25 iunie 2022

Ce este hramul unei biserici ?

Buseica -foto Doxologia
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

 Biserica Sfânta Treime, biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavril, biserica Înălțarea Domnului, biserica Sfântul Nicolae – orice lăcaș de cult ortodox este așezat sub patronajul unui praznic împărătesc sau al unui sfânt al cărui nume îl poartă. Pe înțelesul tuturor, se spune că biserica poartă hramul sfântului respectiv. Dar cum au luat naștere hramurile?

Preot prof. dr. Nicolae Necula, prodecanul  Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității București, explică (”Biserică și cult pe înțelesul tuturor”).

 Primele biserici au fost zidite pe mormintele martirilor

”Chiar de la începuturile creștinismului credincioșii au înconjurat cu dragoste, venerație și respect pe eroii credinței, adică pe sfinții lor. Ei au adunat și au înmormântat cu grijă și pietate rămășițele trupești ale celor care mureau pentru Hristos și se adunau în fiecare an, de ziua morții lor, în jurul mormintelor, pentru a-i pomeni, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și prin citirea actelor vieții, faptelor și pătimirii lor. Când creștinismul a început să se dezvolte în libertate, mai ales în secolul al IV-lea, creștinii au zidit primele biserici pe mormintele martirilor și mucenicilor pentru a le păstra vie memoria”.

Când bisericile au devenit mai numeroase decât mormintele…

”Mai târziu n-a mai fost cu putință ca orice lăcaș de cult să fie înălțat pe mormintele sfinților și martirilor. Astfel s-a luat obiceiul ca orice lăcaș sfânt să fie închinat, dedicat sau consacrat unui sfânt al Bisericii. Așa cum fiecare creștin primește la botez un nume de sfânt, la fel și o biserică, atunci când se târnosește, adică este sfințită de către episcop sau arhiereu, primește numele unui sfânt în cinstea căruia a fost zidită și care de acum o patronează și o ocrotește. Este ceea ce numim hramul unei biserici.”

Unde se află icoana sfântului protector

”Icoana al cărei hram îl poartă biserica se pictează în exterior, pe fațada vestică a lăcașului de cult. În interior ea apare pe catapeteasmă, în stânga icoanei Mântuitorului.”

”Taina” hramului dublu

”Multe biserici au un hram principal și unul secundar. Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii respective și se serbează cu mare fast și solemnitate.”

foto : Doxologia.ro

Articol de Gabriela Boceanu