Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 13:13

Un important om politic al Europei, astăzi pe ducă, în sens electoral, îi poruncește unui obscur președinte de republică, și el pe ducă, tot electoral, să nu care cumva să-i permită Guvernului acelei țări să răspundă pozitiv solicitării statului Israel. De a fi mutată ambasada, acolo unde țara gazdă vrea. De la Tel Aviv la Ierusalim. Angel Merkel bate din picior și îi cere lui Klaus Iohannis să execute o lecție de dresură pe această temă cu Guvernul Dăncilă. Este posibil? 

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 11:18

Surescitare politică la București, surescitare preelectorala la Bruxelles.

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 00:00

Să-l mai prezint pe Tudor Călin Zarojanu?

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 22:51
FUMIGENE DE WEEKEND (59)

FUMIGENE DE WEEKEND (59)

In ultimele Fumigene am relatat despre implicarea doctoriței Magdalena Ciobanu - prezentată de 2035 fără tutun ca “expert al Organizației Mondiale a Sănătății”, iar de ea însăși, în fața Parlamentului, ca “expert al Ministerului Sănătății” - în “Experimentele naturale” finanțate de Rusia și Turkmenistan. În oricare dintre cele doua calități atribuite, doamna doctor se află într-un foarte clar conflict de interese STOP “Experimentele” fiind ale OMS, e evident ca nu putea primi finanțare prin OMS. Ca reprezentantă a MS, e “limpede ca cristalul” că nu putea lua bani, nici măcar indirect, de la un guvern străin, cu atât mai mult de la ruși sau turkmeni STOP Ca să nu mai pomenim de pălăria pe care scrie “coordonator al Programului național stop fumat” sau de calitatea de activist susținător al 2035, că atunci interesul ei în domeniul tutunului e si mai cusut cu ață roșie. Dar, cu toate astea, tot industria tutunului, la comun, e acuzată de activiști că încearcă să “decredibilizeze comunitatea medicala” 

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 22:41

Reverberează efectele MCV-ului: Orban speră că, în sfârșit, va reuși să racoleze suficiente voturi din arcul puterii ca să dea jos guvernul, conform planurilor. Are deja la îndemână trei pesediști care au divorțat de partidul care le-a dat privilegiile STOP  Viorica Dăncilă își multiplică replicile: „Rezoluția este expresia unor interese electorale!

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 10:25
„În momentul în care totul devine politic, totul e posibil…"

Politologul Alina Mungiu-Pippidi afirmă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene se află sub controlul opoziţiei din România, iar recomandările din raport contrazic poziţia Parlamentului European.

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 09:43
Am revăzut un articol mai vechi al meu, intitulat „Despre Drone şi MCV-uri” din 27 august 2012...

„Pentru cei care nu ştiu, dronele sunt nişte mici aparate teleghidate – folosite, de regulă, în teatrele de război – şi care zboară deasupra unor zone de interes pentru a spiona, a lansa explozibili sau a crea diversiuni.

În urmă cu aproximativ o lună – (la 18 iulie) – , a fost publicat Raportul Comisiei Europene privind „progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare” – o evaluare ce sintetizează situaţia în domeniul justiţiei din ultimii cinci ani. Acest raport este însoţit de un raport tehnic – cuprinzând detalii privind evoluţii legislative şi instituţionale.

Câţi dintre dumneavoastră au citit aceste documente? Câţi dintre oficialii români le-au citit? Câţi dintre parlamentari? Era nevoie de comentarii publice? De un răspuns oficial? Eu aşa cred…

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 09:33

Problema obligativității concluziilor Raportului MCV trezește controverse pe rețelele sociale. Cei interesați de un anumit răspuns sau cei căzuți cu bună credință în eroare se lasă pacăliți de o decizie a CCR din 2012, care afirma că potrivit Constituției României toate obligațiile decurgând din acte ale UE sunt executorii.

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 09:26
Vernisajul: 20 noiembrie, de la ora 17.30, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România

Vernisajul expoziției "Priviri" a Cristinei Ţurlea, la Centrul de Cultură Arhitecturală din Capitală

Vernisajul expoziţiei de pictură "Priviri" a arhitectei Cristina Ţurlea va avea loc pe 20 noiembrie, de la ora 17.30, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România din Bucureşti.

Noua expoziție de pictură semnată de Cristina Țurlea alătură discursul plastic de pe pânză limbajului poetic marca Nora Iuga.

