16 octombrie 2021

Ce înseamnă să fii asistent maternal – părinte ca profesie?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asistenţii maternali şi emoţiile reînceperii orelor în format fizic

Oare câţi dintre noi, în confortul nostru de zi cu zi, am pune la dispoziţie tot ce avem pentru suflete ale semenilor noştri: casa cu toate utilităţile, munca fizică şi implicarea psihologică, alte sacrificii materiale şi chiar personale, practic viaţa noastră şi a familiei?

Ce înseamnă să fii asistent maternal – părinte ca profesie?

Doar că nu e o simplă profesie, ci e o muncă de valoare a celor pentru care calitatea de părinte e esenţială. Nu e nevoie doar de un atestat pentru a creşte, îngriji şi educa un copil la domiciliul său, ci şi de dragoste şi implicare emoţională.

Începutul de an şcolar reprezintă o provocare atât pentru copii cât şi pentru adulţi.
Pentru fiecare şcolar/preşcolar prima zi este specială, fie că este vorba de prima zi din viaţa sa de şcolar/preşcolar, fie că este vorba de un şcolar/preşcolar „veteran” în astfel de emoţii.
Emoţiile copleşesc pe toată lumea, de la mic la mare.

Cu ce diferă viaţa unui părinte faţă de cea a asistentului maternal profesionist?

Mai jos stau mărturie primele impresii ale asistenţilor maternali, dar şi a copiilor cu privire la prima zi de şcoală:

„Mă bucur că noul an şcolar este fizic că altfel învaţă şi copiii decât online. Izabela a fost foarte nerăbdătoare să vina cat mai repede prima zi de şcoală că s-a plictisit in vacanţă şi i s-a făcut dor de d-na învăţătoare şi de colegi.Azi a fost foarte frumos pt ea prima zi de şcoală le-a cumpărat d-na învăţătoare pizza le-a dat baloane şi a fost foarte bucuroasă.” (M. Florentina)

„13 septembrie a reprezentat prima zi de grădiniţă pentru Florin, cu mare entuziasm şi emoţii am aşteptat. El are 5 ani şi 10 luni dar nefiind niciodată la grădiniţă doamna învăţătoare l-a dus de a văzut jucăriile masa, scăunelele, baia, mulţi copii.Sigur o să-i placă. Preferabil este să frecventeze, e plăcut să comunice să se cunoască să – şi facă prieteni.” (G. Marcela)

„Pentru prichindelul nostru mic în vârsta de 2 ani şi 4 luni, prima săptămână a fost agitată cu mulţi copii şi feţe străine. Dar o să fie bine….. Mami în schimb are mari emoţi. Pentru o mamă care este mereu alături de copilul ei, prima zi de grădiniţă, ziua în care el va rămâne alături de cineva străin, este foarte grea. Este dificilă atât pentru copil cât şi pentru părinte. Te simţi gol, pustiit. Numeri minutele şi te uiţi la telefon aşteptând cumva să sune. Totul trece atât de greu şi te simţi singur. Casa nu mai răsuna, nu îi mai auzi glasul, jucăriile stau părăsite în cutii şi nimic nu mai e ca înainte. O zi întreagă în care aştepţi ceva, îţi aştepţi copilul.

În acel moment ai inima ruptă în bucăţi şi sufletul plin de durere.(D.M. Alina Ionela)

„În prima zi de şcoală după o vacanţă cam plictisitoare, a fost nerăbdător să-şi revadă colegii şi mai ales pe doamna învăţătoare. Mai mare surpriza a fost, că le-a schimbat pe doamna învăţătoare şi s-a întristat foarte tare .De anul trecut Alin a fost într-o continuă schimbare a familiilor şi acum a doamnei învăţătoare să sperăm că trecem cu bine şi peste asta. Multă răbdare şi putere de muncă trebuie avem cu toţii!” (B. Mariana)

„Pentru noi, prima săptămână de şcoală fără prea multe emoţii. Ai mei sunt mai mari acum, clasa a lll-a. Speram sa fie totul bine şi sa meargă la şcoală, fizic în fiecare zi. Din punctul meu de vedere este foarte important acest lucru, interacţionează altfel atât cu cadrele didactice cât şi cu copii.”(G.Alina)

În acest an, DGASPC Sibiu a angajat 13 asistenţi maternali pe proiectul TEAM UP şi îşi propune până la finele anului curent să îşi atingă obiectivul de 15 AMP angajaţi prin proiect.

Până în prezent în cadrul proiectului s-a reuşit angajarea a 43 de asistenţi maternali profesionişti.

Pentru mai multe informaţii cu privire la condiţiile care trebuie a fi îndeplinite, cât şi pentru a fi consiliaţi de specialişti, vă rugăm să vă adresaţi Serviciului Management de Caz pentru Asistenţă Maternală din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

Adresa: Sibiu, str. Mitropoliei nr. 2
Telefon : 0269/232066 int.31, mobil: 0751/174419 sau tel:0751/174404 Adela Demian – expert implementare local

Program de lucru:
Luni-Joi: 8.00-16.30
Vineri: 8.00-14.00

Coordonator judeţean
Laura Camelia Vîlsan

Expert implementare local
Adela Teodora Demian