Sâmbătă, 26 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

ÎNTÎLNIRE ION ILESCU-ALAN GREEN Jr.

Mai dezinformează şi presa americană

Sloganul Mc Donald e dorit la Bucureşti!

"Doresc să vă felicit şi vă mulţumesc pentru intervenţia promptă şi eficace la Departamentul de Stat, atunci cînd au apărut dezinformările din presă referitoare la pretinsa nerespectare de către România a măsurilor adoptate de Consiliul de Securitate în legătură cu criza din Golf" - ION ILIESCU.

Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 00:00

Probabil ca niciodata pana in prezent o confruntare intre doi protagonisti ai vietii publice, pe care anterior ii facusera cunoscuti performantele sindicale si cele sportive, nu a fost asteptata asa cum a fost intalnirea celor doi candidati la fotoliul de primar general. Refuzul lui Nastase de a accepta o astfel de discutie in timpul campaniei, coroborat cu insistenta cu care Ciorbea o reclama, au incins spiritele suficient de mult pentru ca Super-Finala Turneului Candidatilor sa devina evenimentul numarul unu al alegerilor locale 1996.
Acerba concurenta dintre posturile de televiziune - implicate pentru prima data intr-o campanie electorala (in '90 si '92 nu exista decat TVR) - a fost un alt motiv care a inflamat spiritele. Consecinta disputelor consumate in culise a fost surprinzatoare pentru multi. Oricum, inedita. Era pentru prima data cand un canal comercial TV avea prioritate in difuzarea unei manifestari de mare interes, si - deasemenea - prima data cand emisia unei televiziuni private era preluata de Televiziunea Nationala!
In acea zi de joi, seara, din Baneasa a fost transmis in eter un veritabil meci, in care protagonistii nu s-au menajat. Si nu i-au menajat nici pe telespectatorii aflati in numar record, in fata televizoarelor.

Super-Finala: Victor CIORBEA - Ilie NASTASE: Bataie la fileu!

(12 iunie 1996)

