Publicat: 5 Aprilie, 2018 - 13:12

Ziua de ieri a fost foarte agitată din punct de vedere al informaţiilor care au invadat spaţiul public în legătură cu protocoalele dintre unele instituţii din sistemul judiciar şi servicii de intelligence.

Fără să comentăm toate aceste informaţii, vom încerca să lămurim câteva aspecte privind activitatea Inspecţiei Judiciare.

În şedinţa de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost făcute următoarele afirmaţii relevante în privinţa activităţii Inspecţiei Judiciare:

Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar care au comunicat că au existat şi există sau au denunţat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară.

Procuror Codruţ Olaru
Vicepreşedinte CSM

Nu ar trebui să discutăm şi de protocolul încheiat de CSM? Noi analizăm celelalte protocoale dar înainte trebuie să analizăm propriul nostru protocol. (...) Poate că şi Inspecţia Judiciară are la ora actuală un protocol cu Serviciul Român de Informaţii, din moment ce nu ne-a comunicat nici cel vechi, nici faptul că a fost denunţat (...)"

Judecător Andreea Chiş
Membru ales CSM

Inspecţia a comunicat datele pe care le-am solicitat. Ca să fim oneşti până la capăt, Inspecţia Judiciară chiar a precizat în adresă că a demarat, începând cu data de 28 martie, procedura de declasificare a acelui protocol. Deci, nu se pune problema de alte nuanţe în raport cu Inspecţia Judiciară. Ca să stabilim foarte, foarte clar. Nu trebuie prioritizate lucrurile, să îl evaluăm întâi pe al unuia şi apoi pe al altuia. Cred că ar fi benefic să le evaluăm global, începând, aşa cum corect spuneţi, cu cel pe care noi l-am încheiat, noi CSM l-am încheiat, în anul 2012, şi pe care l-am denunţat, aşa cum am spus mai devreme, în anul 2017. Nu plec de la o prezumţie de obiectivate în raport de Inspecţia Judiciară. Categoric, nu.

Procuror Codruţ Olaru
Vicepreşedinte CSM

Din aceste afirmaţii se deduc următoarele

1. La Inspecţia Judiciară există, a existat sau a fost denunţat un protocol.

2. Nu se ştie dacă acest protocol mai este în vigoare

3. Inspecţia Judiciară a demarat procedura de declasificare a protocolului.

În poziţia publică a Inspecţiei Judiciare cu privire la cele anterior menţionate se arată:

Contrar informaţiilor preluate din discursul de astăzi al vicepreşedintelui CSM, domnul procuror Codruţ Olaru, începând cu anul 2017, Inspecţia Judiciară nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de inteligence.

De la data înfiinţării sale, in anul 2012, Inspecţia Judiciara şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii.

Practic, în limitele permise de lege, Inspecţia Judiciară a prezentat elementele necesare clarificării situaţiei şi anume:

1. De la începutul anului 2017 nu există niciun protocol.

2. Orice protocoale ar fi fost sau nu încheiate au fost exclusiv în baza legii.

Sintentizând:

Inspecţia Judiciară a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare.

În prezent documentul este clasificat, deşi nu îşi mai produce efectele; în consecinţă, nu putem discuta nimic despre conţinutul său.

Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce NU formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important.

Activitatea Inspecţiei Judiciare este reglementată de Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, care prevede, printre altele, atribuţiile inspectorilor judiciari, precum şi categoriile de documente pe care instituţia, prin inspectorii judiciari, le întocmeşte, şi procedura aferentă întocmirii şi comunicării acestora. Principalele documente pe care inspectorii judiciari le emit, în exercitarea atribuţiilor pe care le au, sunt rezoluţiile, în procedura disciplinară, şi rapoartele de inspecţie, în celelalte proceduri.

În raport cu aceste dispoziţii şi cu evidenţele menţinute de Inspecţia Judiciară, suntem în măsură să dăm asigurări ferme că:

Niciuna dintre atribuţiile Inspecţiei Judiciare nu a format obiectul niciunui protocol, conţinând sau nu informaţii clasificate, cu nicio instituţie publică.

Nicio rezoluţie, raport sau alt document emis de Inspecţia Judiciară nu a fost comunicat vreunei entităţi în baza vreunui protocol.

Verificările Inspecţiei Judiciare au fost efectuate exclusiv în cazurile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege, prin inspectorii judiciari şi niciodată prin sau cu suportul altor persoane din afara instituţiei, acestea neavând acces la niciuna dintre verificările efectuate.

Tag-uri Nume: