16 octombrie 2021

Caucazul – implicații geopolitice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Statele Unite ridică nivelul de pericol din Caucaz la patru (roșu)

Departamentul de Stat a ridicat nivelul de pericol din regiunea Caucazului la nivelul patru (roșu). MAE de la Washington a cerut cetățenilor americani să nu călătorească în Azerbaidjan, existând teamă pentru posibile atacuri teroriste și să se abțină de la apropierea de zonele de frontieră dintre Armenia și Azerbaidjan, mai cu seamă teritoriile adiacente Nagorno Karabakhului, din cauza pericolului ostilităților recente din Caucaz.

În plus, autoritățile SUA au cerut prudență pe drumurile din apropierea frontierei armene cu Azerbaidjanul.

Statele Unite și-au sfătuit cetățenii să nu viziteze Azerbaidjanul. Departamentul de Stat raportează că pentru o lungă perioadă de timp a existat o amenințare în Azerbaidjan din partea grupărilor teroriste; care continuă să constituie un  pericol major de a realiza atacuri, în special la granița cu Iranul și în Caucaz.

De asemenea, și Ambasada Poloniei în Armenia și-a avertizat cetățenii; nu vizitați regiunile Tavush, Gegharkunik, Vayots Dzor și Syunik din Armenia.

Aceasta a generat o dezbatere în mass-media armeană, dacă declarația SUA cu privire la posibilitatea ostilităților la granița dintre Armenia și Azerbaidjan nu ar fi condiționată de posibilele semnale menționate de ambasada poloneză și dacă, nu cumva, ar exista mai multe informații în acest sens din anumite zone, chestiune care a provocat îngrijorare în Armenia. Mai ales după ce ministerul armean al apărării a informat despre desfășurarea unor unități militare suplimentare la granița cu Azerbaidjanul; indicând faptul că Armenia își rezervă dreptul de a folosi forța dacă situația scăpa de sub control și nu se reușește o detensionare prin dialog bilateral.

La rândul lor, turcii și azeri nu au participat la discuțiile diplomatice; iar Rusia a anunțat că ar dori să înceapă procesul de demarcare a frontierei cu propriile sale hărți.

Moscova nu răspunde în ciuda invaziei Azerbaidjanului

În ciuda încălcării de către Azerbaidjan a granițelor armene, Moscova a continuat să refuze să răspundă cererii Armeniei de ajutor militar. În schimb, solicită reducerea „tensiunilor” cu o nouă delimitare a frontierei pe baza propriilor hărți.

Azerbaidjanul a încercat să invadeze Syunik în Armenia

La sfârșitul săptămânii trecute, forțele azere au trecut granița armeană și au avansat câțiva kilometri spre provinciile Syunik și Gegharkunik. De atunci, aproximativ 250 de soldați azeri au fost dislocați în  regiunea Sev Lidj (Lacul Negru) din Syunik. Negocierile din weekend s-au oprit și oficialii din Armenia, Azerbaidjan și Rusia vor relua discuțiile miercuri.

Moscova a solicitat respectarea strictă a acordului din 9 noiembrie 2020, în textul căruia nu există nicio referire la delimitarea frontierelor.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a reiterat poziția oficială a Moscovei, să sprijine Armenia și Azerbaidjanul într-o nouă demarcație de frontieră.

Marți, Ministerul Apărării din Armenia a avertizat că orice invazie a teritoriilor suverane „este absolut inacceptabilă”; și a cerut armatei azere să părăsească teritoriul Republicii Armenia. „În cazul în care armata azeră nu revine la pozițiile sale inițiale fără condiții prealabile; Forțele Armate din Armenia își rezervă dreptul de a rezolva problema prin alte mijloace, inclusiv prin forță ”, a declarat Ministerul Apărării de la Erevan.

Vineri, Armenia a cerut oficial Rusiei și Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condus de Rusia să ajute la rezolvarea a ceea ce Erevanul a numit un efort deliberat al Baku-ului de a „provoca o confruntare armată”.

Nici Moscova, nici CSTO nu au răspuns încă la cererea de asistență de la Erevan.

Autor: Ciprian Pop