O. Andronic: Buna seara, stimati telespectatori! Interesul cu care a fost asteptata aceasta veritabila super-finala a Turneului Candidatilor releva un moment important al procesului democratic din societatea romaneasca: ideea de lupta deschisa pentru atingerea unui obiectiv in egala masura politic cat si social. Functia de Primar General al Capitalei este o misiune importanta. Atat de importanta, incat 47 de candidati, apartinand feluritelor formatiuni politice, s-au inscris la start in urma cu mai bine de o luna. Sita urnelor a cernut, lasand in competitia finala pe doar doi dintre ei: domnii Victor Ciorbea si Ilie Nastase, exponenti ai celor mai importante formatiuni politice ale momentului. In aceasta seara, asezandu-se fata in fata, domniile lor satisfac una dintre cele mai clamate exigente ale acestui moment electoral. O intalnire in premiera absoluta si a carei cota de interes a generat o alta premiera in mass-media romaneasca: reunirea a doua canale de informatie: al televiziunii nationale si un import ant canal privat, al Antenei 1, spre a difuza in eter spre electorat mesajul celor doi candidati. Este totodata punctul final al unei initiative publicistice la care au participat alaturi de Antena 1, ziarele Libertatea si Jurnalul National, precum si Promotion Company, ce a adus in fata telespectatorilor de-a lungul a 15 reprize, insumand tot atatea ore de transmisie, un numar de 33 de candidati la functiile de primar general si primar de sector al Capitalei. Iata-ne astazi, in fata unei finale care are un castigator dinainte stabilit: electoratul bucurestean. Pentru ca el va fi acela care, in deplina cunostinta de cauza, va decide duminica,16 iunie, pe mainile cui vom da Capitala pana in anul 2000. In conformitate cu acordul intervenit intre cele doua staff-uri electorale, super-finala se va desfasura ca un meci, in doua reprize. In prima, voi adresa un numar de intrebari comune celor doi candidati care vor avea la dispozitie maximum 2 minute pentru a raspunde. Dupa o pauza, va intra in scena ca arbitru - m oderator dl Emanuel Isopescu, redactor-sef la Televiziunea Nationala, care va transmite domnilor Ciorbea si Nastase intrebari primite din partea bucurestenilor, rugandu-i sa ofere raspunsurile cuvenite in aceeasi unitate de timp. Finalul ne va regasi impreuna pentru un test surpriza si pentru cuvenitele urari pana la reintalnirea de duminica. Considerand ca invitatii nostri nu mai au nevoie de nici o prezentare, rog regia sa declanseze cronometrul primei reprize.
Stimati domni, stimate dle Ciorbea, stimate dle Nastase, prima intrebare s-ar putea sa vi se para putin retorica: "cu cine ati votat la 2 iunie? Cata incredere aveti in candidatul caruia i-ati pus stampila si de ce?" Dle Ciorbea:
V. Ciorbea: Chiar daca o sa pierd putin din timpul acordat, nu pot sa nu-mi exprim bucuria ca, in sfarsit, particip la aceasta intalnire fata in fata cu dl Nastase, pe care sunt sigur ca si-au dorit-o si ceilalalti 45 de contracandidati si, in mod cert, si-o doresc bucurestenii. Eu am fost si raman un fan al dlui Nastase si pastrez si acum un autograf pe care mi l-a acordat in 1978, pe o legitimatie studenteasca. Asadar, indiferent de rezultatul acestui meci, voi continua sa il admir pe marele sportiv Ilie Nastase. Raspunsul este simplu: am votat pentru candidatul Conventiei Democratice, pentru cel care va vorbeste, in care cred eu ca merita sa am incredere, avand in vedere tot ce am facut pana acum. Atu-urile care sunt bine cunoscute si pe care n-am de gand sa le reiau, le enunt doar: faptul ca sunt un jurist cu experienta, fost magistrat, fost cadru didactic la Facultatea de Drept, sef de promotie pe tara, am promovat toate examenele cu 10 si la cursurile postuniversitare si examenele de doctorat. Dupa acee a, sunt lider sindical jurist, am contribuit la punerea bazelor dreptului sindical, a legislatiei muncii noi din Romania si la punerea bazelor noilor contracte colective de munca la nivel national. Am experienta de manager, intrucat am condus organizatii cu milioane de membri, am experienta inclusiv in domeniul contactelor internationale, sute de intalniri cu reprezentanti ai lumii de afara.

Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

S.O.S.

Pierdut perucă roşcată, în disputa de idei de sîmbătă, de la Troiţă. Găsitorului recompensă o porta-voce Philips, nou-nouţă! Adresaţi-vă sub indicativul "Măgura Vulturului".

O.K. 

Pentru GUINESS BOOK: Se pare că dispunem la această oră de un număr record de departamente de Stat... degeaba!

Joi, 24 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

DE SÎMBĂTĂ PÎNĂ LUNI

Marţi, 22 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

​​Ziarul Libertatea din 22 septembrie 1990 pag. 1-a ►

Ziarul Libertatea din 22 septembrie 1990 pag. 1-bis ►

Luni, 21 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Preşedintele lliescu este bolnav?

Din surse neoficiale aflăm că absenta domnului preşedinte Iliescu de la reuniunile de lucru programate să aibă loc ieri la Palatul Cotroceni - între care şi o întîlnire cu reprezentanţi ai sindicatelor ziariştilor profesionişti - se datorează unei afecţiuni datorate stării de oboseală acumulate în ultima vreme. Cercuri apropiate preşedinţiei s-au abţinut să formuleze amănunte.

S.O.S. 

Pierdut pistol din dotare. Găsitorului bună recompensă! Contactaţi-mă sub indicativul Persoană Navală.

