24 ianuarie 2022

Cazuri de expulzare a diplomaților ruși din diferite țări în perioada 2018-2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice conferă statului de reședință, în orice moment și fără motive justificate, dreptul de a declara personalul diplomatic „persona non grata”. Statul acreditar trebuie să recheme o astfel de persoană sau să-i înceteze funcțiile în misiune, în caz contrar statul primitor poate refuza recunoașterea persoanei respective ca diplomat.
Angajații diplomatici sunt protejați de răspunderea penală, civilă și administrativă (cu excepția cazurilor specificate în mod specific în Convenție) prin imunitatea diplomatică. Deși sunt obligați să respecte legile țării gazdă, săvârșirea unei infracțiuni nu justifică arestarea lor. Statutul de persona non grata, care duce automat la expulzarea din țară, este singurul mecanism al statului gazdă împotriva diplomaților străini.
Expulzarea diplomaților este o ultimă soluție și de obicei implică spionajul (eufemism pentru „activități incompatibile cu statutul diplomatic”). Expulzarea diplomaților poate servi și ca semn simbolic de nemulțumire.

 • La 31 decembrie, autoritățile autoproclamatei republici Kosovo au declarat persona non grata un angajat al misiunii ONU (UNMIK, UNMIK). Acesta era cetățean rus, diplomat în cadrul ONU. Ministrul de Externe de la Pristina, Donika Gervala, a declarat: „La solicitarea prim-ministrului al „Republicii Kosovo”, Albina Kurti, astăzi am luat decizia de a-l declara pe reprezentantul Rusiei în UNMIK persona non grata din cauza activităților sale dăunătoare care încalcă securitatea națională a Republicii Kosovo”. Numele rusului nu a fost dezvăluit.
 • Pe 15 decembrie, Germania a declarat doi angajați ai Ambasadei Rusiei la Berlin persoane indezirabile din cauza uciderii cetățeanului georgian Zelimkhan Khangoshvili. Anterior, Curtea Supremă de la Berlin l-a găsit vinovat pe rusul Vadim Sokolov (Krasikov) de uciderea cetățeanului georgian Zelimkhan Khangoshvili și l-a condamnat la închisoare pe viață. Procuratura a cerut închisoarea pe viață pentru acuzat, care consideră că crima a fost comisă la instrucțiuni primite „de la entități ale guvernului Federației Ruse”. Apărarea a insistat asupra lipsei bazei de probe.
 • Pe 6 octombrie, a devenit cunoscut faptul că Alianța Nord-Atlantică a decis expulzarea a opt diplomați ruși ca răspuns la ceea ce oficiali NATO de la Bruxelles numesc „activități ostile”, inclusiv asasinate și spionaj. Potrivit editorului Sky News, Deborah Haynes, problema îi privește pe diplomații Misiunii Permanente a Rusiei la NATO, care sunt considerați ofițeri de informații nedeclarați. Potrivit lui Haynes, încă două posturi vor fi tăiate, astfel încât 10 persoane vor rămâne în misiunea rusă la NATO în loc de cele 20, cati erau înainte. Rușii au trebuit să plece până la sfârșitul lunii octombrie.
 • La 17 august, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Buyar Osmani, a anunțat expulzarea celui de-al doilea diplomat rus în acest an. Potrivit acestuia, Ministerul de Externe a primit informații confirmate și documentate despre comportamentul diplomatului străin acreditat, care este contrar principiilor Convenției de la Viena, și a luat măsuri pentru protejarea securității naționale, precum și securitatea aliaților din alianța de care aparține.
 • Pe 15 iulie, Ministerul de Externe al Estoniei a anunțat expulzarea diplomatului rus ca răspuns la expulzarea consulului eston, Mart Lyatte din Sankt Petersburg. Pe 6 iulie, Lyatte a fost reținut în flagrant în timp ce primea materiale clasificate de la un cetățean rus. Ulterior, Ministerul rus de Externe l-a declarat persona non grata și a spus că diplomatul trebuie să părăsească țara în 48 de ore. În Tallinn, incidentul a fost numit o provocare din partea Serviciului Federal de Informații (FSB, structura de informații interne a Rusiei).
