Joi, 24 Ianuarie, 2019 - 00:00

Surprinzătoare carte și surprinzătoare autoare! Canadiana Heather Tucker are 64 de ani, trăiește în orășelul Ajax, din Ontario, a publicat numeroase povestiri în revistele culturale sau în antologii, dar cartea de față (apărută în urmă cu aproape trei ani), este primul ei roman - și încă unul de debut, tipărit de îndată în multe locuri din lume și considerat o reușită în mod unanim de critici și de cititorii obișnuiți.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 19:40

Prim-ministrul Viorica Dăncilă se aflǎ la Bruxelles miercuri şi joi, pentru o vizită de lucru, vizitǎ care face parte din programul de prezentare şi susţinere a priorităţilor preşedinţiei României a Uniunii Europene.  

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 18:09
Corespondență din Bruxelles de la Carmen Dinu

Ministrul român al agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea va prezida luni 28 ianuarie, la Bruxelles, reuniunea miniștrilor europeni de resort în cadrul Consiliului Agriculturii și Pescuitului.

În deschiderea reuniunii, oficialul român va prezenta prioritățile președinției române pentru semestrul I al anului 2019. Ulterior, Consiliul va dezbate pachetul legislativ pentru Politica agricolă comună PAC post-2020.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 17:26

Ministrul Agriculturii Petre Daea este prezent la Bruxelles în Comisia pentru mediu, sănătate publică și alimentară (Comisia ENVI) din Parlamentul European, unde a prezentat prioritățile din domeniul mediului pentru perioada președinției României a UE. . Vǎ prezentǎm discursul integral:

Doamnelor și domnilor europarlamentari,

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 17:21
Corespondență de la Carmen Dinu

Prim-ministrul Viorica Dăncilă se aflǎ la Bruxelles miercuri şi joi, pentru o vizită de lucru, vizitǎ care face parte din programul de prezentare şi susţinere a priorităţilor preşedinţiei României a Uniunii Europene.  

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 12:24

Tratatul de la Aachen, semnat marți trei ceasuri rele între cancelarul Germaniei, înainte ca acesta să-și facă bagajele, și un președinte al Franței decăzut în sondaje, prevede între altele crearea unei puternice armate comune. În ce scop? În scopul comunicat cât se poate de explicit de a se apăra de Rusia, de China și de Statele Unite. Hopa! Ce se va întâmpla în aceste condiții cu NATO? Cum va reacționa în fața unui asemenea afront Washingtonul? Care sunt efectele asupra aliaților Statelor Unite din Europa Centrală și de Sud-Est?

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 09:24
El a negociat la București termenii Legii Offshore

Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri europene si euroasiatice, a anuntat marti seara ca demisioneaza, la doar 16 luni dupa preluarea functiei, informeaza cotidianul The Washington Post si agentia Associated Press.

Departamentul de Stat a anuntat ca Wess Mitchell va ramane in functie pana la jumatatea lunii februarie.

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 00:00

Literatura memorialistică referitoare la războiul din Est și la captivitatea sovietică nu are o istorie prea înbdelungată. Doar după 1989 au apărut mai multe volume, dar toate impresionante prin relatrea unor destine frânte.

Marţi, 22 Ianuarie, 2019 - 14:22

Ministrul Tudorel Toader, făcut sandvici, dacă nu cumva chiar strivit între cei care îl urăsc că face prea mult și cei care care îl urăsc că face prea puțin, a anunțat că este gata cu un proiect de ordonanță de urgență. Prin care toate procesele soluționate de completurile de 5 judecători vor putea fi redeschise. Scandalul este cât casa. Și a început să reverbereze și la nivelul Uniunii Europene. În plus, are un efect pervers. Toți contestatarii săi din ambele extreme îi reproșează că nu exitinde efectele ordonanței și asupra completurilor de 3 judecători.