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 00:00

Peyton Place a fost/este un fenomen literar. Un roman scris de Grace Metalious în 1956 care a dobândit un succes enorm – s-a vândut până acum în peste 12 milioane de exemplare! (Într-o măsură, va fi avut un rol în acest succes și soarta scriitoarei – a murit de tânără, la 39 de ani, de ciroză și a lăsat multe opere neterminate). Dar nu a fost numai un fenomen literar.

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 21:46

În timp ce președintele exulta pur și simplu în urma rezoluției Parlamentului European și a MCV-ului, premierul Dăncilă dădea dovadă de un puseu de demnitate - în linia celui la participarea la ședința Parlamentului European. „Sunt dezamăgită și revoltată!

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 11:14

După prestația demnă din Parlamentul de la Strasbourg de luna trecută, Primul Ministru Viorica Dăncilă a „recidivat” ieri formulând un protest categoric ca reacție la atitudinea de rea credință a instituților europene față de România, și respingând atât acuzele cât și solicitările cuprinse în Rezoluția PE și Raportul MCV referitoare la situația statului de drept din țara noastră.

 ROMÂNIA RESPINGE ULTIMATUMUL UE

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 10:33

Presiunile de tot felul, atât interne cât și externe, având drept obiectiv dărâmarea Guvernului Dăncilă, se apropie de apogeu. A început numărătoarea inversă. Să admitem că acest obiectiv aparent imposibil fixat de președintele Klaus Iohannis va fi atins. Și că, minunea-minunilor, până la sfârșitul anului, vom vedea o nouă majoritate în Parlament și un nou Guvern la Palatul Victoria. Sau, la limită, un Guvern minoritar, susținut de majoritate. Cu ce consecințe?

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 00:00

În anul 2014, Editura Militară și Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară au inițiat seria ”Românii în <<Marele Război>>. Documente, impresii, mărturii.” Au apărut până acum, pentru fiecare an (1914,1915,1916), câte un volum masiv de documente, impresii și mărturii, extrem de utile istorilor și celor dornici să cunoască în amănunt trecutul. Și cartea de față este una masivă, format mare, de peste 500 de pagini, greu de citit, corpul de literă este foarte mic (din păcate, un impediment pentru majoritatea celor care se încumtă să o deschidă).

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 21:11

Prevestite ca o veritabilă apocalipsă, cele două evenimente care s-au consumat marți (zi cu ghinion, mai ales că e și 13!) la Strasbourg și Bruxelles se dovedesc a fi mai mult zgomot pentru prea puțin STOP  Privită cu realism, rezoluția Parlamentului European este un soi de muștruluială politică aplicată de dreapta continentală stângii aflate în reflux, și un soi de compensație a recentului vot împotriva unui membru de nădejde al echipei populare - Orban.

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 19:29

Volumul Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, apărut în limba română la Editura Polirom (2017, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu), este câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018.

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 19:03

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, după adoptarea rezoluţiei PE şi publicarea raportului MCV, că acestea reprezintă „două note foarte proaste” pentru actuala guvernare, catalogând, din nou, Guvernul Dăncilă drept un „accident al democraţiei româneşti”.

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 18:48

Astăzi, pentru a zecea oară, Frans Timmermans ne-a repetat metafora cu maratonul, fiind, probabil, sincer îngrijorat de situația justiției din România. Pot să sper că această abordare a candidatului Grupului Socialist din Parlamentul European la președinția Comisiei va duce la un blat cinstit cu candidatul PPE și că domnul Timmermans își va încheia maratonul electoral, anul viitor, și va fi desemnat prim-vicepreședinte al Comisiei, conduse de PPE, și Înalt Reprezentant pentru politică externă  al UE, în viitorul mandat. Așa că să nu îl certăm foarte tare. Poziția sa în chestiunea MCV poate avea și motive subiective. Așa că să îl înțelegem. L-am înțeles noi și pe Barroso, care acum se „chinuie” ca vicepreședinte la Banca de investiții Goldman Sachs., după ce s-a luptat cu corupția din România..

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 18:42

Data de 15 noiembrie 2018 a fost stabilită de către oculta hegemonilor vest-europeni ca dată limită pentru răsturnarea Guvernului Dăncilă și înlocuirea lui fie cu un executiv de tehnicieni, tip Cioloș, fie cu unul de așa-zisă „uniune națională”, condus de un agent al Franței sau de unul al Germaniei. Acesta va trebui să exercite președinția rotativă a UE în prima jumătate a anului 2019, atunci când cadrul bugetar multianual va trebui convenit iar Brexitul finalizat, în condițiile în care Parlamentul va intra în alegeri, iar Comisia va intra pe ultima sută de metri a mandatului său.

