Publicat: 28 Iulie, 2020 - 18:00
Share

Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.

Cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au decis că legea este constituțională în raport cu criticile formulate de șeful statului și au considerat obiecția drept „neîntemeiată”.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

La începutul lunii iunie, Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, susținând că o asemenea sferă de reglementare este, în esență, o simplă declarație a Parlamentului, un anunț fără caracter normativ.

Administrația Prezidențială a transmis că legea este definită ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dând expresie exclusiv voinței legiuitorului, ale cărei conținut și formă sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, iar conform Curții Constituționale, legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relații sociale generale, fiind, prin esența și finalitatea ei constituțională, un act cu aplicabilitate generală.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: