Publicat: 18 August, 2012 - 11:29
Share

Piaţa spaţiilor industriale a fost dominată de producţie în primul semestru din 2012, sector ce a devenit unul dintre cei mai importanţi factori de creştere a PIB-ului în România. Activitatea totală de închiriere de spații industriale în S1 2012 a însumat aproximativ 53.000 mp, la care se adaugă tranzacţiile directe de 16.500 mp, înregistrând o scădere faţă de semestrele precedente. Cea mai mare tranzacție din primul semestru al anului a fost vânzarea fabricii Nokia (35.000 mp) către producătorul de electrocasnice De’Longhi. În prezent, 20.000 mp clasă A de spații industriale sunt în construcție în zona București. În afara Capitalei, stocul modern de spații industriale va crește până la finalul anului cu aproximativ 45.500 mp, momentan fiind în construcție aproximativ 34.500 mp.

„Piaţa industrială din România prezintă în continuare interes pentru investitori și se estimează că aproape 50% din volumul investiţiilor directe va fi absorbit de către sectorul industrial până la sfârşitul anului. Stabilitatea randamentului prime din zona București, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală și de Est, susține potenţialul investiţional al sectorului industrial şi logistic. Astfel, o serie de companii internaţionale şi-au extins deja liniile de producţie din România, acestea devenind importante unităţi exportatoare”, a declarat Marian Orzu, Head of Industrial Department CBRE România. „Însă, activitatea pe piaţa locală a fost afectată atât de instabilitatea politică cât şi de extinderea procesului de finalizare a tranzacţiilor, motiv pentru care cererea pentru spaţii industriale a înregistrat descreşteri pe întreg teritoriul României,” a explicat Marian Orzu.
 
O scădere semnificativă s-a înregistrat în zona Bucureştiului, cu numai 9.400 mp tranzacţionaţi, iar la nivelul întregii ţări cererea a scăzut cu aproximativ 56% în comparaţie cu S2 2011. Stocul de spaţii vechi a înregistrat un reviriment, astfel încât jumătate din volumul tranzacţionat în zona Capitalei a fost de Clasa C, în timp ce în restul ţării ponderea acestui tip de spaţii industriale a reprezentat 12%.

În S2 2011, zona Bucureştiului a înregistrat cel mai mare nivel al tranzacţiilor, însă în primul semestru al acestui an judeţul Cluj a dominat topul, cu 70% din totalul tranzacţiilor, însumând peste 47.800 mp, dintre care 12.000 mp reprezintă tranzacţii directe. La nivel naţional s-a înregistrat un număr total de 16 tranzacţii, cu o suprafaţă medie de 3.300 mp. Vânzarea fabricii Nokia către producătorul de electrocasnice De’Longhi (35.000 mp) şi închirierea de către Draexlmaier a 2.400 mp în Olympian Park Braşov, au fost cele mai mari tranzacţii din primul semestru al acestui an.

Investiţii pe piaţa spaţiilor industriale s-au înregistrat în judeţele Cluj (Turda, Jucu, Luna), Dâmboviţa, Dolj, Timiş, Prahova şi Bihor. Stocul de spaţii industriale din zona Bucureştiului a rămas la acelaşi nivel ca în ultimele două semestre. În prezent, 20.000 mp (clasa A) sunt în construcţie în cadrul Bucharest West Industrial Park pentru operatorul logistic DSV, chiriaş ce ocupă deja 30.000 mp.

În afara Capitalei, stocul modern de spaţii industriale va creşte până la finalul lui 2012 cu 45.500 mp, prin livrarea a aproximativ 11.000 mp în S1 2012 şi a încă 34.500 mp aflaţi momentan în construcţie.

Chiria de referinţă a rămas la acelaşi nivel cu cel înregistrat în semestrul precedent. Pentru suprafeţe între 500 mp şi 999 mp, chiria de referinţă variază între 4 şi 4,2 euro/mp. Din totalul tranzacţiilor din primul semestru al anului, 69% au avut o suprafaţă sub 999 mp.

În zona Bucureştiului, atât chiria medie cât şi cea prime pentru spații industriale au rămas stabile, la 3,75 euro/mp, respectiv 4,1 euro/mp. Chiria prime din Capitală continuă să fie printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est, unde proprietăţi prime din Praga, Budapesta sau Belgrad se închiriază pentru 4,5 euro/mp.

Randamentul prime pentru zona Capitalei a rămas stabil, la 10,25%, şi este unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, în Praga randamentul prime a ajuns la 8%, iar în Budapesta este de 8,5%. Această stabilitate, alături de localizarea geografică a României, demonstrează potenţialul investiţional al sectorului industrial şi logistic.

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume (raportat la încasările din 2010). Compania are aproximativ 31.000 de angajaţi (excluzând afiliaţii) şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din întreaga lume (excluzând afiliaţii). CBRE oferă consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.cbre.com.