Publicat: 17 Mai, 2016 - 18:44

UPDATE 20.00: Educaţie: 14%, Sănătate: 17%, Asistenţă socială: 35%, Armată: 38%, Ordine publică: 31%, Consilii judeţene: 8%

Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți că proiectul privind salarizarea bugetarilor are ca scop corectarea unor disfuncționalități din sistem. Șeful Guvernului a precizat că accestul se va pune pe domeniul Sănătății.

”Ar urma să vină cu corectarea unor difuncționalități din sistemul unic de salarizare. Dat fiind contextul discuțiilor din momentul de față, legat de anumite sectoare, în domeniul sănătății vrem să venim cu propuneri de reformă care să schimbe pozitiv lucrurile în sistem. Am cerut domnului ministru în acest context să analizeze, păstrând obiectivul pe care ni l-am asumat, acela de a rezolva problema corecțiilor de încadrare pentru toate categoriile de salariați din sistemul public, am cerut domnului ministru să corecteze această problemă și să venim pentru sistemul de sănătate cu o abordare unitară de corectare și de reechilibrarea a salariilor atât pe orizontală cât și pe verticală. Așa ar trebui să arate toate sectoarele atunci când vorbim de reechilibare salarială. Nu vrem să aratăm ca alții care promit, lansează petrade cu alocări bugetare după care fug pentru că nu pot să le facă. Noi ne limităm la ce știm că reușim să facem”, a declarat premierul.

„Am făcut o ordine de prioritate, asta nu înseamnă că celelalte sectoare nu sunt prioritate. Suntem conștienți că e și Educația foarte importantă, dar cred că e important să discutăm despre ce putem să facem, nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloș, în câteve luni, cu limitele bugetare pe care le are, să corecteze toate problemele din sistem”, a mai precizat Cioloș.

stire initiala

Potrivit unei variante a ordonanţei de urgenţă discutate de Guvern cu principalele sindicate, peste 270.000 de angajaţi de la stat ar urma să aibă salarii mai mari.
 
Creșterile salariale vizează 278.356 angajați din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoae plătite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. În ceea ce privește creșterile salariale din sănătate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

Proiectul de ordonanță prevede ca angajații plătiți din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică ce beneficiază „de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie/ grad/treaptă şi gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice, unităţii respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

În ceea ce privește salariile din sănătate, ordonanța prevede o creștere suplimentară de circa 10% a salariilor debutanților.

Se introduce, de asemenea, un sistem de premiere bazat pe criterii de performanță, în limita a 2% din cheltuielile salariale ale instituției.

Un sistem asemănător de premiere este prevăzut și pentru angajații din învățământ. Ordonanța nu prevede însă alte creșteri salariale pentru personalul din educație.

 Sindicaliștii care au ieșit de la negocierile de la Ministerul Muncii s-au declarat nemulțumiți de proiectul de ordonanță, în special din cauza creșterilor salariale mici din învățământ.

Simion Hăncescu, președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că sindicaliștii pe care îi reprezintă nu pot susține această ordonanță.

”Așa cum i-am spus și ministrului acest proiect de ordonanață nu poate fi susținut de noi. Ne așteptam la o lege a salarizării care să creeze un orizont pentru oamenii din sistem. Aceasta ordonanață este pentru noi nulă. Există două domenii în România care ar trebui tratate cu prioritate: Educația și Sănătatea. Din păcate, Educația a fost abandonată în acest moment”, a declarat Hăncescu.

Totodată, acesta a percizat că la ministerul Muncii nu a avut loc de fapt o negociere.

”Nu pot să pronunț acum cuvântul grevă, oamenii din sistem sunt cei care decid. Nu a fost nicio negocierere. Ni s-au prezentat trei variante pe care ministerul Muncii le-a avut în vedere”, a mai spus liderul sindical.

În timp ce sindicaliștii din învățământ sunt nemultumiți de noul proiect de salarizare propus de Guvern, sindicaliștii din sănătate consideră că acesta aduce vești bune. Aceștia se consideră mulțumiți, considerând că au avut destulă influență pentru rezolvarea problemelor.

arius Sepi, lider Sanitas: „Să zicem că sunt veşti bune. O să facem o analiză pe text, la nota de fundamentizare, să vedem dacă tot ceea ce am cerut noi se regăsește și în ordonanță. Și dacă este așa cum s-a discutat atunci probabil că vom fi mulțumiți.”

„Din ianuarie, noi cei de la Sanitas, am spus foarte clar că înainte de a discuta de o lege de salarizare, trebuie să se rezolve și ilegalitățile din sănătate și asistența socială. Se pare că am avut destulă influență atâta timp încât azi s-a discutat mai pragmatic cu rezolvarea acestor problemă”, spune liderul Sanitas.