24 ianuarie 2022

„Cauza haosului din Kazahstan nu sunt protestele, ci o luptă disperată pentru putere între clanuri”, susțin sursele agenției de presă uzbecă  Ferghana News

Protesters attend a rally in Almaty on January 4, 2022, after energy price hikes. Police fired tear gas and stun grenades in a bid to break up an unprecedented thousands-strong march in Almaty, Kazakhstan's largest city, after protests that began over fuel prices threatened to spiral out of control.,Image: 650659663, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Distribuie pe rețelele tale sociale:
„Cauza haosului din Kazahstan nu sunt protestele, ci o luptă disperată pentru putere între clanuri”, susțin sursele agenției de presă uzbecă  Ferghana News

În după-amiaza zilei de 7 ianuarie, au început să sosească știri din Alma- Ata, aducând o oarecare claritate asupra a ceea ce se întâmplă în Kazahstan, în ansamblu. Canalul de telegrame Orda.Kz a anunțat brusc arestarea generalului Samat Abish. O oră mai târziu, acest mesaj a fost șters cu scuze pentru greșeală, însă a reușit să se răspândească prin mass-media străină și a provocat o reacție fantastic de violentă pe rețelele de socializare.

Cine este această persoană, al cărei nume este puțin cunoscut de observatorii străini, dar a cărei mențiune încântă literalmente societatea din Kazahstan?

În primul rând, Samat Abish, nepotul în vârstă de patruzeci și trei de ani al primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, este fiul fratelui său, Satybalda Abishevich, care a murit într-un accident de mașină în 1981.

În al doilea rând, el este fostul prim-vicepreședinte al Comitetului de Securitate Națională (structura de informații interne) din Kazahstan. Împreună cu șeful său, Karim Massimov, a fost înlăturat din postul său printr-un decret al lui Tokayev cu două zile mai devreme.

Se observa că, la un moment dat, postul de prim-vicepreședinte al KNB al Kazahstanului a fost deținut de fostul ginere al lui Nazarbayev – Rakhat Aliyev.
În al treilea rând, Samat Abish este fratele celui de-al doilea nepot al lui Nazarbayev, unul dintre cei mai bogați oameni din Kazahstan, Kairat Satybaldy, a cărui avere nu poate fi notă decât cu numere din nouă cifre. La fel ca Samat, Kairat și-a început cariera în rândurile KNB, apoi a intrat în afaceri. Kairat Satybaldy a fost liderul informal al radicalilor religioși ai țării de mulți ani și conduce unități paramilitare bine structurate, în principal în regiunile de sud ale republicii.

Experții și jurnaliștii locali vorbesc pe margine de mult timp că nepoții lui Nazarbayev, care au primit putere și bani cu binecuvântarea unchiului lor suveran, au devenit periculoși pentru țară.

Un lucru este clar, spune agenția uzbeca de știri, „Nazarbayev a părăsit scena – el este fie un cadavru politic, fie deja un cadavru fizic. Dar clanul său, puterea și imperiul de afaceri al familiei sale rezistă cu disperare, nu dorind să-și piardă bunurile materiale și pârghia”, conchid ziariștii din redacția agenției Ferghana.
Foto: sursa Digi24
A consemnat Ciprian Pop