Publicat: 16 Octombrie, 2012 - 20:56
Corespondență de la Bruxelles


Activitatea senatorilor şi deputaţilor români ar trebuie să fie reglementată de un cod de conduită, iar adoptarea acestui regulament până la încheierea mandatului actualului parlament ar reprezenta un semnal pozitiv din partea forului legislativ român. Aceasta este principala concluzie a discuţiilor de la Bruxelles dintre Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, discuţia cu oficialul european a fost "lungă şi complexă", Reding subliniind că înţelege eforturile pe care le face parlamentul pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
"Am stabilit să avem un dialog constant între comisarul Reding şi parlamentul naţional, Camera Deputaţilor, cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmăm în aşa fel încât să avem o transparentizare a deciziilor interne ale parlamentului, paşi concreţi şi rapizi în momentul în care persoanele sunt susceptibile şi sunt stabilite de instanţă că sunt incompatibile sau în conflict de interese", a spus Zgonea. Deputatul român a reafirmat cooperarea instituţiei pe care o reprezintă cu cele două agenţii - Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru ca "regulile din cadrul parlamentului să fie cele democratice, să fie respectată legea şi valorile democratice ale UE".

Potrivit acestuia, Viviane Reding a atras atenţia asupra necesităţii adoptării "unui cod de conduită, care să fie pus în aplicare în cadrul regulamentelor Camerei Deputaţilor şi al Senatului înainte de finalizarea acestui mandat, lucru care ar fi un semnal pozitiv din partea parlamentului României". Zgonea a explicat că, modelul anglo-saxon ar putea fi luat ca exemplu la elaborarea acestui proiect, şi că, el ar putea include şi sancţiuni, după modelul celui de la  Parlamentul European. În plus, împreună cu ANI, Camera Deputaţilor ar urma să aducă "câteva modificări regulamentului, pentru a nu mai avea ce s-a întâmplat în 2009 sau 2010, când o cerere a procurorului şef a stat 11 luni la comisia juridică, sau anumite situaţii, când de exemplu instanţa declară un parlamentar incompatibil şi parlamentul nu ia decizie rapid", a mai spus Zgonea. "Vrem să le facem /aceste schimbări/ înainte de închiderea acestui mandat, cel puţin proiectele să le depunem, să fie susţinere din partea tuturor partidelor politice, pentru a da un mesaj clar că România e pe un drum de maturizare a clasei politice şi că am înţeles aceste reguli.

Mai mult, e un semnal şi pentru toţi cetăţenii români care candidează pentru un mandat de parlamentar, să ştie ce-i aşteaptă când ajung în parlament, care sunt regulile legate de incompatibilităţi, conflicte de interese. Să înţeleagă un cetăţean că dacă vrea să fie parlamentar trebuie să aibă anumite calităţi morale", a explicat Zgonea. Pe de altă parte, deputatul român a informat că, va trimite comisarului european pentru justiţie o scrisoare "cu toate angajamentele care reieşeau din MCV şi pe care noi le-am îndeplinit în ultimele săptămâni". Zgonea a subliniat că, nu doreşte ca parlamentul României să mai fie introdus "în partea negativă a MCV".

În context, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat şi faptul că o va invita pe Viviane Reding în România anul viitor, în 2013, Anul cetăţeniei europene, pentru a avea o dezbatere cu românii. "Românii au nevoie să vadă că instituţiile europene cred în ei şi-i văd parteneri europeni. Participarea doamnei Reding este un semn de maturizare şi de încredere pe care instituţiile UE o arată românilor. Avem trei milioane de români care lucrează şi sunt respectaţi în Europa. Avem şi state care au impus restricţii de muncă, dar face parte dintr-un proces pe care l-am acceptat şi face parte din integrarea noastră europeană. Eu cred însă că, în acest moment, Comisia este deschisă la un dialog constant cu noi", a mai spus Valeriu Zgonea.