Publicat: 19 Februarie, 2016 - 08:49
Share

Joi, a avut loc la sediul Ministerul Afacerilor Externe cea de-a 3-a ediție a Grupului de Lucru pentru Energie din cadrul Parteneriatului Strategic România - SUA. Partea română a fost condusă de Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, iar partea americană de Robin Dunnigan, Asistentul pentru Diplomație Energetică al Secretarului de Stat - Biroul pentru Resurse Energetice, împreună cu Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

În cadrul reuniunii au fost prezentate inițiative prioritare ale Guvernul României în sectorul energetic, obiectivele noii Strategii Energetice precum și unele aspecte ale cadrului de reglementare din acest domeniu.

Grupul de Lucru a evidențiat importanța asigurării predictibilității, transparenței, stabilității și coerenței cadrului legislativ și de reglementare în sectorul energetic și a analizat practicile americane privind evaluările de impact asupra noilor propuneri de reglementare, ca o modalitate de a încuraja investițiile.

Reprezentanți ai companiilor și asociațiilor implicate în proiecte energetice în România au prezentat sugestii pentru îmbunătățirea dialogului între instituțiile guvernamentale și mediul de afaceri din sectorul energetic, precum și propuneri pentru o mai bună cooperare bilaterală între România și SUA în atragerea de tehnologii avansate în domeniul energetic din țara noastră.

O dimensiune cu potențial semnificativ pentru nouă etapă a cooperării România — SUA în sectorul energetic este dezvoltarea de activități comune de cercetare și inovare, prin implicarea institutelor de cercetare, a universităților și a laboratoarelor tehnologice.

În același cadru, au fost discutate și teme actuale din domeniul securității energetice regionale, ținând seama de contextul geopolitic și de prioritățile europene ale Uniunii Energetice. Delegațiile României și SUA au reafirmat importanța susținerii inițiativelor de diversificare a surselor de energie pentru Europa, precum și a extinderii infrastructurii de gaz și electricitate în Europa Centrală și de Sud-Est, cu respectarea deplină a legislației UE în domeniu.

Cele două părți au salutat selectarea coridorului de gaze naturale Bulgaria — România — Ungaria — Austria (BRUA), ce traversează România, ca proiect prioritar pentru infrastructura energetică a Uniunii Europene precum și perspectivele acestui proiect de a accesa finanțare europeană. În acest context, partea română a exprimat aprecierea pentru recenta finanțare acordată de USTDA pentru unele studii de fezabilitate necesare implementării acestui proiect de infrastructură, ce presupune o amplă pregătire. Participanții la Grupul de Lucru bilateral româno-american pe domeniul energetic au subliniat că, în măsura în care vor fi obținute progrese privind explorarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, acestea ar putea încuraja viitoare investiții americane în România, în contextul unui cadru de afaceri sustenabil.

La reuniune au mai participat secretari de stat din Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, președinți ai agențiilor de reglementare în domeniul energetic și resurselor naturale, alți reprezentanți ai ministerelor. De asemenea, au participat reprezentanți ai unor companii și asociații implicate în proiecte energetice în România în sectorul de petrol și gaze, în producția și transportul de energie electrică, reprezentanți ai AmCham și ai unor organizații neguvernamentale.

Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice

Comunicat de presă - Ministerul Energiei