Publicat: 6 Noiembrie, 2013 - 13:23
Share

Curtea Constituţională a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia preşedintelui Traian Băsescu la legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

Preşedintelui Băsescu susţine că prevederile acestei legi sunt neconstituţionale.

Adică contravin dispozitiilor articolului 1 alineatul (5) si articolului 147 alineatele (2) si (4) din Constitutie, intrucat conserva solutiile legislative constatate neconstitutionale prin Decizia CCR 784/2012, iar unele prevederi contravin articolului 80 alineatul (1), coroborat cu articolul 91 si articolul 148 alineatul (4) din Legea fundamentala in ceea ce priveste dreptul presedintelui Romaniei, in calitate de sef al statului si conducator al politicii externe a statului roman, de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci cand considera necesar, fara alte conditionari din partea puterii legislative sau executive.

Potrivit sursei citate, in forma initiala a legii supusa controlului de constitutionalitate, articolul 18 avea urmatorul cuprins: '(1) Conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European este presedintele Romaniei sau primul-ministru al Guvernului Romaniei. (2) Stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European se face prin acord intre Guvernul Romaniei si Institutia Prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii. (3) In situatia in care acordul prevazut la alin. (2) nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei Romaniei la respectiva reuniune a Consiliului European'.

Preşedintelui Basescu sustine că ca la articolul 19 din aceeasi lege se prevedea faptul ca: '(1) Guvernul transmite celor doua Camere ale Parlamentului, in termen de minimum 7 zile lucratoare, inaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegatia Romaniei intentioneaza sa o prezinte. (2) Inaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul adopta mandatul. (3) In cazul in care conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunea Consiliului European sustine alta pozitie decat cea primita prin mandat, Guvernul va motiva in scris respectiva pozitie'.