Publicat: 8 Septembrie, 2013 - 17:41
Share
Comisia Europeană va adopta un pachet legislativ care va favoriza interconectarea continentului european, sporindu-i competitivitatea, și va crea un sector digital sustenabil și locuri de muncă în domeniu. Pachetul legislativ va ușura viața consumatorilor pentru că aceștia vor putea beneficia de dispozitivele și de serviciile digitale pe care le apreciază; de asemenea, întreprinderile și antreprenorii europeni vor putea crea mai ușor viitoarele locuri de muncă în sectorul digital. Eliminarea tarifelor de roaming și garantarea "neutralității internetului" sunt cele mai importante schimbări în favoarea cetățenilor.
 
Rețelele de telecomunicații reprezintă coloana vertebrală a economiei digitale și o componentă cheie pentru viitorul industriei de resort europene, dar sunt într-o stare proastă. Deși există o creștere importantă a cererii de servicii digitale (în special de date), veniturile sunt în scădere, capitalizarea pieței este redusă, investițiile nete făcute de anumiți operatori stagnează, în timp ce alții se confruntă cu un nivel ridicat al datoriilor.
Slaba performanță a sectorului telecomunicațiilor afectează întreg ecosistemul digital (inclusiv producătorii de echipamente și companiile care furnizează servicii de internet din Europa). De asemenea, sunt afectate domenii care depind din ce în ce mai mult de conectivitate, cum ar fi sectorul automobilelor (mașinile conectate la internet), construcția de dispozitive inteligente, vânzările cu amănuntul sau cu ridicata, serviciile de logistică și cele medicale. În cazul unor condiții favorabile, ecosistemul digital crește cu rapiditate și creează locuri de muncă; stimulează inovarea și activitatea comercială în cadrul sistemului economic, printr-o productivitate sporită, eficiență și venituri.
Veriga lipsă din ecosistemul digital este piața unică în sectorul telecomunicațiilor, care ar conduce la creșterea permanentă a PIB-ului cu aproape 1% (comparativ cu nivelul înregistrat in 2010). Doar piața unică în sectorul telecomunicațiilor va dinamiza întregului ecosistem digital european și va plasa din nou Europa în fruntea clasamentului mondial.
Peste 4 din 10 companii sunt nemulțumite de gradul de conectivitate oferit. Consideră serviciile slabe și vitezele prea mici, în detrimentul propriei competitivități. Și consumatorii sunt nemulțumiți de tarifele abuzive și nejustificate, informațiile confuze și dispozitivele care nu funcționează.
Consiliul european de primăvară (2013) a cerut Comisiei să prezinte "măsuri concrete pentru crearea pieței unice a telecomunicațiilor cât mai repede posibil", înainte de întrunirea Consiliului european de toamnă din luna octombrie.
Comisia va adopta o propunere legislativă care va transforma în realitate două principii cheie ale Tratatului
UE: libertatea de a oferi și libertatea de a beneficia de servicii digitale oriunde în Uniunea Europeană. Pachetul se bazează pe directiva-cadru privind comunicațiile electronice din 2009 și va elimina eventualele blocaje și obstacole din calea creării unei piețe unice pentru cele 28 de piețe naționale de telecomunicații din Europa, menținând în același timp echilibrul necesar pentru ca toate părțile interesate să fie câștigătoare.