 • Pe 18 mai, Bloomberg a raportat că Macedonia de Nord a expulzat încă un diplomat rus . Alte detalii nu sunt furnizate.
 • Pe 29 aprilie, s-a aflat că Ministerul bulgar de Externe a declarat un diplomat rus persona non grata și a făcut apel la organele de drept din Federația Rusă cu o cerere de asistență la ancheta exploziilor de la depozitele de arme bulgare. Anterior, Televiziunea Națională Bulgară, citând procuratura, a raportat că șase cetățeni ruși au fost suspectați de explozii la fabrici și depozite militare din Bulgaria, trei dintre ei fiind acuzați de atentatul la viața omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev.
 • Pe 27 aprilie, Ministerul de Externe ucrainean l-a declarat persona non grata pe consulul rus la Odessa . Potrivit ministerului, el trebuie să părăsească țara până pe 30 aprilie.
 • Pe 26 aprilie, Ministerul de Externe al României l-a anunțat persona non grata pe asistentul atașatului militar al Rusiei, Alexei Grișaev .
 • Pe 23 aprilie, ministerele de externe ale Letoniei, Lituaniei și Estoniei au anunțat că vor expulza o serie de oficiali ai ambasadei ruse, în solidaritate cu Cehia.
 • Ministrul de externe leton Edgar Rinkevici a anunțat pe Twitter despre decizia de a expulza un diplomat rus. Ministerul de Externe lituanian a declarat, la rândul său, doi angajați ai ambasadei Rusiei persona non grata pentru activități, după cum se indică în mesaj, „incompatibile cu statutul lor diplomatic”. Rușii au părăsit Vilniusul în șapte zile. Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Estoniei a declarat că ambasadorul rus, Alexander Petrov, a fost chemat la sediul ministerului de externe, unde i s-a exprimat un puternic protest în legătură cu informațiile despre explozia din 2014 primite din Cehia.
 • Pe 22 aprilie, ministrul ceh de externe Jakub Kulganek a anunțat reducerea numărului de personal al ambasadei Rusiei la nivelul  misiunii diplomatice cehe de la Moscova. Expulzarea a afectat aproximativ 70 de persoane, aceștia parasind țara până la sfârșitul lunii mai. Pe 17 aprilie, Praga a expulzat din țară 18 diplomați ruși. Autoritățile i-au acuzat pe diplomați că lucrează pentru serviciile speciale ruse. Ca răspuns, Moscova a declarat 20 de angajați ai misiunii diplomatice cehe drept persona non grata.
 • Tot pe 22 aprilie, premierul Slovaciei a anunțat că țara ridica acreditarile a  trei angajați ai Ambasadei Rusiei în legătură cu situația din Cehia. Aceștia au părăsit țara într-o săptămână.
 • Pe 17 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunțat că adjunctul șefului de misiune  al Ambasadei Rusiei la Kiev trebuie să părăsească țara în termen de 72 de ore, începând cu 19 aprilie. Aceste măsuri sunt legate de reținerea consulului ucrainean la Sankt Petersburg, căruia i s-a recomandat de Ministerul rus de Externe să părăsească Rusia cu 72 de ore, începând cu 19 aprilie.
 • Pe 15 aprilie, Ministerul polonez de Externe a raportat că trei angajați ai Ambasadei Rusiei la Varșovia au fost declarați persona non grata. Nota corespunzătoare a fost predată ambasadorului rus, Serghei Andreev. Se indică faptul că la baza unei astfel de decizii a stat în  „încălcarea de către persoanele indicate a condițiilor statutului diplomatic și efectuarea unor gesturi si acțiuni în detrimentul Republicii Polone”.
 • Pe 15 aprilie, s- a cunoscut și faptul că Washingtonul a introdus noi sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv expulzarea a zece angajați ai misiunii diplomatice ruse de la Washington. Potrivit presei, aceștia au avut la dispoziție 30 de zile pentru a părăsi țara .
