17 august 2022

Ce este ”botezul de necesitate”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În mod normal, botezul se săvârșește în biserică, după Sfânta Liturghie, pentru ca pruncul botezat să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului. Cu o singură excepție: ”botezul de necesitate”.

Este vorba despre botezul administrat copiilor sau persoanelor nebotezate care sunt în pericol de moarte și cărora nu li se poate aplica botezul normal, pentru că lipsesc preotul sau alte condiții prescrise de canoanele sau rânduielile bisericești.

Orice creștin aflat de față poate fi botezătorul

În această situație, pentru ca pruncul să nu moară nebotezat, oriunde s-ar afla el, ”botezul de necesitate” poate fi administrat de către orice persoană creștină sau botezată, care este de față. Aceasta trebuie să spună formula botezului: ”Se botează robul lui Dumnezeu (se rostește numele pruncului) în numele Tatălui. Amin. Și al Fiului. Amin. Și al Sfântului Duh. Amin. Acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.” Se rostește această formulă aruncând apă sau, dacă botezul se săvârșește în loc fără apă – pe un câmp, de exemplu -, se aruncă țărână asupra pruncului.

Preotul desăvârșește slujba

Cu aceasta copilul se consideră botezat, dacă moare. Iar dacă trăiește, preotul completează slujba până la capăt.

Canon greu pentru părinții care lasă pruncul nebotezat

Prin ”botezul de necesitate” biserica dă posibilitatea ca pruncii să nu moară necreștinați. Și prevede grele pedepse canonice pentru părinți, dacă din neglijența lor copilul piere nebotezat. (Preot prof. dr. Nicolae Necula – ”Biserică și cult pe înțelesul tuturor”).

foto pixabay

Articol de Gabriela Boceanu