28 mai 2022

   Ce fac bolnavii dinafara spitalelor?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

 

    Octavian Știreanu

Raed Arafat declara vineri că pacienții sunt de vină pentru aglomerarea spitalelor. „Sunt bolnavi care nu sunt de terapie intensivă, poate în altă țară i-ar trimite acasă. Ei nu vor să se ducă acasă, ci să rămână, să se interneze. Sunt situații în care pacienții sunt internați, dacă insistă, în loc să fie trimiși acasă să se trateze”. Doctorul are dreptate, dar nu răspunde la înterbarea: cu ce să se trateze acasă?

Vorbăreața de la spitalul „Mihai Nasta” spune exact pe dos, că oamenii așteaptă prea mult până să vină la spital și că ei ar trebui să se  prezinte încă de la primele simptome, nu când starea li s-a agravat.

În spitale situația este dramatică, la ATI este iadul. Bolnavii, laolaltă cu personalul medical, supraviețuiesc în niște condiții subumane. Presimțirea multora este că de la ATI nu mai există întoarcere. Sunt bolnavi care cer în scris să nu fie intubați în situația în care-și pierd cunoștința.

Medicii de la primiri urgențe sunt puși în situații limită. Se alege praful și de profesie, și de viața lor, și de viața pacienților. „Lucrăm ca pe front. Pacienții sunt pe scaune. Avem în jur de 27 de paturi în UPU. În momentul de față, sunt 60 și ceva de confirmați pozitiv. Cei cărora situația le permite stau pe scaun conectați la prizele de oxigen sau la tuburile de oxigen. Sunt zile în care efectiv intrăm în panică dacă nu primim oxigenul din partea firmei”, spunea  zilele trecute dr. Fiorella Mitoiu, medicul șef din UPU Sf. Pantelimon. E doar un exemplu din mii.

Presiunea pe spitale este inimaginabilă. Spitalele crapă, iar când nu crapă iau foc. Cele zece decese din decembrie trecut,  de la spitalul din Piatra Neamț, s-au datorat supraaglomerării saloanelor ATI cu paturi cu 30% peste norme. E concluzia oficială a anchetei. La Craiova, sâmbătă, ventilarea cu oxigen a bolnavilor din ATI s-a întrerupt pentru că instalația electrică a cedat  și siguranțele au sărit în aer. Și era o secție nouă, inaugurată cu două săptămâni în urmă. La Timișoara, managerul spitalului a cerut mașini de pompieri în curte, să fie gata de orice intervenție în caz de incendiu. La Sibiu, noul director sl spitalului județean,  militar de carieră, a cerut ceva similar, pentru că „Sibiul riscă să devină Constanța 2”.

Din incinte de tratament, spitalele s-au transformat în redute de cucerit. Salvările cu bolnavi pe targă stau parcate cu orele pe la porțile spitalelor. Între timp, alții sună zadarnic la 112. Cei care au șansa să ajungă la UPU stau pe coridoare, cu furtunele atârnate de gât. Se va deschide spitalul de la Lețcani, sub comandă militară. Ministrul Cseke, interimar la Sănătate, a dispus și redeschiderea spitalului modular din Pipera, pe care panarama de primar general Mucușor Plicușor l-a închis chiar în acest an din rațiuni politice,  numai pentru că a fost construit sub mandatul Gabrielei Firea.

Mărirea improvizată a numărului de paturi nu poate continua la nesfârșit. Nu mai există spații pentru așa ceva, cu toată forțarea zidurilor și a instalațiilor. Sunt niște limite obiective care nu pot fi depășite. Cea mai evidentă este absența personalului medical, și așa insuficient în condiții normale, darmite când mai apar și paturi în plus. De exemplu, pentru punerea în funcţiune a spitalului mobil de la Lețcani, care va fi redeschis în aceste zile, la 8 luni după ce fusese închis… „pentru câteva zile”, va fi nevoie de 60 de asistenţi medicali şi 18 medici.

Nu de paturi ducem lipsă, ci de medici, asistente, infirmiere. Oameni cu aceste profesii pleacă în străinătate într-o veselie, fără ca statul român să ia măcar în stare de necesitate niște măsuri protecționiste în favoarea sistemului sanitar național și a sănătății populației. Dacă fuga la sparanghel nu poate fi oprită, exodul personalului medical putea fi stopat. Măcar temporar.

Dar, și în condițiile astea, Vasilică Cîțu cere paturi, paturi, paturi…Și a dat pe sub ușă aprobarea pentru un ordin criminal: toate spitalele din țară să nu mai primească niciun fel de bolnavi, în afara unor urgențe chirurgicale! Speră că se vor vindeca mai mulți de Covid, dar nu ține seamă că mulți oameni suferinzi de alte boli grave vor muri pentru că li s-a interzis internarea.

Umflarea saloanelor cu paturi peste normele sanitare comportă riscuri mari. În caz de incediu,  niște paturi aduse în plus pot avea ca efect niște paturi în minus, când saloane sau etaje întregi trebuie dezafectate. Așa s-a întâmplat la Institutul Balș, de unde, în urma incendiului din ianuarie, a trebuit să fie evacuați peste 100 de bolnavi, trimiși la alte spitale a căror situație s-a complicat astfel și mai mult.

A mai apărut un fenomen. Sufocarea spitalelor, incendiile, informațiile că nici în spitale nu mai sunt medicamente, dramele de-acolo care răzbat dincoace de ziduri și care nu pot fi ținute sub preș,  toate acestea mai au un efect pervers: oamenii se tem să mai cheme salvarea ori  să mai meargă la spital. S-a instalat o teamă sau cel puțin o superstiție că din spital nu mai au scăpare.

Sunt estimări realiste că numărul celor infectați este de 4-5 ori mai mare decât cel al celor declarați și internați. Fostul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, declara acum o săptămână că numărul real al cazurilor de COVID-19 nu este cel care apare în raportările oficiale, acestea comunicând doar cazurile declarate. Dar există foarte multe cazuri nedeclarate, de frică sau din neglijență, deoarece oamenii se testează și acasă, astfel că  amploarea infectării populației este mult mai mare. „Noi ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri”, declara Nelu Tătaru la Digi24.ro.

Întrebarea care se pune este cum se tratează cei care nu încap sau nu ajung la spitale? Doctorul Raed Arafat s-a scăpat: „Sunt situații în care pacienții sunt internați, în loc să fie trimiși acasă să se trateze”. Gura păcătosului adevăr grăiește: oamenii se pot tratata și acasă. Dar cu ce? Asta nu mai spune dl doctor.

Pentru cei peste 50.000 de oameni care sunt acasă, cu forme incipiente de boală, nu există o modalitate transparentă de acces la tratament, la care ei să poată apela fără să mai ia cu asalt porțile spitalelor. Despre existența lor se știe, dar sunt lăsați în plata domnului. Ei se tratează după folclorul medical de pe internet sau după ce mai află de la prieteni și cunoștințe de prin spitale. Medicii de familie le recomandă paracetamol, vitamine și sirop de tuse, nu au altceva ce să le prescrie și le spun să sune la 112 dacă li se înrăutățește starea. Și ajung la spital în starea despre care vorbea șefa spitalului „Marius Nasta”.