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 12:14

Semnalele din ce în ce mai consistente care ne vin din direcția Uniunii Europene sugerează că în materie de MCV, respectiv Mecanismul de Cooperarea și Verificare, Bulgaria va fi decuplată de România. Cu alte cuvinte, statului vecin este posibil să-i fie ridicat MCV-ul. României, nu. Lectura celor două rapoarte, care vizează singurele state UE supuse acestui mecanism, ne va edifica pe deplin. Și, tot astăzi, un al doilea document lovește năprasnic România în șase din cele 13 puncte ale sale. Este vorba de rezoluția contra României, care este votată în Parlamentul European.

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Marţi, 13 Noiembrie, 2018 - 00:00

Preluăm câteva informații despre autor, găsite, din fericire, pe site-ul eidturii. Răzvan „Franco” Nițoi s-a născut în 1971, la Ploiești. Pe atunci îl chema doar Răzvan… și Alexandru, ca pe bunicul lui, de la care a moștenit marele apetit pentru glume, farse și năzdrăvănii. Pseudonimul „Franco” a apărut mult mai târziu, în armată, și l-a însoțit de atunci peste tot. Anii de școală au adus primele semne că avea înclinație către comedie.

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 20:45

Reverberează efectele MCV-ului: Orban speră că, în sfârșit, va reuși să racoleze suficiente voturi din arcul puterii ca să dea jos guvernul, conform planurilor. Are deja la îndemână trei pesediști care au divorțat de partidul care le-a dat privilegiile @ Viorica Dăncilă își multiplică replicile: „Rezoluția este expresia unor interese electorale! Ni se cere sa ignorăm reguli constituționale!” @ De partea cealaltă, se evocă nenorocirile ce se vor bate asupra noastră dacă nu vom aplica de îndată „recomandările” de la Bruxelles @ Guvernul, în loc să cadă, merge înainte. După ce înființarea Fondului Suveran de Investiții prin lege a fost trântită de CCR, operațiunea este reluată prin Hotărâre de Guvern @ Opoziția țipă ca din gură de șarpe - conștientă că nu se va putea înfrupta din beneficiile ei cel puțin în cele 18 luni în care structura de conducere va fi numită de Ministerul Finanțelor din clientela proprie - că e o operațiune strict politică și că cele mai profitabile companii de stat vor fi mulse de alți @ Guvernul, din contră, crede că aceasta va fi soluția ideală pentru a face investiții fără bani de împrumut. „Tortul” este impresionant: de la cele 33 de companii de stat se va aduna un pot de 9 miliarde lei @ Când Teodorovici explica beneficiile operațiunii, un gândac se plimba tacticos pe drapelul din spatele său, sugerând parcă cine va avea de câștigat @ DNA a finalizat un dosar spectaculos: cel al Edificia Carpați și al directorului său Petre Badea, care ar fi dat o mită de un milion de euro lui Veresztoy Attila pentru a stimula plata facturilor pentru lucrările de la Biblioteca Națională. Ca și cum ar fi presimțit ceva, „Drujba lui Dumnezeu” s-a trecut dintre cei vii la momentul oportun @ Președintele, cu papion, de mână cu doamna Carmen cu rochie lungă roșie, creația unui designer român, s-a numărat printre invitații Prințului Charles la aniversarea sa, chiar în ziua în care s-a decis Brexit-ul. Culmea este că Charles s-ar putea să aibă nevoie de viză ca să își mai vadă proprietățile din Transilvania @ Gabriela Firea este acuzată că a prăpădit 6 milioane de euro lăsând fără mentenanță Arena Națională, care s-a degradat până la faza de a nu se mai putea disputa o partidă de fotbal, pentru a favoriza noua companie municipală de profil.@ În timp ce președintele exulta pur și simplu în urma rezoluției Parlamentului European și a MCV-ului, premierul Dăncilă dădea dovadă de un puseu de demnitate - în linia celui la participarea la ședința Parlamentului European. „Sunt dezamăgită și revoltată! Pentru că nu e corect că argumentele României nu sunt luate în considerare!” @ După semnalul dat pentru demolarea Guvernului prin afirmația că „nu suntem pregătiți pentru președinția Consiliului”, Iohannis a primit o replică usturătoare de la premierul Finlandei, care s-a oferit ca țara sa să preia președinția din ianuarie, dacă noi nu eram în stare @ Șeful statului s-a răzgândit și, la validarea noului ministru al Afacerilor Europene, și-a potrivit ceasul la „12 fără o secundă”, afirmând că „încă se mai poate” @ PSD nu pare să se lase doborât de cele 18 întrebări ale lui Timmermans și continuă acțiunea de revizuire a legilor justiției. Au fost votate în Parlament două modificări referitoare la contestarea interceptărilor pe baza protocoalelor și la reexaminarea pedepselor @ Iordache a clamat de la tribună dreptul țării de a se conduce după propriile legi, bătându-le obrazul celor din opoziție: „Este josnic să nu apărați România!” @ A făcut și un gest „obscen” sau „indecent” (comentatorii nu s-au pus de acord) care i-a oripilat pe sfioșii useriști @ Primul impuls al PSD-ului a fost acela de a-și anunța intenția să denunțe la CJUE MCV-ul, dar Tăriceanu le-a tăiat elanul, amintindu-le că nu puteau fi contestate niște recomandări fără caracter de obligativitate @ „Raportul are iz politic, multe interese și standarde duble” - a