Publicat: 26 August, 2012 - 18:33
Share


Cătălin Ivan, liderul eurodeputaților social-democrați și membru al Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, susține că rectificarea bugetară efectuată de Guvernul USL reprezintă „un dublu câștig” pentru economia României. Potrivit lui Ivan, au fost eliminate alocările clientelare întocmite încă din 2011 de către PDL, iar banii astfel obținuți au fost redirecționați către segmente „cu adevărat prioritare”.
 
„Prin procedura de rectificare bugetară pe care tocmai a încheiat-o, Guvernul demonstrează că o alocare a fondurilor cu discernământ, efectuată în urma unor calcule economice, poate suplimenta anumite lipsuri resimțite de diverse categorii sociale și profesionale. Spre deosebire de guvernările PDL, USL înțelege că nu piscinele la sate, pârtiile de schi în locuri pustii sau patinoarele de milioane de euro redresează economia României. Creșterea puterii de cumpărare, încurajarea consumului, stimularea anumitor sectoare și sporirea forței de muncă trebuie să fie direcțiile pentru economie, iar rectificarea bugetară a fost făcută exact în acest sens. Consider că avem de-a face cu un dublu câștig: pe de o parte s-au tăiat banii pregătiți încă de anul trecut pentru clientela PDL, iar pe de altă parte aceștia au fost redirecționați către segmente cu adevărat proritare – reîntregirea salariilor bugetarilor, plata arieratelor, ajutoare în agricultură, cofinanțarea fondurilor europene, garantarea burselor pentru doctoranzi, achiziționarea de medicamente pentru spitale. Guvernul USL nu a taiat din banii de investiții, ci din cei destinați clienților politici ai PDL”, susține Cătălin Ivan.
 
Europarlamentarul PSD afirmă, de asemenea, că USL a fost obligat încă de la început să guverneze pe baza unui buget gândit pentru „a deservi firmelor portocalii”, iar în acest context o schimbare era „vitală”.
 
„Încă de la început, marea problema a USL a fost că trebuia să guverneze pe un buget complet haotic întocmit de PDL, un buget gândit probabil pentru a deservi firmele portocalii și oamenilor apropiați de partid. În contextul dificultăților economice de la nivel european, continuarea acestor alocări frauduloase ar fi dus, în cele din urmă, la un dezastru economic. O schimbare era vitală”, subliniază Ivan.