Luni, 20 Mai, 2019 - 16:25
76% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită

Pe 13 mai, în Aula Academiei Române, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu, condus de profesorul Dan Dungaciu, a prezentat Barometrul de Opinie ce cuprinde răspunsurile la 100 de întrebări pe teme și subiecte de actualitate din domeniul social, politic, economic, financiar, politică externă și de securitate.

Luni, 20 Mai, 2019 - 10:40

Rând pe rând, Vladimir Putin a reușit să strângă într-o singură mână cărțile unei chinte royale. Iar acum este extrem de interesant, spectaculos chiar, să vedem cum le va juca. Pentru că este în afara oricărei îndoieli. A moștenit rămășițele unui imperiu făcut ferfeniță. La o altă scală și într-o altă formă, a refăcut unitatea și puterea fostei Uniuni Sovietice. A mizat pe unitatea internă, obiectiv în cazul căruia a jucat cartea patriotismului. Și a conceput o ingenioasă arhitectură exernă. Arma sa secretă.

Luni, 20 Mai, 2019 - 10:07

Familiile kazakhe din mediul rural iubesc mult caii. În limba kazakhă există cel puţin 21 de termeni pentru cuvântul cal, fiecare exprimând o caracteristică aparte şi peste 30 de cuvinte şi expresii pentru a descrie culoarea robei calului. Un cal de rasă este considerat un cadou scump şi e foarte apreciat. În zona rurală băieţii învaţă să călărească de la o vârstă fragedă.

O parte a populaţiei locuieşte în oraşe moderne, totuşi, multe tradiţii, mâncăruri şi meşteşuguri poartă amprenta modului de viaţă nomad al strămoşilor.

Luni, 20 Mai, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Luni, 20 Mai, 2019 - 00:00

”Mintea omenească nu putea pricepe o seamă de lucruri chiar de către Domnul hotărâte, așa că nu era imposibil ca minunea să se petreacă cu adevărat. După încă una, pe care întreg orașul nu o înțelegea; viața vergonilor , care părea fără sfârșit.”

 

Duminică, 19 Mai, 2019 - 19:46

Cartea de proză scurtă a poetului Nicolae Croitoru este ca un vitraliu compus din mai multe imagini unicat. Fiecare dintre ele are o expresivitate proprie, prin tematică, prin stilistică și prin țesătura de filigran a structurii epice, dar toate la un loc compun imaginea unui tablou unitar, născut din aliajul prețios dintre talent și conștiință.

Duminică, 19 Mai, 2019 - 14:41

Din cel puțin două mișcări consecutive de mare maestru, țarul Rusiei, Vladimir Putin l-a extras pe sultanul Turciei Recep Erdogan din alianța acestuia cu NATO. Acum se joacă finala mare. Șahul la rege, adică la Donald Trump, a fost dat. Chiar ieri. Printr-un anunț care face înconjurul mapamondului. S-a perfectat înțelegerea prin care Turcia va achiziționa sistemul de apărare rusesc S-400, urmând să producă în colaborare cu partenerii de la Moscova și generația următoare, S-500.

Duminică, 19 Mai, 2019 - 14:33

Tribunalul București a pronunțat sentința în dosarul doctorului Oprescu, pentru luare de mită (în afacerea cimitirelor), fostul primar fiind condamnat la patru ani închisoare cu executare. Pardon, la 5, pentru că judecătorul a greșit socoteala inițială @ Comisia Europeană, unde acum se face ordine și oficialii și strâng lucrurile personale de prin birourile pe care le vor părăsi într-o lună, a transmis României un anunț oficial privind posibilitatea declanșării mecanismului împotriva sa în cazul nemodificării modificărilor la Codul Penal - cele care nu convin opoziției române de la Bruxelles @ ANCOM-ul lui  Grindeanu (ce bine a căzut băiatul din fotoliul de premier!) anunță că România dispune de 5 milioane linii de internet, dintre care două milioane prin fibră optică - mai mult decât în țări dezvoltate @ Pentagonul ne-a trimis 12 avioane F-16 la Câmpia Turzii. Din același model cu cel căzut deunăzi peste un hangar din LA @ Viață grea de interimar pentru Ana Birchall, la Justiție. A trebuit să bage viteză în funcționarii ministerului care au avut de tradus în două zile un dosar de 500 de pagini pentru a fi trimis în Madagascar, ca să îl putem repatria pe Mazăre @ Ambasadorul Palestinei a făcut un anunț surprinzător: a salutat decizia Guvernului României de a nu muta Ambasada la Ierusalim, după cum tocmai discutase cu Liviu Dragnea

Duminică, 19 Mai, 2019 - 10:50

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câştigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv (International Convention Center), din Israel.