concluzionat și Toader, neexcluzând posibilitatea de a fi contestat @ Întâlnirea pe care Iohannis ar fi trebuit să o aibă cu premierul britanic May a fost anulată de către gazdă. Președintele va participa însă la petrecerea dată de Prințul Charles, cu prilejul celei de a 70-a aniversări a sa @ Ca să dea impresia că rămâne în avantaj ținând Guvernul în șah, Iohannis a evitat să o valideze și pe Ecaterina Andronescu pentru portofoliul vacant al Educației, motivând că nu este sigur că e și dorința ei, nu doar a Partidului, și că această numire nu reprezintă altceva decât o remaniere mascată @  Conform statisticilor, economia României a crescut cu 4% în trimestrul 3 deși unii comentatori sunt de altă părere @ Metroul intră în grevă pentru a susține interesele comercianților din stații, între care se numără nu puțin lideri sindicali - crede ministrul Șova. Și nu fără motiv...@ Prevestite ca o veritabilă apocalipsă, cele două evenimente care s-au consumat marți (zi cu ghinion, mai ales că e și 13!) la Strasbourg și Bruxelles se dovedesc a fi mai mult zgomot pentru prea puțin @ Privită cu realism, rezoluția Parlamentului European este un soi de muștruluială politică aplicată de dreapta continentală stângii aflate în reflux, și un soi de compensație a recentului vot împotriva unui membru de nădejde al echipei populare - Orban. Cei care au votat-o consideră că România ar trebui să se supună unui veritabil diktat al unor foruri decorative de genul GRECO sau VENEȚIA, care ar ști mai bine decât Curtea Constituțională ce e cu justiția română @ Cât despre MCV, era demult lămurit de însuși Timmermans că nu trebuie să ne facem speranțe că vom scăpa de tinicheaua pe  care ne-au agățat-o de coadă încă de acum 10 ani @ În cel mai direct stil „Barrosso” (cel cu to do list-a în zece puncte), bărbosul vice ne-a mai adăugat vreo opt „recomandări” imperative pe care, zice el, ar trebui să le luăm ca pe un ajutor, nu ca pe o pedeapsă @ Una peste alta, cele două evenimente au dat apă la moară lui Iohannis (după ce un idiot de calibrul lui Siegfried Mureșan se declara fericit că România este pusă la colț) care a reiterat figura de stil preferată, cea cu „accidentul democratic al Guvernului Dragnea- Dăncilă” care trage țara înapoi cu 11 ani @ În culmea fericirii este Ludovic Orban, care vede Fata Morgana - moțiunea de cenzură - tot mai aproape. Reacția sa este una de maidan: „Un clan de derbedei politici care au capturat statul român” @ „Derbedeul” Dragnea este liniștit și apreciază că prioritățile nu ne pot fi dictate de la Bruxelles, iar acestea sunt cu totul altele: sănătatea, educația infrastructura @ Găurile din Guvern se completează din mers, înaintea remanierii. S-a găsit rapid un înlocuitor pentru sensibilul Negrescu în persoana ambasadorului Ciamba, iar Ecaterina Andronescu se va întoarce la Educație pentru al patrulea mandat @ Saga judiciară a lui Mitică Dragomir se apropie de final. Unul dintre cele două procese ale sale s-a încheiat cu o spectaculoasă achitare, după ce inițial fusese condamnat la 7 ani de pușcărie. Pentru celălalt mai are emoții.@ Conflictul interinstituțional  dintre Iohannis și Dragnea se acutizează pe zi ce trece. La Adunarea Municipiilor, președintele a taxat dur demisia ministrului pentru Afaceri Europene și, dacă cu câteva săptămâni în urmă mai credea că „vom face față rezonabil” președinției Consiliului UE, acum e de părere că „nu mai suntem pregătiți” pentru asta. În consecință, „necesitatea politică” este înlocuirea „acestui accident al democrației românești care este guvernul Dragnea-Dăncilă”. Eventual, cu un guvern tehnocrat. Cioloș e liber și gata să se mai sacrifice odată. Mai lipsește doar o catastrofă în care să mai moară cineva... @ La Cugir a murit o angajată care s-a întors în tunelul de probă a exploziilor unde-și uitase geanta. Se pare însă că acest sacrificiu nu e suficient @ De cealaltă parte, Dragnea crede că ceea ce face „președintele fake” este incalificabil pentru un șef de stat. „Un infractor sadea” - și aduce ca dovadă o nouă valiză găsită pe câmp de un localnic din Sibiu, plină cu probe din cele vreo 9 dosare închise de Lazăr @ Biroul Permanent al Senatului a trimis la Comisia Juridică cele 73 de volume cu 17.000 de pagini ale dosarului în care Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Tăriceanu are la dispoziție doar două săptămâni ca să le citească. Mai puțin decât a avut Iohannis pentru motivarea revocării Codruței @ DNA dă lovitura la Timișoara, inculpându-i pe fostul și actualul primar pentru vina de a fi vândut niște locuințe subevaluate, provocând o pagubă de 40 milioane euro prin tranzacționarea a 1.000 de imobile @ Sindicaliștii lui Rădoi de la Metrou, cu salarii medii de 7.500 lei, vor o majorare de 40%, în timp ce administrația nu le-ar putea oferi decât 18. Altminteri, intră în grevă, care va afecta 700.000 de călători fără alte variante de deplasare @ 70 de reprezentanți ai UEFA au venit la București să inspecteze stadiul pregătirilor pentru Euro 2020. N-au văzut mare lucru, dar au auzit o grămadă de promisiuni. Cea cu linia de metrou la aeroport a fost abandonată...(AMBIDEXTRU)