 • În seara zilei de 30 martie, în Italia , un ofițer rus care lucra la ambasada din Roma, în cadrul biroului atașatului militar, a fost reținut sub suspiciunea de spionaj. Împreună cu el, un căpitan al Marinei Italiene a fost reținut și arestat. Operațiunea a avut loc după surprinderea unui „moment operativ” una dintre multele intalniri secrete între cei doi bărbați, imediat după transferul de documente clasificate de către ofițerul italian în schimbul unei sume de bani. Potrivit ziarului local Corriere della Sera, căpitanul italian, pe lângă documentele italiene, ar fi transmis rusului informații secrete de la NATO. Informații despre contactele dintre ei au venit la serviciile speciale italiene în urmă cu câteva luni .Ambasada Rusiei a confirmat reținerea unui membru al biroului atașatului militar. Diplomații au spus atunci că cercetează circumstanțele incidentului și și-au exprimat speranța că acest lucru nu va afecta relațiile dintre Rusia și Italia. Se cunoaste că ofițerul italian a fost arestat, iar rusul a fost expulzat din Italia .
 • Pe 22 martie, Televiziunea Națională Bulgară (BNT) a raportat că autoritățile țării urma sa expulzeze doi diplomați ruși în legătură cu „scandalul de spionaj”. Anterior, Parchetul General al Bulgariei a anunțat începerea procedurilor preliminare împotriva unui grup de persoane suspectate de spionaj pentru Rusia. Autoritățile bulgare au pus sub acuzare șase cetățeni ai țării, cadre militare și funcționari publici, care aveau legătură cu securitatea națională și ar fi „transferat date clasificate într-un alt stat”. Cinci dintre ei au fost reținuți pentru 72 de ore, unul a fost eliberat pe cauțiune. În cursul anchetei, s-a stabilit că doi cetățeni ai Federației Ruse au desfășurat activități de informații nereglementate incompatibile în cadrul relațiilor dintre cele două țări. Ambii ruși beneficiau de imunitate diplomatică .
 • Pe 8 februarie, Suedia l-a notificat pe ambasadorul rus că un diplomat de la ambasada Rusiei trebuie să părăsească Suedia, acesta este un „răspuns clar la decizia inacceptabilă” de a-l expulza pe diplomatul suedez din Rusia, a declarat ministrul de externe, Ann Linde. În aceeași zi, Polonia l-a declarat persona non grata pe angajatul consulatului rus din Poznan, iar Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania l-a declarat persona non grata pe un angajat al ambasadei Rusiei la Berlin, ca răspuns la decizia Rusiei. pe 5 februarie (în acea zi, Rusia a expulzat trei diplomați din Republica Federală Germania, Polonia și Suedia pentru participarea la proteste neautorizate).
 • Pe 21 ianuarie, Ministerul de Externe albanez a anunțat că îl expulzează pe diplomatul rus Alexei Krivosheevdin cauza încălcării de către acesta a măsurilor anti-coronavirus. Departamentul a raportat că l-au contactat pe ambasadorul rus la Tirana, Mihail Afanasyev, și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea instrucțiunilor de către functionarul misiunii diplomatice. Cu toate acestea, „contrar promisiunilor, diplomatul a continuat să încalce măsurile luate”. Potrivit Ministerului de Externe albanez, guvernul țării a decis să-l declare pe diplomatul rus Alexei Krivosheev persona non grata cu obligația de a părăsi țara în termen de 72 de ore. Ambasada Rusiei la Tirana a declarat că partea albaneză nu a furnizat dovezi ale încălcării de către diplomatul rus a măsurilor împotriva COVID-19 în Albania. Misiunea diplomatică rusă a indicat că decizia autorităților albaneze de a-l expulza pe diplomatul rus a fost considerată neîntemeiată.