De altfel, reprezentantul Olandei a fost, potrivit caselor de pariuri, marele favorit în finala Eurovision 2019.

Duminică, 19 Mai, 2019 - 00:00

”Am întâmpinat o mare dificultate în lipsa de termeni vânătorești de care suferă vocabularul limbii noastre. Am căutat să împlinesc această lipsă creând de nevoie o terminologie cinegetică românească. Termenii creați mi s-au părut a fi cei mai potriviți cu spiritul limbii noastre, ceea ce mi-a confirmat-o și răstimpul trecut de la introducerea lor și până azi, răstimp în care ei au intrat și s-au înrădăcinat destul de bine în limbajul vânătoresc comun.” (Gheorghe Nedici)

Sâmbătă, 18 Mai, 2019 - 16:14

CNSAS a descoperit foarte recent că numitul Traian Băsescu ar fi colaborat cu Securitatea şi că ar fi făcut chiar poliţie politică, că ar fi făcut mult rău cu turnătoriile sale. E vorba de acelaşi Traian Băsescu pe care, hă, hă, hă, Mircea Dinescu (nepotul tovarăşului prim-secretar Gheorghe Tănase – vezi Aurel I. Rogojan, Factorul intern, Editura Compania, Bucureşti, 2016), Andrei Pleşu, H.-R.

Sâmbătă, 18 Mai, 2019 - 10:38
Vicecancelarul Strache,care promitea favoruri contra cost rușilor, și-a dat demisia!

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de indignare în ţară, relatează AFP .

Sâmbătă, 18 Mai, 2019 - 00:00

”Realitatea era că, în 2017, Statele Unite depindeau de cuvintele și acțiunile unui lider surescitat emoțional, nestatornic și imprevizibil. Membrii echipei sale își uniseră intenționat eforturile pentru a stăvili ceea ce ei considerau a fi cele mai periculoase impulsuri ale președintelui.”

 

Vineri, 17 Mai, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Vineri, 17 Mai, 2019 - 06:40
Datorită opoziției lui Macron

Divergenţele dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel slăbesc şansele lui Manfred Weber, candidatul susţinut de aceasta la preşedinţia Comisiei Europene, şi ar putea deschide calea pentru numirea unei femei la conducerea executivului comunitar, în persoana danezei Margrethe Vestager, notează joi AFP, într-un comentariu.

'Dacă Germania nu obţine Comisia din cauza Franţei, atunci nici Franţa nu o va avea', a dat asigurări pentru AFP un responsabil politic european implicat în tratativele privind preşedinţiile instituţiilor europene. 

Vineri, 17 Mai, 2019 - 06:19
FUMIGENE DE WEEKEND (86)

FUMIGENE DE WEEKEND (86)

O, Europa, te simt în mine, / Te simt adânc în mine / Te simt în sufletul meu / Te simt toată în mine”, zice o poezie a Veronicăi Porumbacu, din perioada proletcultistă, rămasă celebră prin epigrama lui Păstorel Teodoreanu: “O, sublimă Veronică, / Eu credeam c-o ai mai mică! / Dar mărturisirea-ți clară /Din Gazeta literară / Dovedește concludent, /Că în chestia matale / Cu-adâncimi fenomenale, / Intră-ntregul continent!”. Nicio legătură cu 9 mai și cu Sibiul, ci cu 29 martie și Bucureștiul STOP Științifico-fantasmagoricilor de la ENSP le-a luat o lună jumate ca să redacteze  “Declarația de la București privind drepturile omului și o Europă fără tutun”. În afara bla-bla-urilor obișnuite, o singură idee poate atrage atenția, anume acuzațiile, mai mult sau mai puțin voalate, de “încălcare a drepturilor omului” și “violare a obligațiilor de a proteja sănătatea”, la adresa guvernelor care “eșuează în descurajarea producției, vânzării și consumului de tutun” STOP Un fel de a “bate șaua ca să priceapă iapa”, adică Guvernul României, care nu a acceptat ca manifestarea activistă amintită să se desfășoare sub egida Președinției noastre la UE

Vineri, 17 Mai, 2019 - 00:00

Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1992. Este autorul mai multor volume despre evoluţia gândirii politice româneşti, istoria liberalismului, sisteme electorale şi politica românească. A fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și, mai apoi, deputat european. Cartea de față a apărut în toamna anului trecut.

Joi, 16 Mai, 2019 - 20:01

Seceta severă care afectează Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) până în prezent, este similară cu ceea ce s-a întâmplat aici în 1982, a informat presa locală.

Potrivit unui meteorolog intervievat de Agenția centrală de știri din Coreea (KCNA), precipitațiile medii din R.P.D.C. din ianuarie și până în prezent sunt de 54,4 mm, echivalentul a 42,3% din media anuală pentru aceasta etapă, în partea de nord a peninsulei coreene.

