Publicat: 29 Octombrie, 2014 - 10:37
Share

Neuropatia diabetică și piciorul diabetic sunt unele dintre cele mai frecvente și severe complicaţii invalidante ale diabetului zaharat.

          Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de jumătate (50%) din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat dezvoltă la un moment dat neuropatie diabetică se arată într-un comunicat de presă al , Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.
          Deşi este o afecţiune cu o evoluţie rapidă, conducând la ulceraţii şi amputaţii ale membrelor inferioare, neuropatia diabetică și piciorul diabetic pot fi prevenite prin respectarea unor principii simple, iar diagnosticarea precoce a acestora este esențială.
         Pentru o cât mai bună informare cu privire la severitatea şi consecinţele neuropatiei diabetice şi ale piciorului diabetic, Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în colaborare cu Primăria Sectorului 2, organizează conferinţa informativă„Ce știm despre neuropatia diabetică”.
         Evenimentul va avea loc joi, 30 octombrie 2014,ora 13.30, în incinta Complexului pentru Activităţi Recreative şi Educaţie„Sf. Pantelimon” din Bucureşti(Bdul. Pantelimon, nr. 301, Sector 2), iar participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
           La eveniment pot participa atât persoane cu diabet zaharat, cât și cadre medicale implicate în managementul neuropatiei diabetice şi piciorului diabetic.
          Participanţii vor primi informaţii utile cu privire la aceste patologii invalidante şi costisitoare de la medici implicaţi în prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul neuropatiei diabetice şi piciorului diabetic. Concret, dr. Anca Colda, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, şi şef lucr.dr. Eduard Catrina, medic primar Chirurgie, vor vorbi despre importanţa implicării active a persoanelor cu diabet zaharat în obţinerea controlului valorilor glicemice şi prevenirea complicaţiilor asociate.
        În funţie de gradul de deteriorare a nervilor periferici, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere puternică resimţită la nivelul membrelor inferioare, senzaţie de amorţeală a extremităţilor, până la probleme ale sistemului digestiv, dificultăţi la urinare şi probleme cardiace.
         Chiar dacă la anumite persoane aceste simptome pot fi de intensitate medie, ele nu trebuie sub nicio formă ignorate.
          Conferinţele de informare şi educare a persoanelor cu diabet zaharat „Ce știm despre neuropatia diabetică?” sunt organizate la nivel naţional de către Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab şi urmăresc creșterea nivelului de informare și educare a pacienților cu diabet zaharat în ceea ce privește prevenția, diagnosticul precoce și controlul complicațiilor acestei afecțiuni.

Emil S.