Duminică, 20 Septembrie, 2020 - 00:00

Despre această țară se vorbește foarte puțin la știri. Cel mai probabil, pentru ca să nu apară prea multe întrebări …

Turkmenia, sau Turkmenistan – este o țară din Asia mijlocie, la care nici nu v-ați gândit, iar alții nici măcar nu au auzit. Însă ar merita să cunoaștem mai mult această țară și să preluăm de la ei o parte din reguli.

Iată câteva curiozități:

1 Este o republică prezidențială, în Asia Mijlocie.

2 Este a 4-a țară din lume, după rezervele de gaze naturale.

Duminică, 20 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

SIGLĂ

În timp ce tradiţionalul semn electoral al liberalilor este o săgeată îndreptată spre dreapta-sus, din decupajul "V"-ului ce reprezintă "Viitorul românesc" al Aripii Tinere, reiese o săgeată îndreptată în jos! Spirit de contradicţie sau simplă potriveală? Oricum, după sumarul ultimelor numere, gazeta urcă, văzînd cu ochii.

Sâmbătă, 19 Septembrie, 2020 - 11:48

Minstrul de Externe si presedintele Klus Iohannis au agreat  lista de ambasadori care vor fi trimisi la posturi in urmatoarea perioada.
 
Iată lista noilor ambasadori:

Sâmbătă, 19 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Opoziţia, la centru?

Vineri, 18 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Se sparge gheaţa?

Piaţa Comună a decis semnarea unui acord economic cu România!

Joi, 17 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

DE SÎMBĂTA PÎNĂ LUNI

Marţi, 15 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Cursul de revenire

A intrat în istoria revoluţiei pe uşa din faţă şi s-a înfipt în caşcavalul puterii cu o hotărîre asupra căreia nu am avut decît mult mai tîrziu revelaţia că era tupeu.

Luni, 14 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EXCURSIE PE VALEA JIULUI. 

Asociaţia Ziariştilor Români (! ?) organizează o excursie pe Valea Jiului, ca răspuns la vizita efectuată de mineri în luna iunie a acestui an.

AVE FUGARU!

„Ave Maria este o piesă care simbolizează momentul actual care nu se întîmplă numai la noi" - a declarat, bine simţit şi adînc cugetat, colaboratorul domnului Schubert, Cornel Fugaru. Sînt aşteptate noi coprodueţii, pe lista de aşteptare mai figurînd domnii Bach, Mozart, Weber şi, evident, Beethoven.

Duminică, 13 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

IERI

SENATORII ÎNTRE EI: Domnul Antonie lorgovan este, după părerea domnului I.V. Săndulescu, „un independent în ghilimele" I Afirmaţie pe care noul şef (ideologic) al Televiziunii (conform unei recente idei ca Instituţia să fie subordonată comisiei de specialitate a parlamentului) o făcut-o cu prilejul unui surprinzător de politicos interviu...

Sâmbătă, 12 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

SORRY

Cerem scuze domnului Dragomir Magdin de la „Tineretul Liber" pentru impedimentele create prin faptul că „Inspectorul L" a indrăznit să vadă în „negru" situaţia de la „Mărul de Aur" exact în ziua în care domnia sa avea acolo masă rezervată I Dăm, în compensaţie, nota 10 acestei unităţi, pentru modul în care șeful său vorbește la telefon I Dovadă că, vorba dumisale, sîntem serioşi I

Vineri, 11 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

CLAUZĂ

Credem că una dintre primele probleme pe care va trebui să le studieze parlamentul, acum la reluarea lucrărilor sale, este și aceea dacă S.U.A. îndeplinesc condiţiile necesare pentru ca să le putem reacorda clauza naţiunii celei mai favorizate, pe care Ceaușescu le-a retras-o acum doi ani I Sperăm ca intervenţia în Panama să nu cîntărească prea greu în balanţa aprecierilor parlamentarilor noştri.