Joi, 16 Mai, 2019 - 12:58

În mai, chiar înainte de alegeri, la apogeul campaniei electorale, Iohannis anunță că îi va sărbători sau îi va comemora, nu e prea clar, pe cei care au fost victimele evenimentelor din decembrie ’89. Când a avut loc o revoluție sau o lovitură de stat. Nici asta nu e prea clar. Pe de altă parte, vom avea o vizită istorică a Papei Francisc, care îi va beatifica la începutul lui iunie la Blaj pe șapte episcopi martiri greco-catolici, victime ale regimului totalitar. În fine, ies la iveală acum și legăturile dintre vechea și noua Securitate, încrengăturile acestei instituții în politica la vârf, iar urmele duc până în proximitatea lui Klaus Iohannis. Sau chiar până la el însuși. Vă voi oferi în cele ce urmează detalii uluitoare.

Joi, 16 Mai, 2019 - 12:25

De ce alunecă președintele României în acest stil de aniversări? Întrebarea legată de calendarul lui Klaus Iohannis ne poate complica viața. Putem ajunge la concluzia că, în cazul său, calendarul funcționează diferit de al nostru. Și logica, de asemenea! Și dorințele sale sunt cu mult mai puternice decît spiritul său critic.

Joi, 16 Mai, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Joi, 16 Mai, 2019 - 00:00

Nu știu câți dintre cititorii acestei rubrici au văzut ”Zilele abandonului”, un film realizat de Roberto Faenza în 2005, cu Margherita Buy, Luca Zingaretti și Goran Bregovic în rolurile principale, film nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția. Pot citi însă romanul după care s-a realizat filmul, apărut acum și în românește, într-o traducere excelentă a Ceraselei Barbone, cea care a tălmăcit cam tot ce a scris celebra scriitoare italiană (mai ales ”Tetratolgia napolitană”).

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 10:53

Pentru ca opoziția să vină la guvernare, singura soluție este să se formeze în Parlamentul României, imediat după alegerile pentru Parlamentul European, o nouă majoritate. În Legislativ. Ar fi o mișcare dramatică. Ea trebuie însă declanșată numai după îndeplinirea unei prime condiții elementare: ca PSD să obțină un rezultat dezastruos sau foarte slab. Care sunt însă celelalte condiții?

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... Octavian Andronic. LUMINA de la capătul tunelului lui Frunză (Punctul pe Y) "Una peste alta, o poveste cu homosexuali si lesbiene, despre o tentativă de salvare a aparențelor în coliziunea plină de umor dintre libertinaj și intoleranță.

Miercuri, 15 Mai, 2019 - 00:00

Există o zonă celebră în Munții Stâncoși din continentul nord-american numită Cumpăna Apelor: pe măsură ce coboară de la izvoare, apele se delimitează o parte spre est, o alta spre vest. Cam acolo se desfășoară acțiunea acestui roman surprinzător și plin de tensiune, un thriller desăvârșit.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 20:38

Dl.Iohannis se crede proprietarul summit-ului de la Sibiu aşa cum Ţiriac este proprietarul turneului de la Madrid. Dar diferenţa este de la cer la pământ: Iohannis doar se crede, Ţiriac chiar este; Iohannis s-a împroprietărit pe un eveniment plătit din bani publici, în timp ce Ţiriac organizează turneul de tenis pe banii săi.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 20:16

Cînd am citit articolul Sorinei Matei despre afacerile cu statul ale firmei în care Rareș Bogdan este creierul, m-a pufnit rîsul. Jurnalista de la B1 Tv a înşirat toate afacerile cu statul ale trompetului de pe lista PNL. Contracte, petreceri, cumetrii, învîrteli.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 10:24

Este un cântec de lebădă pentru vicepreședintele Executivului European Frans Timmermans. Înaintea unor alegeri în Olanda, în care există toate șansele să nu îndeplinească pragul minim, cu o popularitate în propria țară plasată la genunchiul broaștei, vicepreședintele Comisie Europene, într-o încercare disperată de a-și crește vizibilitatea, atacă în forță Guvernul României și majoritatea parlamentară de la București. Sub motiv că acestea ar exercita un atac mortal asupra statului de drept.

Marţi, 14 Mai, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Marţi, 14 Mai, 2019 - 00:00

„Antrenorul părinților”, fondatoarea Găștii Zurlii, Mirela Retegan,  continuă seria începută cu „Jocuri de jucat toamna cu o carte care își propune să îi apropie și mai mult pe părinți de copiii lor: „Jocuri de jucat primavara”

Subscribe to Comentariu