15 august 2022

Ce faci când un câine te atacă?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ai aplicat mai întâi prevenția? Ai recepționat, adică, mesajul: ”Vezi că sar la tine!”? Uite care sunt semnele unui atac iminent.

Stă nemișcat, rigid. Are privirea aceea ciudată, fixă, cu pupilele dilatate, pe care uneori nici stăpânul lui nu știe cum să o interpreteze. Uneori se așază într-o parte, zice, în mintea lui, că așa arată mai mare, mai impresionant. Își zburlește părul pe spinare, tot în ideea că o să pară cât mai mare posibil. Ultimul avertisment: mârâie, își arată colții. Dacă tot nu ai înțeles, te latră și se repede la tine.

Tactica defensivă

Nu țipi, nu încerci să îl impresionezi: ”Marș de aici!”. Trebuie să rămâi cât mai impasibil. Să îl ignori. Nu fugi, nu râzi, nu fluieri, nu faci gesturi bruște și nu îl privești în ochi. În limbajul canin, a-l privi în ochi se traduce prin: ”Ha, te pui cu mine?! Hai, vino să ne batem!”. Observă comportamentul a doi câini care nu se plac: se așază oblic unul față de celălalt și întorc capetele ușor în lateral – nu se privesc în ochi. Evită confruntarea.

 Atenție la copii!

Învață-i să nu alerge și să nu țipe pe lângă un câine străin – fie îl sperie și atacă din instinct, fie îi stârnește instinctul de vânătoare. Și tăvălitul pe jos, chiar și în joacă, în fața câinelui transmite același semnal: ”Uite prada, șo pe ea!”.

Pentru cei mici și pentru cei mari

Dacă ești iubitor de animale, îți este greu să treci pe stradă pe lângă un câine și să nu îi faci bezele. Doar că nu știi în ce toane este – câinii, se spune pe bună dreptate, sunt la fel de imprevizibili ca și copiii, chiar și cei mai blânzi și docili pot avea derapaje de comportament. Nu știi nici ce temperament are, nici cum l-a educat (dacă l-a educat) stăpânul. Nu-i poți anticipa reacția. Deci, din nou, este sănătos să aplici prevenția: ocolește câinele, nu trece pe lângă el, ci pe lângă proprietar. Dacă nu reziști imboldului de a-i vorbi, de a-l mângâi, cere permisiunea stăpânului. Regulă de bază: învață copiii să nu se repeadă să mângâie un câine străin, să întrebe mai întâi însoțitorul biped al acestuia: ”Pot să îl mângâi?”. Și mângâierea, o dată permisă, să nu înceapă direct de pe cap: câinii percep orice mișcare frontală drept o amenințare.

Cum te prezinți în fața hămăitorului

Cu palma întinsă. Îl lași să să te ”scaneze” mai întâi prin intermediul mirosului și, dacă vezi clar că te acceptă, poți să îl mângâi. Important: rămâi în picioare. Dacă te cobori la nivelul lui, îi trezești instinctul de dominare.

O prietenă mi-a povestit”dialogul” – straniu și înspăimântător – pe care l-a avut cu un câine de pe stradă. S-a oprit ca să îl mângâie și s-a așezat pe bordură, să ”stea de vorbă cu el”. Câinele, de talie destul de mare, și-a pus labele din față pe umerii ei și practic a imobilizat-o: ea nu a făcut nici o mișcare minute în șir, de frică, patrupedul o domina, capul lui era deasupra capului ei. A așteptat încremenită până când câinele a luat act de supunerea ei și a eliberat-o – și-a pus coada pe spinare și a plecat, satisfăcut de victorie.

Cine pe cine pune la punct?

sursa foto: pixabay

 

Articol de Gabriela Boceanu