3 iulie 2022

Ce să (nu) faci și de ce în praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 500.000 de sărbătoriți avem mâine, pe 29 iunie, noi, românii. Sunt cei pe care nașii de botez i-au așezat sub ocrotirea celor mai cunoscuți apostoli ai Domnului Iisus Hristos: Petru și Pavel. Amos News le urează tuturor ”Mulți ani trăiască!” și îi învață de bine: ce să facă și ce nu, după datinile străbune, pentru ca să le meargă bine tot anul și toată viața. Aviz tuturor românilor, orice nume ar purta ei.

De ce îi prăznuim în aceeași zi

Potritiv tradiției, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți împreună  pentru că s-au săvârșit din viață în condiții asemănătoare: în ziua de 29 iunie (dar în ani diferiți: Petru în anul 64, Pavel în anul 67), la Roma, din porunca împăratului idolatru Nero. Au fost condamnați pentru aceeași ”vină”: propovăduirea învățăturilor pe care ni le-a lăsat Domnul Iisus Hristos. Petru a fost răstignit pe cruce cu capul în jos (tot tradiția spune că el însuși ar fi cerut aceasta, gândind că nu este el demn să fie răstignit precum Mântuitorul). Iar Pavel ”a beneficiat” de statutul de cetățean al Romei și a fost decapitat (metodă de execuție considerată mai onorabilă la vremea aceea). Parte din moaștele celor doi (capul Sfântului Apostol Petru și capul Sfântului Apostol Pavel) sunt depuse împreună, la Roma, în catedrala San Giovanni in Larerano, deasupra baldachinului altarului papal.

Sfântul Petru încuie ușa Raiul. Dar fereastra?

”Și Eu îți zic ție: tu ești Petru (n. red.: Petra = piatră) și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile Împărăției Cerurilor: ceea ce vei lega pe pământ va fi legat și în Ceruri, iar ceea ce vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în Ceruri ”. Cu aceste cuvinte l-a învestit Mântuitorul pe pescarul Simon ca manager HR – director de resurse umane, cum am zice astăzi, în limbaj corporatist.

Umorul, când vorbim despre cele sfinte, nu este o blasfemie. Dovadă povestioara plină de tâlc spusă de către un preot invitat la Trinitas TV. O știa din copilărie, din satul natal: Dumnezeu hotărăște să facă o inspecție generală în Rai și găsește aici mulțime de păcătoși. Îl cheamă pe Sfântul Petru și îl trage la răspundere – așa păzește el ușa Raiului? Răspunde sfântul: ”Doamne, eu nu primesc pe ușă nici un păcătos, dar Maica Ta Cea Sfântă îi introduce pe fereastră!”.

Sânpetru, favorizat în tradițiile românilor

Cele mai multe datini și superstiții populare sunt legate de Sfântul Petru – el este cel care îl însoțește pe bunul Dumnezeu în vizite de lucru pe Pământ (”Coborât-au pe pământ Dumnezeu cu Petru sfânt”), ca să inspecteze starea sufletească, respectiv gradul de păcătoșenie sau pioșenie, a oamenilor și să-i răsplătească pe măsură.

Sânpetru de vară, Sânpetru de iarnă: fișa postului

Praznicul Sfinților Apostoli din 29 iunie este numit, în tradiția populară, Sânpetru de vară. Pe 16 ianuarie, când în calendarul ortodox este  marcată ”Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru”, în popor se serbează Sânpetru de iarnă. Fie vară, fie iarnă, Sfântul Petru este ”patronul lupilor”, pe care îi hrănește și îi disciplinează: iarna le împarte câte o oaie, un miel sau o căprioară, ca să nu dea iama în gospodăriile oamenilor. De aceea se spune că sfântul ”leagă gura lupului”.