Joi, 10 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

IERI

La Helsinki, Gorbaciov şi Bush or fi împărţit ceea ce mai rămăsese neîmpărţit la Malta? 

Marţi, 8 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

PRINŢ ȘI SENATOR

Luni, 7 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

K.O.

Se pune sub semnul întrebării valabilitatea diplomelor studenţilor care au absolvit „Ştefan Gheorghiu". În schimb, profesorii lor au avansat în funcţii!

Anunţ insolit

La un chioşc de ziare din Piaţa Romană: „Nu am avut, nu avem şi nu vom avea „România Mare".

Duminică, 6 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

OK

Comitetul director al „României libere" se desolidarizează de poziţia domnului A.M. formulată în finalul articolului „Fantomele istoriei". Dar restul redacţiei?

Sâmbătă, 5 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

IERI

Susţinem propunerea mitingiştilor din Piaţa Universităţii prezentată ieri primarului Ciurel. Chiar am spune ca ambele soluţii să fie puse in practică: un pasaj subteran și unui aerian, fiecare pentru un sens de circulaţie, asigurînd o mai bună fluenţă traficului între cele două bulevarde. Pe lîngă acestea, se pot construi şi pasaje pietonale pentru fesenişti, iar în Piaţa Tien An Men II, cîteva tribune cu staţii de amplificare, amenajate pe o scenă rotativă pentru asigurarea continuităţii vorbitorilor şi schimbarea decorurilor în funcţie de „speech".

Vineri, 4 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Preşedintele Ion Iliescu în vizită în Iugoslavia

Joi, 3 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

AZI

Vă invităm să urmăriţi cu atenţie emisiunea TV în limba maghiară. „Sponsorizată de Budapesta si plă-
tită de Bucureşti, echipa de realizatori se întrece pe sine în a-si bate joc de ţara in care trăiesc componenţii săi, cu „binecuvîntarea" conducerii televiziunii române. Mare minune să nu fie fie si premiaţi pentru „opera" lor...

Marţi, 1 Septembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

• Omul nostru din Mamaia

Luni, 31 August, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Ziarul Libertatea din 31 august 1990 pag. 1-a ►

Ziarul Libertatea din 31 august 1990 pag. a 2-a ►

Ziarul Libertatea din 31 august 1990 pag. a 3-a ►

Duminică, 30 August, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Ziarul Libertatea din 30 august 1990 pag. 1-a ►

Caricatură de ANDO 

Ziarul Libertatea din 30 august 1990 pag. a 2-a ►

Sâmbătă, 29 August, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

O.K. 

Înverşunaţii ziarişti de la "Dreptatea" - cei fără de sediu de redacţie, de talent şi de multe alte lucruri lumeşti - muşcă precum boldeii întărîtaţi. Oful lor cel mare vine de la vechea zicătoare: "Cîinii latră, caravana trece".

EVRIKA

Resturile peneţecediste sînt tot alăturea cu drumul. Dintr-un comunicat emanaţie P.N.Ţ.-c.d. (grupa mare de vîrstă) aflăm că aruncătorii de pietre, din piaţa "U" ar fl exasperaţi. Aceiaşi exasperaţi au spart in cîteva rînduri geamurile frumosului sediu din Piaţa Rosetti, nemulţumiţi de diurnă?

K.O. 

Vineri, 28 August, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

COSTINEŞTI: Serbările mării şi ale tinereţii

Joi, 27 August, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

K.O. 

Cu adîncă emoţie, opinia publică internaţională şi în special cea din România a aflat că oficialităţile Ministerului de Externe al Ungariei nu mai consideră actul ruşinos semnat acum 50 de ani la Viena drept diktat, ci hotărire. Este de aşteptat ca in pornirea insolentă de reconsiderare intr-o viziune originală a istoriei, Budapesta să aprecieze că miile de crime abominabile împotriva familiilor de români se pot numi decese.

Subscribe to Document