Marţi, 22 Ianuarie, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Marţi, 22 Ianuarie, 2019 - 00:00

Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Cartile sale, Povești din Pădurea Muzicală, vândute în 120.000 de exemplare, își propun să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică printr-o metodă pedagogică originală: ”audit de brand muzical”. În cele nouă cărți despre muzica marilor compozitori, autoarea a coborât muzica clasică de pe piedestalul culturii înalte și a adus-o pe raftul de jucării. ”Să o aduc într-o zonă a firescului”, spune ea.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 16:59
Editorial de Octavian ȘTIREANU

Sâmbătă a fost  înmormântat Amiralul Cico Dumitrescu. Murise cu două zile înainte, chiar în ziua în care împlinea 84 de ani. O coincidenţă care îndeamnă la superstiţii. De ani buni, se pregătea din vreme să-şi aniverseze ziua de naştere. În fiecare an, ne anunţa cu peste o lună înainte despre ziua, ora şi locul unde urma să ne întâlnim. Organiza aniversarea nu atât pentru sine, cât pentru bucuria de a se vedea înconjurat de prietenii apropiaţi. Pentru amiral, prietenia, cultul prieteniei, erau ca o religie personală.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 15:24

Soții Cristina și Alex Donovici, ziariști cu state vechi la Protv, recidivează în domeniul cărților pentru copii. După ce fiecare dintre ei a semnat câte un volumaș (pe care le-am prezentat la vremea respectivă la această rubrică), iată că la recentul Târg de carte Gaudeamus au prezentat un volum semnat împreună: ”O iarnă de povești”. Este o carte pentru copii cu personaje dintre cele mai deosebite: fulgi de nea care visează să se topească în palma unui copil, îngeri salvați din zăpadă de fetițe, copii plecați în căutarea lui Moș Nicolae, elfi care ne dăruiesc Crăciunul.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 14:21

Data de 20 ianuarie a devenit simbolul voinţei de neclintit şi a disponibilităţii poporului azer pentru sacrificiu în numele independenţei şi al libertăţii naţionale. În ziua de 20 ianuarie 2018, Azerbaidjan marchează 28 de ani de la intrarea în Baku a trupelor Armatei Sovietice, intrare care a generat numeroase victime în rândul populaţiei civile. Ziua de 20 ianuarie este zi de doliu naţional în Azerbaidjan.

Istoric

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 13:57

Sora „mai mică” Williams s-a dovedit o veritabilă „stâncă” de care Simona Halep s-a izbit, după ce o învinsese lejer pe cea mare - Venus.

Încă liderul mondial a pierdut, scor 1-6, 6-4, 4-6, luni, în optimile primului turneu de Grand Slam al anului,  într-o oră şi 48 de minute

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 13:34

 Am petrecut 5 zile de maximă şi activă poveste frumoasă de călătorie în capitala Kazakhstanului – Astana, timp în care am vizitat şi admirat o mare parte din minunile arhitecturale ale oraşului, de la celebrul centru care înglobează, în oglindă, Palatul Preşedintelui, iar în dreapta şi în stânga acestuia se află clădirea Curţii Supreme de Justiţie şi, respectiv, Palatul Parlamentului.

            Chiar în faţa Preşedenţiei urmează apoi, în formă de potcoavă, Guvernul cu toate ministerele.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 13:30
Corespondență din Bruxelles de la Carmen Dinu

Membrii Cabinetului Dǎncilǎ vor participa sǎptǎmâna aceasta şi cea viitoare la o serie de întâlniri cu deputaţii europeni din comisiile de specialitate ale forului legislativ pentru a prezinta prioritățile preşedinţiei române UE pe diferite domenii de activitate.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 13:02

Este o certitudine. De acum înainte, Laura Codruța Kovesi nu mai are scăpare. Secția pentru procurori va ancheta o nouă cauză penală, care o are drept țintă pe Laura Codruța Kovesi. După ce a îngropat cât a putut de mult circumstanțele în care și-a plagiat propria lucrare de doctorat, acum, lipsit de funcție, nemaifiind la fel de puternic, fostul șef DNA devine vulnerabil. Un grup de oameni de știință a descoperit că faimoasa lucrare de doctorat a doamnei Kovesi este realizată prin plagierea masivă a nu mai puțin de 11 autori.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 00:00