2020

 • Pe 18 decembrie, autoritățile bulgare au decis expulzarea diplomatului rus sub suspiciunea de „spionaj”. Ambasada Rusiei la Sofia a clarificat că este un atașat militar, aerian și naval. A fost declarat persona non grata și i s-au acordat 72 de ore pentru a părăsi țara. Ambasada Rusiei a numit expulzarea diplomatului ca fiind nefondată, menționând că astfel de acțiuni nu contribuie la dezvoltarea dialogului „în sfera militară, precum și la întărirea stabilității în regiunea Mării Negre”.
 • Pe 10 decembrie, Olanda a acuzat de „spionaj”  doi diplomați ruși, care au fost declarați persona non grata cu obligația de a părăsi țara. S-a susținut că statutul diplomatic al rușilor era o acoperire, dar de fapt aceștia erau ofițeri ai Serviciului de Informații Externe (SVR). În același timp, Ambasada Rusiei în Olanda a semnalat pentru presa locală ca autoritățile țării nu au furnizat nicio dovadă a acțiunilor ilegale ale diplomaților.
 • Pe 23 septembrie, Ministerul bulgar de Externe a anunțat că va expulza doi diplomați ruși sub suspiciunea de spionaj . Parchetul Bulgariei a raportat că în cadrul cercetării preliminare s-a stabilit că în perioada 2016-2020, doi cetățeni ai Federației Ruse au desfășurat activități de informații în căutarea informațiilor despre planurile de modernizare a armatei bulgare. Scopul lor a fost să transfere informațiile colectate, reprezentând secrete oficiale și de stat, către serviciile de informații militare ruse (GRU) de la Moscova. S-a remarcat că ambii ruși suspectați au statut diplomatic. La rândul său, după cum a semnalat  Ambasada Rusiei la Sofia, „Bulgaria a expulzat din țară doi angajați ai misiunii comerciale a Federației Ruse, în timp ce nu au fost prezentate dovezi care să confirme realizarea unor activități incompatibile cu statutul diplomatic al acestora”. În contrapartidă, Rusia a expulzat un număr egal de diplomați bulgari aflați la post la Moscova.
 • Pe 24 august, ziarul Krone a relatat că Viena a declarat pentru prima dată un diplomat rus persona non grata în legătură cu un caz de spionaj. Pe 27 august s-a aflat că a părăsit Austria .
 • Pe 19 august s-a aflat că Ministerul de Externe norvegian a decis expulzarea unui diplomat rus din țară. S-a clarificat că acest lucru s-a datorat „scandalului de spionaj”. Ministerul a adăugat că rusul a lucrat în departamentul comercial al ambasadei și a efectuat acțiuni „incompatibile cu statutul diplomatic”.
 • Pe 10 august, presa a relatat că Slovacia expulza trei diplomați ruși. Motivul pentru, Ministerul de Externe slovac l-a numit faptul că acțiunile acestor diplomați ar fi contrazis Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice. În plus, purtătorul de cuvânt al diplomației slovace, Juraj Tomaga, a spus că consulatul general slovac de la Sankt Petersburg abuza de vizele eliberate și, astfel, vorbim despre o infracțiune comisă pe teritoriul altui stat – membru NATO și Uniunea Europeana. Pe 11 august, s-a aflat că diplomații ruși, care au fost declarați persona non grata de către Slovacia, au părăsit țara .
 • Pe 5 iunie, guvernul ceh a anunțat ca doi angajați ai Ambasadei Rusiei la Praga sunt persona non grata. Premierul Republicii, Andrei Babis, a semnalat pentru presa locală ca expulzarea angajaților ambasadei Rusiei are legătură cu povestea presupusului transport de otravă de ricină în Cehia. La sfârșitul lunii aprilie, săptămânalul Respekt a raportat că un bărbat cu pașaport diplomatic rus a sosit la Praga. Acesta ar fi avut ricina cu el , potrivit jurnaliştilor, ca să otrăvească trei politicieni locali care sunt implicaţi în demolarea monumentului mareşalului sovietic Ivan Konev şi redenumirea pieţei din faţa ambasadei Rusiei în cinstea lui Boris Nemţov. Mai târziu, mass-media cehă a numit numele acestei persoane – conform versiunii lor, acesta este șeful interimar al reprezentanței Rossotrudnichestvo (Centrul rus de Stiinta si Cultura), Andrei Konchakov. Ambasada Rusiei la Praga a numit aceste mesaje „nedocumentate și josnice” și a cerut să i se ofere diplomatului cu pricina protecție polițienească, deoarece amenințările au început să vină asupra lui din cauza hărțuirii personale din mass-media.
 • Pe 24 ianuarie, Bulgaria a declarat pe doi diplomați ruși persona non grata, fără a furniza nicio dovadă că aceștia au desfășurat vreo activitate pe teritoriul țării incompatibilă cu statutul lor.

2019

 • Pe 4 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania a declarat persona non grata doi angajați ai Ambasadei Rusiei la Berlin, justificând acest lucru cu o cooperare insuficientă din punctul de vedere al RFG al autorităților ruse în ancheta uciderii unui cetățean georgian, la Berlin, în august 2019 . Victima ar fi fost, spune presa rusă, unul dintre organizatorii exploziilor din metroul din Moscova. Ulterior, autoritățile germane au stabilit că este un terorist islamist. Un cetățean rus a fost reținut sub suspiciunea de a fi comis această crimă. Potrivit presei germane, suspectul ar putea fi un cadru al serviciilor speciale ruse . Dmitri Peskov , secretarul de presă al președintelui rus, a spus atunci că „cazul uciderii unui cetățean georgian la Berlin nu are legătură cu statul rus și cu organele oficiale ale acestuia”‘.
 • Pe 28 octombrie, autoritățile bulgare au expulzat din țară un diplomat rus, suspectându- l de activități de informații. Acest lucru s-a întâmplat după ce Parchetul General bulgar a anunțat că încheie o anchetă asupra unui cetățean rus suspectat că lucrează pentru serviciile speciale ruse sub acoperirea statutului său diplomatic. Potrivit site-ului parchetului bulgar, primul secretar al ambasadei Rusiei la Sofia a fost acuzat că a transmis date către serviciile secrete ruse. Potrivit uneia dintre versiuni , din septembrie 2018, el ar fi colectat informații secrete care constituie secret de stat pe teritoriul Bulgariei.
 • Pe 13 august, Serviciul de Securitate al Ucrainei a raportat că un diplomat rus care lucra la Consulatul General al Rusiei din Lvov a fost declarat persona non grata în Ucraina și a părăsit deja țara. Potrivit serviciului de presă al SBU, acesta ar fi fost implicat în activități de informații.