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 13:12

Unul dintre cel mai toxic indivd pe care l-a emanat această ţară românilor şi care şi-a asumat funcţia nemeritată de Preşedinte al statului român, a brevetat noţiunea de mapă profesională, atunci când Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a propus-o la Ministerul Justiţiei pe doamna Norica Niculai, fostă procuror comunist, dar liberal în fibra ei şi critic acid al acţiunilor de tip mafiot ale fostului preşedinte, după ce fosta ministru Macovei Monica a distrus Justiţia Română, transformând-o în Poliţie Politică şi a fost dată afară de Parlament.

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 11:54

În mod inevitabil, procedura declanșată de DNA prin intermediul procurorului general obligă Senatul României să reacționeze în cazul Tăriceanu. Acesta și-a amânat o a doua vizită în străinătate, pentru a face față provocării într-o instituție pe care o conduce, dar în condițiile în care majoritatea o are PSD. Primele efecte politice ale solicitării DNA de a-l ancheta pe Tăriceanu s-au și produs. Iar în această săptămână se consumă parțial sau total și primele efecte juridice.

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 10:31

Senzația finalului de săptămână l-a constituit acuzația de corupție la adresa lui Tăriceanu. Mai întâi ca un fake news, neoficial, apoi ca o cerere concretă a DNA de ridicare a imunității parlamentare a șefului senatorilor.

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 00:00

În urmă cu mai bine de nouă ani, tânărul ciritic ieșean Bogdan Crețu publica în rubrica deținută în ”Ziarul de duminică”, un articol foarte interesant despre scriitorul ieșean Corneliu Ștefacnache. De numele lui Corneliu Ștefanache, menționa criticul, se leagă măcar o ctitorie pe care cultură ieșeană i-o datorează: cea mai bună serie postbelică a revistei Convorbiri literare, pe care a construit-o, în vremuri deloc prielnice liberalismului gazetăresc, în perioada când i-a fost redactor șef, din ianuarie 1972 până în martie 1976.

Subscribe to Comentariu