Și în sistem se dau bonusuri peste bonusuri. Pe care le plătesc tot consumatorii. Sunt de fapt atâtea motive, încât mi-e și frică să nu-mi scape vreunul. Să punem însă în discuție principalele cauze.

Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 00:07

Celebrul regizor Oliver Stone, ajuns la 75 de ani, e cunoscut în toată lumea pentru filmele sale artistice, multe pe teme controversate, încununate cu nenumărate premii, dintre cele mai importante în cinematografie. Dar Oliver Stone a regizat și/sau produs și documentare, la fel de captivante – între acestea „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Almericii”, o serie în zece episoade lansată în octombrie 2012, la care a lucrat patru ani și care a fost însoțită de o carte de 750 de pagini, scrisă împreună cu Peter Kuznick, bogat ilustrată și cu un aparat critic imens.

Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 10:12

Minciuna, se știe, are picioare scurte. Minciuna oficială are picioare și mai scurte. În ceea ce-i privește pe pensionari, minicuna, transformată în înșelătorie, și-a scurtat la maximum picioarele. În urmă cu câteva zile, la începutul anului, ministrul Muncii, Raluca Turcan i-a asigurat ferm pe toți seniorii din România că vor primii pensiile la timp. S-a dovedit a fi o miniciună. La cei mai mulți, poștașul a venit cu întârziere. De una sau mai multe zile. La alții nu a venit încă deloc. Au fost serviți cu o uriașă gogoașă oficială. Oare de ce?

Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 00:50

Frank Dikötter este istoric olandez, profesor de științe umaniste la Universitatea din Hong Kong și senior fellow la Hoover Institute.  A publicat mai multe volume foarte apreciate dedicate istoriei recente a Chinei. Cartea de față a apărut în 2019 și analizează tipul de dictatură în opt țări, prin Mussolini, Hitler, Stalin, Mao, Kir Ir Sen, Duvalier, Ceaușescu, Mengistu: accesul acestora la putere, cum își mințeau poporul și se mințeau și pe ei însiși, cum și-au dezvoltat cultul personalității, cum s-au bazat în menținerea puterii pe cultivarea teroarei.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 12:40

Dacă vă puteți imagina că este posibil așa ceva, există un fapt chiar și mai grav decât aruncarea vaccinurilor la canal. Ceva și mai grav decât faptul că avem în stoc 500.000 de vaccinuri, la care se adaugă în aceste zile încă un transport cu 140.000 de doze și prima livrare de 40.000 de vaccinuri de tip Moderna. Și că, în aceste condiții, autoritățile încă nu au fost capabile nici măcar să urce aplicația pe internet destinată oamenilor în vârstă. Care oricum nu vor ști ce să facă cu ea. În timp ce românii mor zilnic pe capete, Guvernul aruncă pisica moartă în grădina autorităților locale.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 00:47

Smartbook-ul conține 10 povești educative cu aventurile micului leopard Leonardo, Activități și multe informații utile pentru părinți și profesori.

Cartea pune accentul pe dezvoltarea abilităților soft (soft skills), cele care se învârt în jurul comunicării, autodisciplinei, capacității emoționale și relaționării cu ceilalți.

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 14:31

Mascarada din 6 ianuarie de la Capitoliu a fost ca finalul unei coride în care un matador invizibil a vrut să-i dea lui Trump lovitura de grație. N-a fost suficientă pedeapsa pe care deep state i-a dat-o în alegeri, mai trebuia ca imaginea lui să fie definitiv asociată cu violența și „atacul asupra democrației”. 

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 10:50

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu nu știe nimic. Sau se face că nu știe. Nici când reîncep școlile în regim normal. Nici dacă se vor urni mai întâi cele din mediul rural. Nici când pornesc universitățile. Absolut nimic. E incapabil să răspundă la toate întrebările legitime pe care cetățenii i le pun. Sau doar se preface. Dispune de toate pârghiile necesare pentru a lua decizii. Dar nu le ia. Poate că decizia e în altă parte. Iar el e doar o dronă. A cui?

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 10:13

Evenimentul extern al săptămânii încheiate ieri a fost, desgur, buluceala de la Capitoliu, în urma căreia democrația românească a ajuns să-i servească drept model democrației americane; dacă la Washington nu s-ar fi lăsat și cu decese, aș fi putut încadra evenimentele la categoria comedie bufă; pe scurt: miercuri, de Bobotează, pe când Congresul american se pregătea să certifice victoria - discutabilă, în opinia mea și nu numai - a lui Joe Biden în alegeri, simpatizanți ai lui Donald Trump, au răspuns unui apel al președintelui în exercițiu și s-au strâns la Capitoliu ca să încerce să pună

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 00:44

Născută în 1962, la Brătășani, județul Teleorman, absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, din cadrul Universităţii Bucureşti, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Naţional „Alexandru Vlahuţă” din Râmnicul Sărat, Mioara Bahna este autoare a vrei optsprezece volume de proză, critică și istorie literară, dar și a sute de cronici literare apărute în diferite reviste. O parte din aceste cronici au fost adunate în volumul de față.

Duminică, 10 Ianuarie, 2021 - 18:15
FUMIGENE DE LUNI (19)

Lumea încearcă să digere aparenta “mineriadă” de la Capitoliu, din ce în ce mai mulți întrebăndu-se “cum a fost posibil”?

Duminică, 10 Ianuarie, 2021 - 00:34

„Războiul la care mă refer ar putea rămâne în memoria noastră pentru că nu va mai fi altul ca el. Războiul nostru civil a fost numit ultimul dintre <<războaiele gentlemenilor>>, iar așa-zisul al Doilea Război Mondial a fost cu siguranță ultimul dintre lungile războaie globale. Următorul, dacă vom fi atât de proști încât să-l lăsăm să izbucnească, va fi ultmul de orice fel. Nu va mai rămâne nimeni să-și amintească ceva. Iar dacă suntem atât de proști, nici nu merităm, în sens biologic, supraviețuirea.”

Sâmbătă, 9 Ianuarie, 2021 - 00:32

Linda Boström Knausgård este o poetă și prozatoare suedeză. S-a născut în 1972, a debutat în 1998 cu un volum de poeme, apoi a publicat mai multe volume de proză. Până la această carte, nu exista vreo traducere în română din creația ei, încât cititorii au putut afla de numele ei doar din cele șase volume ale imensei autobiografii a lui Karl Ove Knausgård, „Lupta mea”, în care este menționată de foarte multe ori, inclusiv ca scriind. Linda Boström Knausgård a fost căsătorită până în 2016 cu Karl Ove Knausgård, împreună cu care are patru copii.

Vineri, 8 Ianuarie, 2021 - 11:43
Material de opinie de Gabriela Ilie, Managing Associate, și Ana-Maria Vlăsceanu, Senior Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

Detașarea lucrătorilor în între statele membre ale Uniunii Europene (UE), în contextul prestării de servicii la nivel transnațional, rămâne în centrul dezbaterilor publice, atât datorită implicațiilor sale practice, având în vedere că stabilește regulile privind principala formă de mobilitate a lucrătorilor pe teritoriul UE, cât și a drepturilor pe care își propune să le garanteze și care, în acest domeniu, se află în conflict.

Subscribe to Comentariu