Eroina din romanul Ralucăi Nagy “Un cal într-o mare de lebede”, Rosalyn, are 24 de ani și este studentă la Londra. Cuprinsă de o boală ciudată, se îngrașă enorm de la un moment încolo. Are o poveste amoroasă complicată şi o familie disfuncţională. Firește, e la capătul puterilor. Decide să plece cu o bursă de un an la Tokio, să studieze limba japoneză și mai ales să schimbe totul. Cu speranța nemărturisită că întâlnirea cu o nouă cultură va fi un șoc și o va ajuta să se desprindă de trecut.

Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 00:00

Cât de mult îi poate apropia pe oameni o misiune și o pasiune comune – dincolo de toate celelalte diferențe, inevitabile la scara unui continent cu evoluții neunitare – reiese dintr-o relație recunoscută ca fiind nu doar instituțională ci și umană.

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 18:35
În cea de-a zecea confruntare dintre ele

După ce sâmbătă a obținut o victorie relativ facilă în fața lui Venus Williams, Simona Halep va avea de-aface luni, de la ora 10(ora României) cu Serena, pentru calificarea în sferturi. Cele două s-au confruntat de 9 ori până acum, Simona obținând o singură victorie.

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 14:23

Continuăm „reportajul” nostru de la distanţă despre Franţa şi revoluţia ei în curs, care poate schimba faţa Europei şi chiar a lumii. În orice caz, UE şi moneda euro sunt principalele ţinte vizate de această mişcare, judecând după cei mai importanţi teoreticieni şi analişti ai ei.

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 00:20

Premierul Dăncilă a plecat la Strasbourg ca să le prezinte și eurodeputaților prioritățile președinției române. Subiectul se pare că nu a trezit prea mult interes printre membrii înaltului for, mult mai preocupați de alegerile care s-ar putea să îi lipsească de privilegii, decât de modul în care România va conduce Europa @ Au fost însă la datorie europarlamentarii români, cei care de fapt au și ținut isonul critic președintelui ALDE, Verhofstadt, care a amenințat festiv România cu activarea celebrului articol 7 @  Acasă, presedintele a trimis  o scrisoare către Guvern în care explica de ce nu i-a validat pe Olguța și pe Drăghici: nu aveau cazierul atașat la propuneri!  @ O crimă odioasă petrecută la Mediaș inflamează opinia publică pe tema pușcăriașilor eliberați înainte de termen prin recursul compensatoriu, coaliția de guvernare fiind pusă la zid pentru valul de infracțiuni comise de recidiviști. Până când nu s-a făcut cunoscut că la originea „fenomenului” se află „legea Prună” dată de Guvernul Cioloș și validată de nimeni altul decât cel care acum cere imperativ actualului guvern să găsească soluții, lucrurile nu s-au calmat @ O adevărată furtună mediatică a declanșat faptul că, în urma anchetei efectuate de Inspecția Judiciară, s-a propus CSM-ului să aprobe arestarea lui Onea și Portocală, constituiți în „grup infracțional organizat” din „unitatea de elită” a Codruței, secția de procurori a făcut exact ceea ce li s-a reproșat parlamentarilor când se cerea anchetarea unor colegi - a refuzat arestarea lor și a propus doar revocare! @ Mitică Dragomir nu a scăpat deocamdată de pușcărie. Într-un al doilea proces, după ce în primul fusese achitat, a fost condamnat la 3 ani cu executare (în primă instanță) @ DNA lucrează și în absența celebrei sale șefe: l-a trimis în judecată pe Sorin Dimitriu, șeful Camerei de Comerț a municipiului, fost ministru în timpul Convenției Democratice @ S-a făcut anunțul vizitei Papei Francisc în România. Va sosi în mai și va sta trei zile, vizitând patru orașe @ Scandal la CEO. Premierul a ordonat o anchetă „la sânge” @ Neanunțata vizită-fulger a premierului în Israel ar fi avut ca subiect doar perfectarea unei viitoare ședințe comune a celor două Guverne. Netanyahu a insistat să primească un răspuns privitor la mutarea ambasadei la Ierusalim, dar Dăncilă n-a zis nici da nici nu @ Refuzată de PSD în urma  repetatelor critici la adresa ineficienței absorbției de fonduri europene, Corina Crețu a găsit înțelegere la micuțul dar zglobiul partid Pro România al lui Ponta, care i-a promis un loc pe lista sa europarlamentară. Evident, al doilea, primul fiind rezervat Dacianei @ Abia ce s-a anunțat public, că partidul lui Cioloș - PLUS - are probleme. Marius Oprea a dezvăluit că a fost înregistrat de un fost securist. Și ce dacă? - ar fi zis candidatul la președinție @ Amiralul Cico Dumitrescu le-a tras clapa procurorilor militari care l-au acuzat de „crime împotriva umanității” în dosarul Revoluției, murind chiar de ziua sa, când împlinea 85 de ani @ Mai discret ca oricând, Ion Țiriac a organizat noua ediție a celebrei sale vânători de la Balc pentru nu mai puțin celebrii săi amici din businessul mondial. De teama pestei porcine a renunțat și la hăitașii locali, aducând alții din județe fără pestă (AMBIDEXTRU)

Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 00:00

Pauline Peters (n.1966) este pseudonimul jurnalistei germane Beate Sauer, care, sub acest nume și vreo alte două a publicat mai multe romane istorice și polițiste. Locuiește și lucrează în Kőln.

Camera rubinie e primul volum din trilogia ”Victoria Bredon”.

Sâmbătă, 19 Ianuarie, 2019 - 12:54

Ținând seama de atragerea oamenilor de origine africană pentru a vizita continentul lor de origine, președintele Ghanei Nana Akufo-Addo a desemnat anul 2019 drept "Anul de întoarcere" pentru a comemora rezistența africanilor forțați în sclavie și pentru a încuraja urmașii lor să vină acasă .

 

"Știm despre realizările și contribuțiile extraordinare ale africanilor din diaspora pentru viața americanilor și este important ca acest an simbolic, 400 de ani mai târziu, să le comemorăm existența și sacrificiile lor", a declarat președintele Nana mai devreme în septembrie an.

Sâmbătă, 19 Ianuarie, 2019 - 12:07
Cu 6 - 2, 6 - 3

Considerabil schimbat în bine față de primele două întâlniri de la Australian Open, jocul Simonei Halep arătat-o pe campioana noastră aproape de nivelul ei  maxim,  în care îndemânarea s-a combinat fericit cu constanța. În fața veteranei de 39 de ani a familiei Williams, Simona a practicat un joc sigur, fără sincope. Cu un serviciu excelent, ea a preluat conducerea după 1 - 2 în primul set, câștigând apoi 6 game-uri la rând. Mai puțin sigură pe ea, Venus a făcut multe erori neforțate și nu a reușit să facă față jocului agresiv al adversarei sale. A pierdut cu 2 - 6 și 3 - 6.

Sâmbătă, 19 Ianuarie, 2019 - 11:10

„Și pentru anul aceste ne gândim să bugetăm acest proiect (Programul Rabla pentru electrocasnice, n.r.). O să lucrăm. Deja am început să lucrăm la foc automat, colegii mei s-au văzut cu producătorii și le aplicăm astfel încât să modificăm finanțarea programului înr-un mod avantajos populației”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Antena3.

Sâmbătă, 19 Ianuarie, 2019 - 10:15

 grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia riscă să declanșeze o criză fără precedent în sectorul energetic național. Ca urmare a epuizării stocului de cărbune, un grup energetic de 330 MW de la Termocentrale Rovinari a fost închis. Prezent la Târgu-Jiu, ministrul Anton le-a promis minerilor o creștere a salariilor cu 1.000 lei. Asta înseamnă peste 100 milioane lei în plus la fondul de salarii pentru o companie care, în ultimii cinci ani, a înregistrat pierderi de peste 2 miliarde lei.

Subscribe to Comentariu