Publicat: 5 Noiembrie, 2012 - 20:15
Share

 Comisia Europeană a decis Luni, 5 Noiembrie, să adauge încă 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvenţe radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe lângă banda de 2 GHz. În prezent, această bandă este folosită numai pentru comunicaţiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de reţele 3G. Decizia obliga statele membre sa deschida spectrul corespunzator pana la 30 iunie 2014 cel mai tarziu si stabileste conditii tehnice armonizate care permit coexistenta diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum inainte de un spectru de frecvente pentru servicii wireless de banda larga de mare viteza de doua ori mai mare decat cel din Statele Unite, si anume de aproximativ 1000 MHz.

Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobila vor avea mai multe posibilitati de a investi in imbunatatirea retelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru intreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, in timp, de transferuri de date mai rapide si de mai multe servicii in banda larga. Un acces mai larg la spectrul de frecvente pentru tehnologii 4G va avea o contributie substantiala la indeplinirea obiectivului in materie de banda larga prevazut de Agenda digitala, si anume acoperirea universala de banda larga la cel putin 30 Mb/s la nivelul UE pana in 2020.

•"Acest spectru suplimentar pentru 4G in Europa inseamna ca putem raspunde mai bine cererii tot mai mari si mai variate de servicii wireless in banda larga. Doresc sa vad ca statele membre actioneaza rapid in vederea schimbarii licentelor existente. Avem cu totii de castigat daca dispunem de conexiuni wireless mai rapide in Europa", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Prin aceasta decizie se pune in aplicare liberalizarea armonizata a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) in toate statele membre, evitandu-se fragmentarea pietei interne in viitor, cand va fi utilizata aceasta banda de frecventa.