2018

 • Pe 22 noiembrie, Slovacia a expulzat un diplomat rus, acuzându-l de activități de informații . Diplomatul a părăsit țara în 48 de ore.
 • Pe 4 octombrie, s-a aflat că serviciile speciale olandeze au expulzat, pe 13 aprilie, din Olanda, patru ruși care ar fi încercat să efectueze un atac de tip hacker asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). Totodată, suspecții aveau pașapoarte diplomatice. Amsterdamul a susținut că, printre altele, rușii au încercat să aibă acces la dosarele de investigare a prăbușirii MH17.
 • Pe 11 iulie, presa elenă a relatat despre expulzarea a doi diplomați ruși din țară și interdicția pentru încă doi diplomați de a intra în Grecia. Aceste măsuri, potrivit rapoartelor presei locale, sunt legate de „acțiuni ilegale împotriva securității naționale” și „servesc ca răspuns la acțiunile ilegale de pe teritoriul Greciei, care constituie ingerință în afacerile interne ale Greciei”. Acuzațiile Atenei împotriva diplomaților includ încercări de a colecta și diseminare de informații, precum și mituirea oficialilor guvernamentali.
 • În martie 2018, o serie de țări au anunțat expulzarea diplomaților ruși . Motivul a fost incidentul de la Salisbury, unde, pe 4 martie, au fost otrăviți fostul colonel de rezervă al GRU Serghei Skripal, care lucra pentru serviciile speciale britanice, și fiica sa, Yulia. Marea Britanie susține că statul rus a fost implicat în otrăvirea Skripalilor cu agentul nervos A234, dar Rusia neagă categoric acest lucru. La mijlocul lunii mai, Serghei Skripal, după terminarea tratamentului, a fost externat din spital, Yulia a fost externată la mijlocul lunii aprilie. Pe 14 martie, premierul britanic Theresa May a anunțat expulzarea din Regat a 23 de diplomați ruși (mai mult de o treime din personalul ambasadei Rusiei în această țară) și înghețarea tuturor contactelor bilaterale la nivel înalt. Câteva zile mai târziu, liderii țărilor UE au căzut de acord la summit privitor la o declarație generală privind incidentul de la Salisbury, indicând că sunt de acord cu evaluarea guvernului britanic privind responsabilitatea „foarte probabilă” a Rusiei și absența „altor explicații plauzibile”. ” În plus, guvernele naționale au decis să-și elaboreze propriile răspunsuri, inclusiv expulzarea sau rechemarea diplomaților. Pe 26 martie, s-a cunoscut că, în semn de solidaritate cu autoritățile britanice în cazul Skripal, Statele Unite au luat decizia de a expulza 60 de diplomați ruși – 48 de angajați ai misiunii diplomatice și încă 12 angajați ai misiunii ONU – și de a închide Consulatul General al Rusiei de la Seattle. Autoritățile germane au anunțat, atunci, că intenționează să expulzeze patru diplomați ruși. Patru diplomați urmau să părăsească Franța și Polonia, câte trei Lituania și Cehia, câte doi Danemarca, Italia și Țările de Jos, câte unul Finlanda și România. Ucraina a expulzat 13 angajați ai misiunii diplomatice, Letonia – un diplomat și un angajat al Aeroflot. Estonia l-a expulzat din țară pe atașatul militar al ambasadei Rusiei. Potrivit Consiliului European, 14 din cele 28 de state membre UE au decis să expulzeze diplomații ruși ca măsură de solidaritate cu Londra în cazul Skripal. De asemenea, Canada a decis să expulzeze patru diplomați ruși și Australia, doi. Expulzarea unui diplomatul rus a fost raportată si de Georgia . În total, peste o sută de diplomați au fost expulzați din Statele Unite, o serie de țări europene și alte state.

A consemnat Ciprian Pop, pe baza informațiilor apărute în presa rusă si din alte state