Liber la mere și la seceriș

  • În calendarul agricol, praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel marchează miezul verii agrare şi timpul secerişului.
  • De acum încep gospodarii ”să calce” ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.
  • Tot de acum încolo este îngăduit scuturatul merilor. Cine a furat startul a comis păcat: Sfântul Petru îl va sancționa trimițându-i ploaie cu grindină peste gospodărie și ogoare. Administrator al ploilor și căldurii din cer venite, el hotărăște cum le împarte. Iar când se aud tunete înfundate sau huruit mare în văzduh, se cheamă că sfântul a pus la fiert piatra pentru grindină, pentru a o mărunți înainte de a o slobozi peste ogoarele. Ca să nu facă pagubă prea mare muritorilor, așa păcătoși cum sunt ei.

Moșii de Sânpetru – pomenirea celor adormiți

Abia ce ne-am recules după Moșii de vară, din 19 iunie, și ne întoarcem în biserici, pe 29 iunie, dis de dimineață, pentru a-i pomeni din nou pe cei plecați în lumea de dincolo. Tradiția ne cere să mergem la Sfânta Liturghie cu pomana fiecărui parastas: colivă, colaci, vin și lumânări. Plus specificul Moșilor de Sânpetru: căni și ulcele cu apă și cu lapte, bucate gătite și fructe de sezon – mere, zarzăre, cireșe, vișine, căpșune. După ce a fost sfințită în biserică, pomana se împarte în special oamenilor nevoiași. Datina are și o latură practică: se spune că, dacă este respectată, Sânpetru nu va mai abate grindina asupra ogoarelor.

Usturoiul: leacul ce-l alungă pe necuratul

  • În dimineața praznicului, creștinul își pune un cățel de usturoi sau o frunză de pelin în buzunar, ca să-l țină la distanță pe ”cel rău”.
  • Iar mamele dăruiesc fiicelor lor punguțe roșii, în care au strecurat un cățel de usturoi sau pelin. Fetele poartă cu ele vreme de trei zile acest talisman, ca să le apere de farmece și de ielele care vor să le fure norocul.

Și leacul pentru obraz curat

  • Pistruii sunt o particularitate șic. Dar, dacă purtătorul lor gândește altfel, datina îi vine în ajutor: rebuie să se spele pe faţă cu apă curată la miezul nopţii de Sânpetru, când cântă cocoşul. Și pistruii nu se vor mai înmulți.

Cucul și mierla intră în silenzio stampa

Se mai spune și că în această zi sfântă cucul și mierla încetează să mai cânte: la fel ca marii artiști canto, intră în ”vacanță vocală”. Superstiție sau observare atentă a naturii? Să ciulim urechea și vom afla.

Ocrotitori ai drumeților și penitenciarelor

  • Sfântul Apostol Petru este considerat, prin tradiție, protectorul celor rătăciți pe drumuri de munte sau prin pădure. În noaptea praznicului, îi călăuzește pocnind din bici: din vârful biciului sar scântei pe care el le transformă în roiuri de licurici. Urmându-le, rătăciții regăsesc drumul bun.
  • Pentru virtuțile lor de căpătâi – recunoașterea greșelii săvârșite (Petru s-a lepădat de trei ori de Mântuitorul Hristos, iar Pavel a fost inițial prigonitor aprig al creștinilor), pocăința și iertarea câștigată prin pocăință – Sfinții Apostoli Petru și Pavel au devenit ocrotitorii sistemului penitenciar din România, personal administrativ și deținuți deopotrivă. Fapt consfințit prin protocoale încheiate între Patriarhia Română și Ministerul Justiției în 1993 și 1997.

Pune-ți o dorință!

Sfinții Apostoli Petru și Pavel ți-o  vor împlini… dacă ai parcurs următorul ritual închinat iubirii aproapelui: împarte mere dulci și miere celor cu care împarți viața de zi cu zi, rude, prieteni, vecini. Urează-le să aibă parte de sănătate și belșug. Încheie-ți masa de prânz cu un măr dulce și o linguriță de miere, apoi pune-ți o dorință. Ai mare grijă ce îți dorești! Bătrânii satului spun că se va împlini fără tăgadă.

Foto Doxologia